Sedam velikih rekorda koje Novak Đoković može da obori u 2021. godini

Najbolji teniser sveta pred nekoliko velikih izazova koji mogu da ga načine najboljim u istoriji ovog sporta

  • 9
Novak Đoković Foto: Tanjug/AP

Novak Đoković je imao odličnu 2020. godinu, uprkos korona virusu, koji je njega najviše oštetio, a u 2021. godini bi mogao da nastavi u istom ritmu i potvrdi dominaciju u "belom sportu".

Novak će sezonu početi na ATP kupu u Melburnu (pd 1. do 5. februara), koji će biti zagrevanje za Australijan open, koji se ove godine održava u odloženom terminu, od 8. do 21. februara.

Može da popravi vlastiti rekord na Australijan openu

Već tada bi Novak mogao da ostvari neke od rezultata koji će ga dodatno učvrstiti u teniskoj istoriji i pomoći mu da obori ili popravi neke od velikih rekorda.

Đoković je već sada rekorder po broju titula na Australijan openu, kojih ima osam, pa ove godine ima priliku da popravi rekord i dođe do devetog pehara.

Obara rekord po broju nedelja na 1. mestu ATP liste

Novak Đoković Foto: Tanjug/AP

Drugi rekord koji je već izvestan, jeste to što će početkom marta da ostvari jedan od zacrtanih ciljeva do kraja karijere - da obori rekord po broju nedelja na prvom mestu ATP liste.

Taj rekord trenutno drži Federer koji je na prvom mestu ATP liste proveo 310 nedelja, a Novak već sada ima 303 nedelje i matematički je osigurao rušenje Federerovog rekorda početkom marta, pa će zvanično 8. marta postati rekorder sa 311 nedelja provedenih na prvom mestu.

Može da postane drugi igrač u istoriji koji je pobedio na više od 300 Grend slem mečeva

APTOPIX France Tennis French Open Foto: Tanjug/AP

I ovaj rekord Novak može da obori u Australiji. Trenutno je na 296 pobeda i nedostaju mu još četiri trijumfa da dođe do jubilarne broje od 300 pobeda. Time bi postao drugi igrač u istoriji koji je ostvario ovako nešto. Jedini koji je premašio brojku od 300 je Rodžer Federer, koji ima 362 pobede na Grend slemovima.

Ulazi u klub 1000 po broju pobeda?

Novak je trenutno na šestom mestu večne liste po broju ukupnih pobeda u karijeri sa 934 pobede. Samo četiri igrača u istoriji uspela su da premaše brojku od 1.000, koju bi mogao da dostigne i Novak ukoliko ponovi neku od spektakularnih sezona koje je imao poslednjih godina, kada je ostvarivao i više od 60 pobeda u sezoni.

Džimi Konors, Rodžer Federer, Ivan Lendl i Rafael Nadal su jedini koji su do sada ostvarili više od 1.000 pobeda u karijeri.

Biće teško ostvariti ovo već u 2021. godini, ali ako neko to može, onda je to Novak.

Može da prestigne Federera i Nadala po broju Grend slemova

Novak Đoković Foto: Tanjug/AP

Ovo je najvažniji cilj Novaka Đokovića do kraja karijere. Rafael Nadal i Rodžer Federer imaju po 20 titula na Grend slemovima, a on je na brojci od 17. Ukoliko bi osvojio sva četiri Grend slema, došao bi do brojke od 21 titule, a ujedno bi postao i jedini u istoriji koji je u "open eri" osvojio sva četiri Grend slem turnira. Na papiru je favorit na Australijan openu, Vimbldonu i US openu pred početak sezone, dok je Nadal favorit na Rolan Garosu.

Može da postane jedini igrač u istoriji sa po najmanje dve titule na svim Grend slemovima

Za ovo ostvarenje mu je potreban trijumf na Rolan Garosu, gde je prošle sezone zaustavljen u finalu od Nadala. Nema sumnje, Novak će ponovo pokušati da ostvari pobedu u Parizu, kao što je to ruadio 2016. godine, gde mu je takođe bilo neophodno da pre toga izgubi nekoliko finala, ali nikada nije odustao.

Može da ostvari rekord na Olimpijskim igrama

Ove godine se održavaju Olimpijske igre u Tokiju, koje su pomerene zbog korona virusa. Novak nije osvojio zlato na Olimpijskim igrama i to mu je jedan od velikih ciljeva. Takođe, Novak može da postane i rekorder po broju pobeda na Olimpijskim igrama. Trenutno je na brojci od 9 pobeda i nedostaju mu četiri da prestigne rekord Federera, koji je ostvario 13.

Video: Kako izgleda imanje na Kosmaju koje je Novak Đoković kupio od Karića

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mihailović

    12. januar 2021 | 14:13

    Sve to može i volio bih da sve i ostvari ove godine, šta nije lako, ali se i plašim neke greške jer pravila i kazne su rigorozne... Plašim se da će uskoro biti i obavezan corona pasoš... Dosta toga lošeg ga zadesilo prošle godine i zato molim boga da u Australiji prođe sve bez problema... jedva čekam da počne AO sa nadom da će pehar dići naš Nole...

  • ✍️

    12. januar 2021 | 15:20

    Bilo šta da osvoji biće ok.🍀Nole ❤️

  • muamer

    12. januar 2021 | 14:11

    Smiješni ste kao bioskop. Neće on oboriti ništa, RAFA = G.O.A.T.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA