Zašto Novak ove godine u Parizu ima najveće šanse da sruši Nadala? Odgovor je u finalu RG iz 2012!

Odlaganje Rolan Garosa trebalo bi da pogoduje Đokoviću

  • 2
Noak Đoković, Rafael Nadal, Rolan Garos finale 2012 Foto: Guliver/Mike Hewitt/Getty Images

Novak Đoković je imao uspešnu generalnu probu pred Rolan Garos, gde ima najveće moguće ciljeve - titulu.

Dobar rezultat i titula u Rimu, rekordna 36. na Mastersima, samo će mu dodatno uliti samopouzdanje pred Grend slem u Parizu na kojem želi načini trku za večnu listu GS šampiona nikad zanimljivijom.

Novak nije krio da su mu glavni ciljevi u nastavku karijere da pretekne Federera po broju Grend slemova, kao i da ga pretekne po broju nedelja na 1. mestu.

Da nije diskvalifikovan na US openu, pitanje je da li bi Novak u Pariz stigao kao osvajač 18 Grend slem trofeja, jer je delovalo da je nezaustavljiv u Njujorku, ali dobar rezultat u Rimu vratio mu je neophodno raspoloženje pred Rolan Garos.

Pomeranje Grend slema u Parizu zbog korona virusa sasvim sigurno pogodovaće Đokoviću, a manje će odgovarati Rafaelu Nadalu, zbog njihovih stilova igre.

Iako je šljaka omiljena podloga Nadala, gde se oseća "kao riba u vodi", kada je podloga vlažna i kada nije preterano toplo, to onda Nadalu pravi problem.

To se videlo i u Rimu, gde je poražen od Dijega Švarcmana u četvrtfinalu. Noćni termin, hladnije vreme i vlažnija šljaka gde loptica ne odskače previše, ne pogoduju Nadalu.

Novaku odgovara hladnije, kišovito vreme, sa vlažnom šljakom, Nadalu toplo i sunčano vreme, uz suv teren gde loptica više odskače

Rafael Nadal Rafael Nadal voli kada lopta odskače jako i kada su temperature visoke; Foto: Guliver/Getty Images/Clive Brunskill

Slični uslovi biće i u Parizu, ako ne i gori po Nadala, kome odgovara suvo i toplo vreme i podloga na kojoj loptice visoko odskaču.

Nadal može susreti sa sličnim uslovima kao u Rimu protiv Švarcmana, a ako tada naleti na rivala koji je raspoložen, kvalitetan i kome takvi uslovi odgovaraju, "kralj šljake" bi lako mogao da ostane bez trona u Parizu.

- Nadal je igrač koji ima najveće šanse da osvoji Rolan Garos, ali uslovi će biti drugačiji. Mislim da sam u finalu u Rimu u osetio malo tih uslova koji će biti u Parizu. Malo kiše, vlažna šljaka, neće loptica mnogo odskakati, biće hladnije. Mislim da ljudi pričaju o tome u smislu vremena u Parizu koje nas očekuje - rekao je Novak, a zatim se posebno dotakao Nadalove igre.

- Dijego Švarcman je pokazao da je Nadal pobediv na šljaci. Prilično sam siguran da uslovi u kojima igra sada, kada je šljaka teška, kada nema mnogo odskoka, kada je veća vlažnost, kada se igra uveče pod reflektorima, a imaćemo to i u Parizu, nisu uslovi koje on preferira. On voli kada loptica odskače mnogo, kada je toplo i sunčano, kada može maksimalno da iskoristi taj svoj spin.

- Videćemo, mislim da će biti interesantno. Iako je on favorit broj jedan, mislim da postoje igrači koji mogu da ga pobede, najboljih 5 posebno. Treba biti potpuno fizički spreman da bi se to postiglo - zaključio je Đoković na konferenciji posle Rima.

Finale između Novaka i Nadala iz 2012. godine najbolji primer

Rafael nadal, Rolan Garos 2012 Pokunjeni Nadal u momentima dok je padala kiša, a njemu izmicalo finale iz ruke; Foto: Guliver/Clive Brunskill/Getty Images

Novak Đoković i Rafael Nadal su na Rolan Garosu odigrali 7 međusobnih mečeva. Poslednji su igrali u četvrtfinalu 2015. godine, kada je Đoković pobedio sa ubedljivih 3:0. Pre toga je Nadal bio uspešan u dva finala, tri polufinala i jednom četvrtfinalu.

Ipak, duel iz finala 2012. godine Novak sigurno dobro pamti. Tada su se uslovi za igru naglo promenili tokom finala, pa smo iz situacije koja je odgovarala Nadalu, došli u situaciju koja je odgovarala Đokoviću. Rominjala je slaba kiša, koja je omogućavala da se ipak igra, jer šljaka dozvoljava tako nešto. Vreme je zahladilo, nad Parizom su se nadvili oblaci.

Nadal je posle prva dva seta poražen sa 6:2 u trećem, a na startu četvrtog delovao je kao grogirani bokser na konopcima. Novak je bio u zaletu, napravio je i brejk, poveo sa 2:1 i trebalo je da servira. A onda je Bog pritekao Nadalu u pomoć...

Kiša se počela sve jače da pada i meč je prekinut i odložen za ponedeljak. Sutradan je vreme bilo potpuno drugačije, onakvo kakvo Nadal obožava, toplo i sunčano, podloga je bila suva i on je brzo vratio brejk, a posle velike borbe uspeo je da dobije četvrti set sa 7:5 i da dođe do titule.

Iako je izgubio to finale, koje mu je teško palo, pa je na njegovom licu bilo i suza, Novak je tada naučio važnu lekciju, koja će mu možda biti od velike koristi osam godina kasnije.

Rolan Garos počinje u nedelju, Novak je prvi, a Nadal drugi nosilac. Nadal je prošle sezone osvojio titulu, svoju rekordnu 12. u Parizu, dok je Novak ispao u polufinalu od Dominika Tima. Đoković bi, ukoliko osvoji Rolan Garos postao treći igrač u istoriji koji je osvojio svaki Grend slem trofej bar po dva puta, a prvi u istoriji kome je to uspelo od "Open ere".

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA