≫ 

Grom za povratak otpisanog: Novak preokrenuo Zverevu i vratio Srbiju u igru za polufinale ATP kupa!

Đoković vraća Srbiju u igru protiv Nemaca

  • 0
Novak Đoković Tanjug

Kakvi momenti u Melburnu! Teniska reprezentacija Srbije poravnala je protiv Nemačke na 1:1 u grupi A ATP kupa pošto je Novak Đoković savladao Aleksandra Zvereva sa 6:7(3), 6:2, 7:5. Napolju je pljuštalo, krov se zatvorio, a sa jednim jakim udarom groma koji se dobro čuo i u dvorani, najbolji na svetu je krenuo u veliki preokret i nadu srpske selekcije da može do polufinala takmičenja!

Sada je sve na dublu. Đoković će ponovo izaći na teren, a društvo će mu praviti Nikola Ćaćić. Naspram njih će se naći Aleksandar Zverev i Jan Lenard Štruf.

Što je bilo do Novaka, on je to završio. Doduše, za to je morao da se znoji više od dva i po sata!

Borba u prvom setu je bila bespoštedna, ali nijedan teniser nije uspevao da napravi prevagu zbog oružja koje je posedovao onaj preko puta mreže. Novak je igrao dobro na svom servisu, lako je rešavao duže relije i tako održavao prednost u svakom drugom gemu.

Sa druge strane, Zverev je servirao dobro, pa sve jače i jače, a retko nije ubacivao prvi udarac, tako da je držao najboljeg igrača sveta na distanci što se tiče svojih gemova.

Nije bilo brejk lopti tokom čitavog prvog seta, pa je taj-brejk morao da usledi. To je Novak možda najavio i osvajanje mini brejkom koji je prvi napravio, ali onda totalno netipično za njega, pretrpeo dva što je dalo prednost Nemcu od 4:2. On je to oberučke prihvatio i došao do četiri set lopte od kojih je iskoristio drugu i tako poveo u susretu.

Falilo je to nešto u Novakovoj igri, ili bolje reći, falilo je da Saša prestane da ubacuje svaki prvi i savršeno servira pri drugom servisu. To se upravo dogodilo u petom gemu kada je Đoković počeo polako da pali motore (3:2).

Mašina je nastavila da melje i u naredna tri gema gde Zverev nije apsolutno načina da odgovori na igru najboljeg tenisera sveta, pa se otišlo u treći set.

U trećem setu slično psihološko nadigravanje kao i u prvom, ali Novak je sada imao recept i sve podatke koji su mi bili neophodni. Došao je posle 40:15 za Zvereva u devetom gemu do neverovatne serije i brejk lopte koju je iskoristio. Servis za meč je prošao totalno neočekivano - Novak je pretpeo brejk, prvi put na turniru!

Ipak, sve se to vratilo na svoje već u narednom gemu kada je Novak uz malu pomoć protivnika ponovo stigao do prilike da servira za meč. Tada nije bilo spasa. Nakon poraza Dušana Lajovića od Jana Lenarda Štrufa, Novak je slavio - Srbija je ponovo u igri.

Treći set:

7:5 - Mirisalo je da će biti muke, ali nije! Novak je pobedio! Srbija - Nemačka 1:1!

6:5 - Ponovo brejk za Đokovića i Srbiju! Hajdemo ponovo - Novak ima još jednu priliku da posle svog servisa dovede Srbiju do 1:1 protiv Nemačke. Malo je Saša pomogao Novaku da ovo ostvari, ali je Novak svakako imao faktor koji je potreban za novo vođstvo.

5:5 - Pa, neverovatno. Prve brejk lopte koje Novak dozvoljava uopšte na turniru. Splet nešto lošijih poteza i iznenadan pad u igri Đokovića kumovalo je da Zverev ostane u igri.

5:4 - Breeeeeejk za Srbiju! Koliko je Novak samo izučavao servis protivnika, imao minus u ovom gemu (40:15), ali je taktički savršeno odigrao sve do samog kraja gema kada je uspeo da natera Zvereva da izbaci lopticu u aut. Srbija servira za izjednačenje u generalnom rezultatu!

4:4 - Novak dobro tuče sa osnovne linije i na to nemački teniser nema nikakav odgovor. Sada je pitanje - da li Novak ima još jedan odgovor na servis Saše? Četiri poena u nizu i novi gem.

3:4 - Zverev je znantno usporio svoj servis, što nije baš bilo dobro po njegov rezultatski saldo. U toku bio revolveraški obračun forhenda, ali Nemac uspeo da izbegne veće probleme iako je bilo 40:40.

3:3 - Nestrpljiva igra sa obe strane. Prvo je Novak pokušao da uspori ritam, ali protivnik uzvraća prilično jako i smelo. Ipak, stiže as za 40:30, a onda stiže jedna razmena iz koje Zverev izlazi kao gubitnik.

2:3 - 217 kilometara na sat je bio drugi servis Zvereva! Sada već ulazimo u završnicu, oba tenisera igraju odlično svoje gemove.

2:2 - Sada i nemački teniser pokušava da zapreti, dolazi do 30:30, ali Đoković, kao ni do sada, ne dozvoljava priliku za to.

1:2 - Mnogo sreće je imao Zverev koji je pogodio vrh mreže na 15:30, te se loptica samo spustila u Novakovo polje. Nakon toga jedan veliki reli koji je obezbedio Saši prednost, ali ne zadugo, pošto je onda dupla servis greška donela Đokoviću priliku (40:40). Ipak, Nemac ponovo vodi.

1:1 - Nastavlja Novak da bez mnogo muke dolazi do svojih gemova, ali meč već prilično dugo traje, pa je pitanje da li će moći da odigra i dubl susret.

0:1 - Veliki je put do preokreta pošto je jasno da Zverev neće zacelo popustiti sa servisom. Jedan dobar ritern Novaka za špice, ali Nemac dolazi do vođstva u setu.

Drugi set:

6:2 - Set za Novaka i Srbiju! Neverovatan ritam i demonstracija sile - Đoković sa četiri vezana brza poena dolazi do izjednačenja u setovima!

5:2 - Nole ponovo oduzima servis Zverevu! Sada se mašina upalila i spremna je da samelje protivnika! Vrhunski poeni i "čišćenje" linija znak su da je Novak u momentu. Srbija na korak od poravnanja!

4:2 - Stiže i potvrda brejka! Umalo je nešto slabije snalaženje na mreži koštalo Novaka, ali je preživeo dva puta 40:40 i otišao korak dalje ka saniranju minusa.

3:2 - Brejk za Srbiju! Pa moralo je jednom i da stane taj servis! Novak je došao do dve brejk lopte, a onda je jednim sjajnim riternom spustio lopticu tik ispred osnovne linije odakle Zverev nije mogao bolje da reaguje bez da pogodi mrežu. Dobra najava!

2:2 - Novak ima kontrolu u svojim gemovima i tu nema šta da se zameri.

1:2 - Nastavlja Zverev da rešeta iz servisa, pitanje je šta će se dogoditi kada taj segment stane.

1:1 - Nije problem Đokoviću da osvoji gem na svom servisu, što nije tajna pošto je to lako činio i u prvom setu. Ključno je naći recept za protivnikov prvi udarac.

0:1 - Nastavio je Zverev da tuče iz servisa, nije stajao i u toj konstalaciji, Novak zaista mora da da sve od sebe kako bi vratio lopticu, a kamoli osvojio poen.

Prvi set:

6:7 - Set za Nemačku... Čim je Zverev promašio prvi servis (što se dogodilo u trećem poenu), odmah je Novak napravio mini brejk, ali je bio uzvraćen odmah zatim. Nije tipično za Đokovića, ali se dogodilo - izgubio je oba svoja servisa u tom momentu. Otišlo se sa 2:4 na promenu strana, a onda je Nemac došao i do četiri set lopte od kojih je drugu. Sada je Srbija na ivici eliminacije.

6:6 - Bez šansi za Đokovića, jer Nemac pogađa 75 odsto prvog servisa. Idemo u taj-brejk.

6:5 - Stekne Novak prednost u poenu dobrim uvodnim udarcem i to krajnje indisponira protivnika. Pokušao je Zverev u dva navrata da napadne iz riterna, što se završilo krajnje neslavno.

5:5 - Ne staje Saša da bombarduje iz servisa. Uz samo jednu neiznuđenu grešku, otklanja pritisak.

5:4 - Kao što je i rečeno, Nole ne dozvoljava nikakvu dramu na svom servisu, pa je u jednom laganom ritmu sa četiri poena stigao na samo gem od seta. Pritisak je na protivniku.

4:4 - Možda ne može da bude opasniji na servis najboljeg na svetu, ali Zverev prilično samouvereno uzima na svom servisu. Ide servis, a ide i forhend.

4:3 - Bilo je poteškoća, morao je Đoković da radi na svakom poenu. Ipak, nije se osećala tenzija u njegovoj igri, kontrolisao je situaciju za još jedan gem.

3:3 - Sačekalo se 7-8 minuta da se navuče krov zbog kiše koja se najavila sa nekoliko kapljica, a onda je bilo problema i sa rasvetom, ali sve je došlo na svoje i moglo da se nastavi sa igrom. Iako je bilo nedaumica na startu gema, ipak je Zverev to iskontrolisao i zaključio ga sa asom.

3:2 - Savršen gem Đokovića. Prilično je raspoložen i to nas može radovati. Četiri poena u nizu i novi gem.

2:2 - Vidi se već na startu da će Novak imati prednost pri dužim razmenama. Srpski teniser je kod 15:15 odigrao jedan reli koji je završen prelepim vinerom, ali kada servis posluži Sašu, stvari se znantno menjaju. Novo poravnanje.

2:1 - Za sada, sve ide nešto sporije. Najbolji na svetu isprobava sve kombinacije, ali u tom testiranju je prilično dobar i gubi samo jedan poen.

1:1 - Nije Zverev briljirao, taman toliko koliko i Đoković, ali je stigao do prvog gema.

1:0 - Sve smo videli od Novaka u prvom gemu - dva asa i dve duple servis greške, ali posle 40:40, Srbija ima prvo vođstvo.

Pre meča:

Novak i drugovi se nalaze u grupi A gde su još Kanada, koja je već pretrpela dva poraza, i Nemačka, sa kojom će naši igrati za prolaz dalje.

Srbija je prvog dana turnira ukrstila rekete sa kanadskom selekcijom i slavila sa 2:1. Prvo je Miloš Raonić bio bolji od Dušana Lajovića, onda je stigao preokret srpskog tima pošto je Novak Đoković prvo savladao Denisa Šapovalova, a onda i u dublu sa Filipom Krajinovićem u dva seta nadjačio kombinaciju Raonić - Šapovalov.

Nemci su takođe bili bolji od Kanade, ali odmah posle dva singl meča, tako da se dubl nije ni igrao.

Lajović nije uspeo da savlada Štrufa iako je vodio u setovima. Duci je mogao da prelomi u svoju korist susret u drugoj deonici, ali je sve otišlo u onom smeru koji je na kraju Srbiju dovelo do ivice eliminacije.

Novak može da vrati egal protiv sjajnog Zvereva sa kojim je već odigrao šest zvaničnih susreta. Najbolji teniser sveta je pet puta slavio, dok je mladi Nemac to učinio dva puta. Poslednji duel su odigrali na finalnom Mastersu u Londonu prošle godine kada je Nole to rešio u dva seta.

Ukoliko bude nerešeno u pobedama što se tiče singla, onda će dublovi odlučivati. Za sada, u rasporedu je upisano da će srpsku dubl kombinaciju činiti Nikola Ćaćić i Dušan Lajović, a da će im na megdan izaći Kevin Kravic i Andreas Mis.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA