≫ 

Od ponora do trona u Njujorku: Tim iskoristio peh Novaka i tek u 4. finalu osvojio GS titulu!

Neverovatan meč u Njujorku!

  • 22
Dominik Tim Foto: Tanjug/AP

Dominik Tim i Aleksandar Zverev odigrali su zanimljivo finale US Opena, u kom je Austrijanac trijumfovao posle velikog preokreta sa 2:6, 4:6, 6:4, 6:3, 7:6 (6)!

Imali su Tim i Zverev prvenstveno sreće zbog neverovatnog peha koji je zadesio Novaka Đokovića, pa su dobili istorijsku šansu da se bore za svoju prvu Grend slem titulu.

Ovo je ujedno bilo prvo GS finale Zverevu, koji je prethodno na Australijan openu stigao do polufinala, a Tim je poražen u svoja tri dosadašnja finala (AO 2020, RG 2018, 2019).

Delovalo je da će i ovaj put Tim morati da se pomiri sa porazom, što bi mu sigurno daleko teže palo, ali je posle prva dva izgubljena seta uspeo da dođe do velikog preokreta, iako sam meč mnogima nije odao utisak duela dostojnog finala, kakva su se prethodno igrala u eri "velike trojke".

Ipak, neće mnogo za taj utisak mariti Tim, konačno je došao do željenog pehara, na to je u finalu potrošio nešto više od četiri sata igre.

Podsećamo, u ženskoj konkurenciji, titulu je osvojila Naomi Osaka.

Što se Novaka Đokovića tiče, okrenuo se pripremama za ATP Rim, već se i oglasio iz prestonice Italije.

Tok meča:

Iako je bio Tim blagi favorit u ovom meču, iznenadio ga je već na startu Zverev u 3. gemu, kada je poveo sa 40:15 i drugu šansu iskoristio da napravi brejk!

Dalo je to dodatnu dozu samopouzdanja Zverevu, pa je prednost održao do 4:2 prilično samouvereno, šesti gem meča je uzeo čak bez izgubljenog poena.

Nije se Zverev tu zaustavio, uzeo je novi brejk za 5:2, a onda je lagano prvu set loptu pretvorio u ozbiljno i kapitalno vođstvo.

Drugi set se pretvorio u simultanku, Tim nije imao odgovor na ubitačan servis nemačkog tenisera ruskog porekla, a Aleksandar je usput vezao dva brejka za 4:1 i primakao se sve ozbiljnije prvom Grend slem peharu.

Štaviše, Zverev je pri 5:2 i 5:3 imao čak četiri set lopte, ali ih nije iskoristio! Tri je prokockao pri 5:2, a Timu je ovaj epilog vratio veru u preokret.

Mnogi su posumnjali da ga muče problemi sa stopalima, niko nije očekivao ovakav početak s ozbirom na to da ipak ima iskustvo GS finala, a on je potvrdio da je prerano otpisan smanjivši na 5:4.

Ipak, nije uspeo da veže novi brejk i spreči gubitak 2. seta, samo je pružio solidan otpor do 6:4 i došao je na set do poraza.

Dominik Tim, Aleksandar Zverev Foto: Tanjug/AP

Sličan početni scenario viđen je i u trećem setu, Tim nije mogao da izdrži nalet u trećem gemu, kada je Zverev poveo sa 40:15, a zatim treću priliku za brejk pretvorio u vođstvo!

Vratio mu je taj brejk Austrijanac uz dosta problema, jer je tek četvrtu priliku za 2:2 materijalizovao, najavivši produžetak borbe za tron. Da ništa nije gotovo, potvrdio je brejkom za osvajanje seta, već prvu šansu pri 15:40 pretvorio je u 1-2 u setovima.

US Open Sablasna atmosfera finala US Opena Foto: Tanjug/AP

Mnogi su se zapitali da li je ovo najgore finale US Opena u novijoj istoriji, iako se Tim na kraju probudio. Ipak, nastavilo se u ritmu "gem za gem" u četvrtom setu do 4:3, iako je Tim imao dve brejk šanse u šestom gemu.

Nadoknadio je Austrijanac propušteno kada je najvažnije, i to na spektakularan način. Pri servisu Zvereva na 3:5, nije mu ni poen ostavio, uveo je duel u peti set!

Popravio je utisak peti set samim otvaranjem, jer je viđen ekspresni ribrejk - prvo je Tim poveo pri servisu Zvereva, ali je propustio šansu da to pretvori u 2:0.

Nastavilo se u veoma napetom tonu, iako je Zverev došao do servisa za pobedu, kada je poveo sa 5:3. Ipak, Tim se po ko zna koji put na ovom meču vratio u igru i izjednačio.

Na kraju je meč uveden u taj-brejk, u kom je Tim imao tri meč lopte, poslednja je tek bila trijumfalna!

Video: Prvi snimak Novaka posle diskvalifikacije: Srećan sam na šljaci

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Marko cg primorje

    13. septembar 2020 | 22:49

    Jos sam nervozan zbog velike nepravde prema Novaku...dabogda osvojio Roland Garos i sve naredne slemove 2021

  • Душан Краишник Бања Лука

    13. septembar 2020 | 22:24

    Мишеви сви сте ви мали мишеви

  • Dragan

    13. septembar 2020 | 22:26

    Kad Macoora nema, zna se ko kolo vodi.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA