≫ 

Linijski sudija umro nakon što je pogođen lopticom na US Openu: Godišnjica najcrnjeg dana za tenis

Prošlo je 37 godina od tragedije koja se ne zaboravlja

  • 5
Štefan Edberg Štefan Edberg, legendarni teniser koji je pogodio sudiju, koji je kasnije nastradao; Foto: Guliver/Shaun Botterill/Allsport

Pre tačno 37 godina, tokom finalnog meča junira na US openu, dogodila se velika nesreća, koja se završila tragično smrću linijskog sudije Dika Verthajmera (60). On je slučajno pogođen lopticom tokom meča između Štefana Edberga i Sajmona Jula, a od posledica udarca preminuo je 5 dana kasnije.

Jedan loš servis Edberga, pogodio je 60-godišnjeg Verthajmera direktno u prepone, a to je za njega bila smrtna povreda, od koje se nije oporavio i 5 dana kasnije preminuo je u bolnici.

Porodica nastradalog sudije tužila je USTA i kao kompenzaciju tražila 2.25 miliona dolara, ali im je sud dodelio 165.000 dolara, uz obrazloženje da loptica kojom je Edberg pogodio sudiju, nije izazvala njegovu smrt.

ITF je nakon smrti linijskog sudije promenio pravila i linijske sudije više od tada ne sede u stolicama, već stoje pored terena.

Godišnjica ove tragedije ove godine je posebno aktuelna, nakon što je Novak Đoković diskvalifikovan zbog pogađanja sudije u glavu slučajno tokom meča između njega i Pabla Karenja Buste.

Edberg je kasnije slavio u tom finalu sa 6:2, 6:4, kasnije je postao i teniser broj jedan, a kada se povukao iz tenisa imao je 41 titulu, od toga 6 Grend slem pehara.

Ipak, uvek će ga pratiti sudibina čoveka koji je izazvao smrt linijskog sudije.

Ova tema posebno je aktuelna ove godine u medijima, nakon što je Novak Đoković slučajno pogodio linijskog sudiju u glavu, nakon čega je diskvalifikovan, uz, mora se priznati, preveliku dramu sudije koja je pogođena.

Video: Direktor TSS o Novaku: Pogrešio je, ali kako izbeći teorije zavere?

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ns

    9. septembar 2020 | 10:49

    Treba da nosd kacige i stitnike za prepone....

  • Goran F

    9. septembar 2020 | 15:04

    Sundjer loptice su rešenje , pametan sam kao pčelica 🏁

  • zoki

    11. septembar 2020 | 01:46

    Udarac u prepone nije bila smrtna povreda za linijskog sudiju koga je pogodio Edbergov servis. Sudija jeste pogođen u prepone dok je sedeo na stolici, pa je zbog toga pao na beton, razbio glavu i dobio izliv krvi u mozak, od čega je preminuo 5 dana kasnije u bolnici.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA