≫ 

Pre tačno 20 godina Federer je osvojio prvi turnir u karijeri, pamti se po velikoj grešci sudije

Rodžer je sa 19 godina savladao Francuza Žulijena Butera, a ostalo je istorija...

  • 0
Roger Federer, Rodžer Federer Foto: Tanjug/AP

Dan 4. februar 2001. godine možda se ne razlikuje od bilo kog drugog dana bilo koje godine, ali je neobično važan za istoriju tenisa. To je dan kada je Rodžer Federer osvojio svoj prvi ATP turnir u karijeri, i to iz trećeg pokušaja, pošto je u finalu turnira u Milanu, u hali, savladao Francuza Žulijena Butera u tri seta - 6:4, 6:7, 6:4.

Ostalo je istorija, mada i danas, dve decenije kasnije, brojni mediji vraćaju film na dan kada je jedan od najvećih tenisera u istoriji prvi put digao trofej u okviru ATP tura. Taj meč je, osim prvog od 102 trofeja Federera u karijeri, obeležila u nesvakidašnja greška sudije koje se i dan danas sećaju akteri tog finala.

Pomenuti sudija, Lars Graf, napravio je previd jer nije primetio da je Francuz servirao u dva uzastopna gema.

- Servirao sam na startu trećeg seta, ali je bio red na Federera da servira. Niko to nije primetio. Ni ja, ni Rodžer. Sudija Lars Graf je napravio gešku - prisetio se Buter ovog detalja u razovoru za Eurosport.

- Neverovatna greška za jedno ATP finale - dodao je, i otkrio još jedan zanimljiv podatak vezan za taj meč: tek deset godina kasnije saznao je da je sudija napravio grešku u tom meču.

- Drugar me je zvao jedan dan i kaže mi: gledao sam sad ono tvoje finale protiv Federera. PA nije bio tvoj red da serviraš, stvarno smešno. Niko mi to nije do tada pomenuo, ali bio je u pravu drugar - kaže Francuz.   

To finale je bila česta tema svakog razgovora sa Federerom.

- Šalili smo se na račun tog finala, te greške. Rekao sam mu: "da sam dobio to finale, možda bi naše karijere bile drugačije. Ja bih bio tu gde si ti sada, ti bi bio gde sam ja". Srećom po Federera, nije bilo tako - kaže sada 46- godišnji Buter, koji je dve godine posle tog finala osvojio turnir u Maroku, i više nijedan. Najbolji plasman u karijeri bio mu je 46. mesto.

Kako kaže Buter, i da je pobedio Federera, ništa to ne bi promenilo u pogledu karijere Švajcarca, jer se i tada videlo u kakvog će šampiona izrasti.

- Rodžer je perfekcionista, i tada je imao onaj njegov ritam i kretao se kao mačka - prisetio se Buter.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA