≫ 

Novak slomio otpor Tiafoa: Amerikanac se svađao i psovao, ali džaba, Đoković ide dalje!

Veoma čudan meč, ali Novak ide u treće kolo

  • 29

Najbolji teniser sveta Novak Đoković napravio je još jedan korak na Australijan openu pošto je u drugoj rundi savladao američkog predstavnika Frensisa Tiafoa sa 6:3, 6:7, 7:6, 6:3.

Amerikanac je svim silama pokušavao tokom čitavog susreta da dekoncentriše Novaka. Prvo je udarao nogama od beton nakon svakog udarca protivnika u poenu, onda je odugovlačio u svakoj pauzi, a za kraj je i psovao i svađao se sa sudijom, ali mu ništa nije pomoglo da promeni nešto u svoju korist.

Sa druge strane, prvi reket sveta nije mnogo reagovao na opaske Tiafoa, igrao je svoju igru, ali je morao dosta da se preznoji za ovu pobedu.

Novak je odmah na startu ubacio u petu brzinu i bez izgubljenog poena uzeo brejk protivniku, te u roku od sedam minuta stigao do 3:0. Videlo se da Tiafo ima oružje sa kojim može da preti, pokazivao ga je samo na momente, a onda ga je iskoristio u sedmom gemu kada je on uspeo sa nulom da uzvrati na Novakovm servisu.

Ipak, već u narednog gemu mu je popustila koncentracija, a to se kod Novaka ne prašta, te je prvi reket sveta opek došao do brejka prednosti, a zatim i do potvrde koja je ozvaničila prvi set.

Novak Đoković, Frensis Tiafo Foto: Tanjug/AP

Konstantno je Amerikanac pokušavao nekim pokretima da odvuče pažnju Đokoviću. Prvo je stalno udarao nogom od beton pri svakom povratnom udarcu, a pri jednom slabo odigranom drop šotu je i pre kraja poena krenuo sa gestikulacijom ka svom boksu, ali to, kao što vidimo, nije poremetilo Noleta.

Nastavio je Tiafo u drugom setu da parira, izgleda da mu je samo to bio problem na samom startu meča, te je nakon svakog izjednačenja dolazio do prednosti držeći sigurno svoj servis. Nije bilo druge solucije osim da dva tenisera reše pobednika seta u taj-brejku. Amerikanac je imao sreće u dva navrata pogodivši linije ramom reketa, ali je zato i kod dva poena izvrsno skratio loptu i odigrao forhend, tako da je uz dva mini brejka došao do poravnanja (6:7).

Novak Đoković, Frensis Tiafo Foto: Tanjug/AP

Nije se dao Tiafo ni u trećem setu, ali nije bilo najjasnije kako je opstajao u svim gemovima. Jednostavno, činilo seda Novak ima daleko više od igre, ali je protivnik na neki volšeban način održavao priključak, a onda i spasao jednu set loptu na putu za novi taj-brejk. E, tu nije imao šansi. Đoković je to odradio već do razmene strana, poveo sa 4:2, a onda sa još tri poena prešao ponovo u vođstvo u setovima.

Jako čudan set i dosta diskutabilno ponašenje Amerikanca završeno je pobedom Đokovića. Tiafo se svađao sa sudijom, pokušavao je da prolongira svaki poen i ostanak u meču, ali mu to nije pošlo za rukom.

Sledeća Novakova prepreka biće pobednik američkog derbija Rajlija Opelke i Tejlora Frica.

Četvrti set:

6:3 - Kraj! Ide Novak dalje!

5:3 - Novak potvrđuje brejk.

4:3 - Paaaa ne može da zadržava toliko vreme koliko Novak može da bude dobar - brejk! Tiafo se ponašao prilično nerazumno, počeo je da psuje i da se svađa sa sudijom nakon što je Đoković osvojio gem i oduzeo mu servis. Evidentno je bilo da stalno odugovlači između poena i namerno šeta do linije za servis, ali sada mu nije bilo spasa.

3:3 - Novak je i dalje prilično pozitivan i nasmejan, sada zbog podrške koja mu stiže sa tribina. Ponovo dolazi do poravnanja.

2:3 - Desilo se baš dosta stvari u ovom gemu. Tiafo je pri 30:30 osvojio poen, ali pri udarcu je izgubio prigušnicu koja mu je odletela u Novakov deo polja. Tu su kratko porazgovarali i srpski teniser se nasmejao situaciji. Prilično odugovlači Amerikanac u svakom poenu i svakoj pauzi, ali opomena ne stiže.

2:2 - Dosta brzih poena i mnogo posla za Novaka, ali je najbolji na svetu lako rešio djus i ponovo poravnao u setu.

1:2 - Posle tri sata igre Amerikanac se još uvek drži u igri. Borio se sa tri djusa i jednom brejk loptom, ali servis još uvek radi, ne znamo dokle će.

1:1 - Novak asom zaključuje poravnanje, nova prilika sledi da se prelomi meč.

0:1 - Tiafo još uvek ima elana za borbu.

Treći set:

7:6 - Set za Novaka! Sada je 2:1! E, već sada nije mogao Tiafo da pronađe šupljinu gde bi mogao da prođe. Uz mini brejk se otišlo na promenu strana (4:2), a onda Novak povezao još tri poena i prišao na korak od pobede.

6:6 - I Amerikanac se pita kako je došao dovde u trećem setu, ali jeste. Izvukao se posle 0:30 i ovde i potvrdio taj-brejk.

6:5 - Brzopotezni gem je odigrao Novak uz dva asa, čeka se pad koncentracije Tiafoa.

5:5 - Preživeo je dve set lopte Tiafo. Novak je odlično ušao u gem, diktirao tempo, ali sa druge strane je proradio servis i Amerikanac je još uvek u igri u ovoj deonici.

5:4 - Odličan gem za Đokovića, a tome je kumovao i sam protivnik koji je u tri poena slao lopticu u mrežu.

4:4 - Kad je teško, tu je servis - Tiafo je na 30:30 odservirao dva asa i ponovo izjednačio.

4:3 - Morao je Novak mnogo ozbiljnije da pristupi, što je i učinio u ovom gemu gde je sa četiri prilično laka vezana poena došao do vođstva.

3:3 - Ovome se verovatno niko nije nadao, ali Tiafo je povezao tri gema i posle sive slike po njega, sada je ponovo u igri za treći set.

3:2 - Uzvraća Tiafo ribrejkom... Ima Amerikanac energiju da se nadigra sa Novakom. Došao je do 30:30 i onda jednom bombom iz riterna obezbedio brejk priliku koju je i iskoristio.

3:1 - Preživeo je američki igrač dve brejk lopte zahvaljujući servis vinerima.

3:0 - Potvrđuje Novak stečeni brejk i sada se situacija razvija kao i u prvom setu kada je Amerikanac bezuspešno jurio prednost Đokovića.

2:0 - Brejk Đoković! Nema opuštanja protiv Novaka, čim se to učini, najbolji na svetu dolazi do prednosti. Na brejk loptu je Tiafo odigrao jednu forhend paralelu kojoj su falili centimetri da uđe u teren, ali nije!

1:0 - Jedna od vrlina Novakovih je to što zaboravi šta se desilo prethodno i glavom bude u momentu. To je i sada učinio, te sa četiri laka vezana poena došao do prvog gema.

Drugi set:

6:7 - Set osvaja Tiafo... Amerikanac je imao sreće u dva navrata pogodivši linije ramom reketa, ali je zato i kod dva poena izvrsno skratio loptu i odigrao forhend, tako da je uz dva mini brejka došao do poravnanja. Idemo u treći set.

6:6 - Mali poklon od Amerikanca u vidu promašenog zicer smeča pri 15:15 Novak je oberučke prihvatio i naređao još dva poena za taj-brejk.

5:6 - Sada američki teniser ima taj-brejk u džepu. Kao što je i rečeno, biće problem ukoliko Tiafo nastavi da ubacuje prvi servis kao i do sada, a sve je stekao upravo zbog toga.

5:5 - Ponovo je bilo gusto, protivnik je došao do djusa, ali as je umirio situaciju.

4:5 - Sa dva asa Tiafo sada pravi ozbiljnu situaciju. Prilično je ušao u ritam Amerikanac i biće problem ako ostane u njemu.

4:4 - Radi servis Novaku i sada je pravo vreme da se napravi brejk.

3:4 - Iako je Tiafo pomislio da će lako da dođe do svog gema pošto je jakim servisima izborio 40:0, Novak se malo po malo, "prišunjao" do djusa i izvršio pritisak koji na kraju nije urodio plodom.

3:3 - Sada Đoković svoj gem rešava sa nulom bez mnogo razmene.

2:3 - Ne da se Amerikanac. Dobrim servisima se održava u igri.

2:2 - Novak je sada izbegao veću muku zahvaljujući Tiafou koji je na 30:30 izbacio čist zicer sa mreže u aut.

1:2 - Sve je preživeo američki teniser. Naspram sebe je imao tri vezane meč lopte, pa dva djusa, ali je na kraju ipak uspeo da ostane na nogama i ponovo povede u drugom setu.

1:1 - Istom merom uzvraća Novak. Bitno je da se pošalje poruka protivniku da se čeka svaka greška i da je pritisak na njegovoj strani.

0:1 - Uzima Tiafo gem bez izgubljenog poena. Definitivno Amerikanac ima oružje kojeg Đoković mora da se čuva.

Prvi set:

6:3 - Set za Đokovića! U jednom momentu je Novak pao u igri, ili se bolje može reći, Tiafo je pronašao u sebi neku snagu koja ga je krasila u dva vezana gema, ali nakon toga je ponovo preuzeo palicu naš teniser i sa jednim izgubljenim poenima ovaj deo priče priveo kraju. Prvi korak ka pobedi je napravljen.

5:3 - Ponovo brejk za Đokovića! Previše se zaleteo američki teniser, njegova agresivna igra nije sada dala previše rezultata shodno tome da je Novak vrlo lako došao do 15:40. Spasao je prvu brejk loptu Tiafo, ali drugu već nije jer je najbolji na svetu pročitao igru protivnika na mreži i prelepim pasing šotom prišao na gem od prvog seta.

4:3 - To je to o čemu se priča - vraća Amerikanac brejk... Neverovatno je agresivan Tiafo i to počinje da koristi tako što Novaka odaljava od osnovne linije, a onda ga poziva na mrežu kratkim loptama. Jedan te isti recept je koristio u četiri poena u nizu i tako sa nulom uzvratio brejk.

4:2 - Ipak, neće biti toliko lako Novaku, makar po onome šta Tiafo prikazuje sada na terenu, a prikazuje dobru igru uz jake forhende.

4:1 - Tera Đoković protivnika na greške, ali i kada ga ne tera, on propusti priliku da poentira iz izgledne situacije.

3:1 - Ne dozvoljava Tiafo da bude nemi posmatrač duela, pa je uz samo jedan izgubljeni poen osvojio svoj prvi gem na susretu.

3:0 - Ponadao se Amerikanac sa dva poena (ovaj drugi je bio prilično lep posle prolaza Novaka na mreži) da može odmah da se vrati u set, i dobio je brejk loptu, ali usledio je as - već peti za Novaka. Potvrda je stigla, hita Đoković ka osvajanju prvog seta.

2:0 -Novak ekspresno do brejka! U prvom poenu smo videli čak 16 udaraca, a pred Tiafoa se već našlo 0:40 i momenat kasnije već je bio u zaostatku dva gema.

1:0 - Savršen gem na startu za Novaka. Četiri poena bez razmene.

Pre meča:

Đoković je na startu Grend slema u Melburnu demonstrirao silu protiv Žeremija Šardija kojeg je bez problema savladao sa 3:0. I pre toga, Novak je igrao sjajno na ATP kupu, pa ni Tiafo ne bi trebalo da mu predstavlja preveliku prepreku ka novoj rundi takmičenja.

Sa druge strane, Amerikanac je takođe u prvom kolu bio impresivan pošto je eliminisao Italijana Stefana Travalju u tri seta.

Novak do sada nije imao prilike da igra protiv Tiafoa koji trenutno zauzima 64. mesto na ATP listi.

Video: Čekaj, na šta tačno misliš kad kažeš da sam frustriran?! Novak sasekao pitanje novinarke

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Рус

    10. februar 2021 | 08:39

    Uvek se poteže pitanje dirktnog prenosa. Da ni jedna naša tv stanica ne prenosi mečeve čoveka koji je ponos Srbije to je jadno. E zato i ne gostuje nigde. Truju nas sa nekim rijalitijima nekim serijetinama, a sporta nigde u minimalnim crtama. Umesto Olge, Ivane... deci serviraju Kiju ,Lunu i ostale, a preči su im Djedović , "Lepi" Mića i ostli od Djokovića , Jokića ,Bogdanovića i drugih.. Više se ponose ostale države sa našim sportistima nego sama Srbija. Pii

  • Ноле

    10. februar 2021 | 08:33

    Се само загријава ??!Хало господо даме он што је урадио на Аустралијском Опену је недостижно за 100 генерација тенисера??!!

  • maximus

    10. februar 2021 | 08:26

    Nole igra koliko mu je potrebno. Da je trebalo bolje bio bi bolji. Idemooo

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA