≫ 

Ovu Novakovu promenu bi mnogi nazvali dramatičnom: Već pet godina se oporavlja drugačije od drugih

Đoković i profesor Ivanov su razgovarali o brojnim temama koje se tiču zdravih navika

  • 7
Novak Đoković Foto: Tanjug/AP

Između ostalog, razgovarali su i o upalama kod sportista koje profesionalci brže-bolje gledaju da suzbiju korišćenjem leda. Novak Đoković u tom smislu nije bio izuzetak sve do poslednjih godina.

On kaže da je u drugom delu svoje karijere promenio naviku da povrede "leči" stavljanjem leda.

- Čovek koji je zapravo osmislio to šezdesetih, sedamdesetih godina i koji je rekao da je led najbolji odgovor instantni na neki upalni proces za sportsku povredu, je opovrgao svoju teoriju i rekao da ona zapravo ne radi - rekao je Novak.

Bilo kako bilo, svedoci smo da redovno na utakmicama profesionalnih fudbalera ili košarkaša uglavnom svako malo neko na kolenima ili zglobovima drži led.

- Međutim, danas se to i dalje praktikuje. Ja sam na početku svoje karijere to isto radio i kada god sam imao neku upalu, koji god stepen, a pogotovo neke malo jače, stavio bih odmah led i spustio bih tu upalu pa pronašao druge načine da adresiram tu povredu - otkrio je Đoković.

Kao što je promenio ishranu, tako je prvi reket sveta promenio i ovu naviku, pa je pustio svoj organizam da se oporavlja po svom tempu.

- Međutim, u drugoj fazi karijere, u poslednjih pet, šest godina ja to ne radim jer prosto sa timom sam došao do zaključka i saznanja da je taj upalni proces neophodan i da mi, time što stavljamo led odlažemo izlečenje i kompletni oporavak - kazao je srpski teniser.

Ivanov je potom objasnio da mu je ta teorija uvek bila čudna, jer se hladnoćom sužavaju krvni sudovi i sprečava se dovod hrane i kiseonika koji treba da "poprave" upaljeni deo tela.

S druge strane, kada se stavi led, podstiče se i reakcija organizma koji posle pola sata počinje da se brani od hladnoće i šalje dodatnu krv koja u krajnjoj liniji izazove još veći otok.

Video: Ovo je Đokovićeva ishrana: Ne jedem po 16 sati već godinu i po dana, mnogo bolje se osećam

(M.LJ)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Predator

    12. maj 2020 | 22:45

    Novak đoković je legenda

  • Predator

    12. maj 2020 | 22:45

    Novak đoković je legenda on je drugi nikola tesla bukvalno.

  • alal vera alal vera

    12. maj 2020 | 23:42

    kade napunjene ledom americki sportisti koriste posle utakmice od vajkada

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA