≫ 

Šta čeka Đokovića posle poraza u finalu Rolan Garosa od Nadala?

Novak Đoković je, posle 37 pobeda i samo jednog poraza ove godine, doživeo i drugi. Na Rolan Garosu nije mogao da zaobiđe Rafaela Nadala u finalu, a tu se po 13. put potvrdilo ko je "Kralj šljake"

  • 20
Novak Đoković, Rolan Garos 2020 Foto: Tanjug/AP

Imao je Novak tokom karijere svojih momenata nepobedivosti kada mu ni Nadal nije mogao ništa, ali je nedeljni meč u tri seta 6:0, 6:2 i 7:5 pokazao da je Đokoviću za Nadala potrebna najbolja igra koju može da izvuče iz šešira.

Bez kompromisa i kasnih paljenja kakvo je imao na stadionu "Filip Šatrije", kada je proigrao tek u trećem setu i propustio šansu da podigne svoj 18. Grend slem trofej.

Čak i da je naspram njega bio neki slabiji igrač od Španca, pitanje je da li bi se Novak vratio u meč. Protiv Rafe je to bila nemoguća misija i zato je potrebno okrenuti se sledećoj, mogućoj.

Novak je ove godine osvojio ATP Kup sa Srbijom, Australijan Open, Dubai, Sinsinati i Rim, a poražen je na US Openu i to nesrećno, diskvalifikacijom, tako što je pogodio lopticom linijsku sudiju u glavu na meču protiv Pabla Karenjo-Buste.

Posle Rolan Garosa održanog kad mu vreme nije, imaće tri nedelje da se presabere pre nego što napadne i petu singl titulu sezone jer je naredni turnir na kom učestvuje Masters u Parizu.

Vraća se na isto mesto gde je u nedelju izgubio od Nadala, ali na drugačiju podlogu jer će ovog puta biti "svoj na svome", odnosno na betonu.

Tu će braniti pehar osvojen prošle godine protiv Denisa Šapovalova koga je u finalu pobedio 6:3 i 6:4. Pre toga je pobeđivao i 2009, 2013, 2014. i 2015, pa će i sada biti favorit.

Novak Đoković, Rafael Nadal, Rolan Garos 2020 Foto: Tanjug/AP

Pariz startuje drugog novembra, a praktično odmah za njim ide i Završni masters. Rafael Nadal je posle trijumfa na RG rekao da nije siguran da li će uopšte igrati do kraja godine.

Zanimljivo je da je uprkos porazu, Novak zbog sistema bodovanja zapravo uvećao razliku u odnosu na Rafu na listi, pošto je Španac "samo" odbranio trofej u Parizu, a Đoković je otišao korak dalje jer je 2019. ispao u polufinalu i time je sada zaradio 480 bodova. Od ponedeljka Novak ima 11.740 bodova, a Nadal 9.850.

Đoković prema postojećem rasporedu nema mnogo briga posle Pariza, jer je u Londonu lani izgubio od Dominika Tima i Rodžera Federera, a pobedio je samo Matea Beretinija, pa se nije našao u polufinalu.

U Londonu brani svega 200 bodova i ima ozbiljnu šansu da tu dodatno profitira i "zacementira" prvu poziciju na ATP listi dovoljno da sruši rekord Federera po broju nedelja na ATP listi, s obrzirom na to da je ATP produžio ovakav sistem bodovanja, gde se ne brane bodovi i u januaru i februaru 2021. godine, što izuzetno odgovara Đokoviću.

Novak Đoković, Rolan Garos 2020 Foto: Tanjug/AP

Ipak, ako negde treba naći motiv za bolju igru, treba ga naći u prestižu i broju Masters titula. Đoković tu prednjači po broju titula u odnosu na Nadala (36:35) i ukoliko Rafe ne bude na predstojećim turnirima, zašto se ta razlika ne bi uvećala?

Kada već Španac i Švajcarac beže Đokoviću za po tri Grend slem titule, onda bi naš igrač bar mogao da svoju prednost napravi tamo gde je već jedini koji ih je poosvajao sve iz ATP kalendara.

Treba napomenuti da je raspored podložan promenama i da Novak možda odluči da igra još negde, mada za time objektivno nema potrebe.

Novak Đoković, Rafael Nadal, Rolan Garos 2020 Foto: Tanjug/AP

Njegov cilj je za sada da zadrži prvo mesto ATP liste, što je već i učinio, dok Nadal kao najbliži pratilac nema potrebe da se troši na manjim turnirima kako bi po svaku cenu stigao Đokovića.

Ako ipak bude hteo, na raspolaganju su mu turniri u Sankt Peterburgu i Beču (serija 500), Atverpenu, Sofiji i Moskvi (250) i spomenuta dva Mastersa.

Uz prestiž i igru brojki u trci za najboljeg svih vremena u tenisu, Novak će verovatno imati u glavi još jedan faktor - broj nedelja na vrhu.

France Tennis French Open Foto: Tanjug/AP

Tu je trenutno najbolji Rodžer Federer sa 310 nedelja provedenih na "broju 1", dok je Novak drugi na "večnoj listi" sa 290 nedelja.

Ovo u praksi znači da bi Nole do početka marta mogao da prestigne Švajcarca, pod uslovom da nastavi da igra u ritmu u kom je igrao do finala Rolan Garosa.

Na putu do tog februara mu je Australijan Open koji će Đokoviću biti prioritet. Najpre da bi smanjio zaostatak za dvojicom najvećih rivala na dva Grend slema, ali i da bi odbranio titulu "kralja Australije", jer je ovaj Grend slem ove godine osvojio rekordni osmi put.

Ako u tome uspe i ponovi sve osim finala ovogodišnjeg RG, onda "nema zime" ni kada je reč o devetoj tituli u Melburnu, ali ni kada je reč o najdugotrajnijem "broju 1" svih vremena. A kada se taj jedan cilj "čekira", do sledećeg bi motiv trebalo samo da bude još jači.

Video: Rafael Nadal pobedio najboljeg na svetu, Novaka Đokovića, u finalu Rolan Garosa

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • BРус

    12. oktobar 2020 | 09:46

    Čeka ga porodica... a ostalo kako bude. Hvala Novače na svemu. Idemo dalje.

  • Slavisa

    12. oktobar 2020 | 09:57

    Ovo mu je prvi poraz. Diskvalifikacija ne moze biti poraz, nije ga protivnik dobio, vec oraganizatori.

  • Mihailović

    12. oktobar 2020 | 09:54

    Mnogi ne znaju koliki je rekord 310 nedelja na prvom mestu pored toliko dobri igrača,gotovo punih 6 godina biti prvi, tako da Đoković ako se ne desi nešto nepredviđeno dosta će prebaciti taj rekord i ostati desetljećima rekorder...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA