• 8

Nole otkrio da je zbog Kineske studije ostavio meso: Posle nje sam prešao na potpuno biljnu ishranu!

Najbolji teniser planete otkrio je tokom razgovora sa profesorom Draganom Ivanovim kada je definitivno "presekao" sa životinjskim namirnicama

  • 8

Prvi reket sveta Novak Đoković više puta je isticao da je ishrana doprinela njegovom velikom uzletu na početku 2011. godine.

Đoković je do tada još uvek važio za momka koji gubi snagu ili odustaje, a onda je postao "terminator" sa kojim rivali ne mogu da se mere po snazi i izdržljivosti na terenu.

Pre nekoliko godina odustao je u potpunosti od namirnica životinjskog porekla, izgubio je na mišićnoj masi, ali se to nije videlo u rezultatima.

U utorak je kroz razgovor sa profesorom Draganom Ivanovim objašnjeno da je na odluku da se reši životinjskih proizvoda uticala "Kineska studija".

- Hteo bih da vas pitam o Kineskoj studiji koja je objavljena 2005. u Americi i čiji je autor i direktor bio profesor doktor Kolin Kembel. Tu knjigu sam pričitao pre pet, šest godina i ta knjiga mi je zapravo dala potvrdu sa naučne perspektive da je biljna ishrana nešto u šta bih se upustio.

Novak Djokovic

Foto: Profimedia

- Dozvolio bih sebi da se upustim u to i kao da mi je trebalo nešto da mi potvrdi sa kredibilne naučne strane da je to pravi smer. Ja sam posle toga promenio ishranu i otišao na potpuno biljnu ishranu i jako sam zahvalan - istakao je Đoković.

U ovoj studiji je učestvovao ogroman broj ljudi, a ona je isprva započeta jer je u vrhu kineske vlasti krenulo po zlu.

- Premijer Kine dobio je malignu bolest. Pozvao je ministra zdravlja i vodeće autoritete da nađu uzrok raka. Oni su krenuli u istraživanje i nisu mogli da se snađu. Jedan mlad kineski doktor je bio asistent kod Kolina Kembela i on je javio da postoji jedan čovek koji to zna da radi pa je Kembel postao prvi Amerikanac u novijoj istoriji koji je dobio vizu - počeo je priču Ivanov.

Obrazložio je i da su kroz ovu studiju otkrivene veze hrane koju unosimo sa razvojem teških oboljenja.

- Zašto je Kineska studija bitna? Jer je pokazala nesumnjivu vezu između ishrane i malignih bolesti, kardio-vaskularnih, autoimunih, anksioznosti. Maltene sve savremene bolesti su u direktnoj vezi sa stilom ishrane. To je prva informacija. Druga jeste da je biljna ishrana ima preventivno i terapijsko dejstvo na bolesti koje sam spomenuo i druge koje nisam - objasnio je Ivanov.

Jedan od predloga koji je Novak dao jeste da se u školama razvije bolja svest o značaju ishrane, pošto u srpskom obrazovanju za sada nema predmeta koji bi se konkretno bavio time.

Video: Novak Đoković ironičan zbog stava o vakcini: Sad sam kontroverzna ličnost

(M.LJ)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Đeka

    Opasno je pričati o vakcinaciji.

  • Peragenije

    КАо што сви стари знају, па и стари Кинези, трик је у РАВНОТЕЖИ, не у екстремима.

  • Petar Nikolić

    Zamolio bih Novaka da objasni čime da se hrane ljudi koji žive recimo na Grenlandu i blizini Arktika? Kojim biljkama?

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima