≫ 

Đoković zaokružio na 300 Grend slem pobeda: Novak preko Raonića do četvrtfinala Australijan opena!

Ide Novak dalje posle iscrpljujućeg duela sa Kanađaninom

  • 42

Najbolji teniser sveta Novak Đoković došao je do 300 pobeda na Grend slem takmičenjima pošto je u osmini finala Australijan opena, savladao Miloša Raonića iz Kanade sa 7:6(3), 4:6, 6:1, 6:4. Nole se očigledno zalečio nakon povrede koju je zaradio u prošlom susretu, makar se činilo da nema prevelikih problema u kretnji, pa i nakon 12 duela sa Raonićem nema nijedan poraz.

Pre svega, bitno je napomenuti da je Đoković imao momenata gde je morao sebi da skraćuje rotaciju tela i da igra nešto opreznije zbog pomenute povrede. Tu je bio i koren lakih poena Raonića koji je servisom ponovo probijao zvučni zid, a nije mogao da dobije adekvatan odgovor sa druge strane, iako se radi o najboljem riterneru na planeti.

Ipak, otpor kanadskog tenisera je slomljen i već se razmišlja o narednom protivniku - Aleksandru Zverevu koji je u tri seta bio jači od Dušana Lajovića.

Prvi set je protekao u pravom nadigravanju, ali ne istim oružjima. Raonić je snažnim servisima održavao potrebnu distancu i osvajao svoje gemove, dok je Đoković to činio više igrom sa osnovne linije gde protivnik nije mogao da parira ni najmanje.

Novak Đoković Tanjug

Samo su detalji mogli da odluče prvi set, jer je Raonić svaku grešku pokrivao sa dobrim prvim servisom, te tako gurao malo po malo do taj-brejka. Ipak, tamo nije mogao da zataškava propuste u igri i servisima, pretrpeo je mini brejk koji ga je odveo direktno u minus jednog seta. Novak je iskusno odradio svoj deo posla i slavio u toj deonici sa 7:6(4).

Popustila je Novaku koncentracija u drugom setu, taman toliko da Raonić napravi taj jedan, za njega preko potrebni brejk i potvrđuje ga (2:4). Nakon toga nije baš bilo suštinske pretnje za Kanađanina koji je prilično dobro odradio svoj deo posla, odservirao taman toliko da može da bez brige proslavi osvajanje drugog seta (4:6).

Novak Đoković Tanjug

Onda je usledio jedan set gde je Novak uz dva brejka nanizao pet gemova i ostavio bez šansi protivnika da reaguje. Nije Raonić toliko popustio u igri, samo je Đoković krenuo da mu mnogo bolje odgovara na servise. Ni posle te deonice nije izgledalo kao da Raonić nema više šta da traži na terenu, jer srpski teniser nije izgledao kao neko ko će prelako da slavi pored muka koje su ga zadesile u ova dva dana (6:1).

Bio je Kanađanin zaista tvrd orah, nije se dao u četvrtom setu, ali ga je panika sve više hvatala u saznanju da se Novak iz gema u gem kreće sve bliže pobedi. Pritisak ga je slomio u devetom gemu kada je dozvolio tri brejk lopte od koji je odbranio dve, ali za treću nije bilo spasa. Nakon toga, ostalo je Đokoviću samo da servisom reši duel, što je on i učinio. Još jedna velika pobeda i još jedna velika stvar za najboljeg na svetu koji je korak bliže odbrani trona u Melburnu.

Četvrti set:

6:4 - Kraj! Novak ide dalje!

5:4 -Đoković do ključnog brejka! Crni minuti za Raonića doneli su mu greške koje sebi nije smeo da dopusti. Servis nije mogao da izvadi tolike mrlje jer je protiv sebe dobio tri brejk prilike. Dva puta je radio prvi udarac - jednom je servirao u bekhend, a drugi put u forhend stranu, tako da je postojala nada da će izbeći najgore. Ipak, stigla je razmena u kojoj je poslao loptu u mrežu. Novak ide ka pobedi!

4:4 - Novi pritisak na Raonića i on to oseća.

3:4 - Servisi od po 216 kilometara na čaš kumovali su tome da se Raonić izvadi iz neugodne situacije (0:30). Djus je, ipak, zakucao na vrata Raonića, ali je Novak iz insajd auta pogodio mrežu za život protivnika.

3:3 - Novak igra svoju igru, iako je evidentno da mu Miloš sve više u razmenama parira. Bitan je rezultat, a on kaže da je ponovo nerešeno u setu.

2:3 - Jedan klasičan gem "da la Raonić" - bez izgubljenog poena, sve bazirano na servisu.

2:2 - Ponovo je morao srpski teniser da podigne radnu temperaturu nakon što je brzo došao do minusa (0:30). Sreća pa je kanadski predstavnik sarađivao u povratku i napravio dve neiznuđene greške.

1:2 - Kakva je ovo bila šansa da se prelomi duel. Đoković je imao dve brejk lopte - kod prve zaista nije mogao da reaguje, dok je kod druge napravio neiznuđenu grešku ne baš tipičnu za njega. Prihvatio je poklon Raonić i sa dva asa spasao stvar.

1:1 - Malo više trčanja za Novaka u ovom gemu. Morao je da spasava neke lopte koje su padale blizu mreže, da kontroliše osnovnu liniju, ali je iz tih napora izašao sa izjednačenjem.

0:1 - Raonić uzima gem na svom servisu. Prvi as nakon drugog gema trećeg seta.

Treći set:

6:1 - Kakva završnica, Novaku ide još jedan set! Pet gemova za redom, neki teže, neki lakše stečeni, a ovaj je bio prilično lagano dobijen za vođstvo u setovima od 2:1!

5:1 - Brejk u duhu riterna! Kakva dva riterna je ispalio Novak na 30:15! To je totalno zbunilo Raonića koji je još jednom odservirao ispod svog proseka, a onda je dobio loptu pod noge koju nije mogao da kontroliše. Sve je u Novakovim rukama sada.

4:1 - Moraće Novak da se bori u svakom gemu protiv protivnika koji želi da se nadigrava. Nije Raonića ubilo u pojam to što je izgubio svoj servis u prošlom gemu, izvršio je pritisak sa 0:30. Sustigao je to Đoković dobrim drugim servisom, ali i dalje je Miloš bio živ (40:40). Ipak, ponovo je usledio taktički kik servis koji je pokrenuo potvrdu stečenog.

3:1 - Konačno brejk za Đokovića! Trebalo je dva i po seta da bi se slomio otpor Raonića. Ni na 0:30 nije popuštao Miloš, ali je Novak prilično dobro riternirao i došao do brejk lopte. Ta nije iskorišćena, ali je sebi izgradio još jednu u kojoj je imao Raonića bez drugog servisa i nadigrao ga je prilično dobro za veliku prednost.

2:1 - Još jedan prilično lak gem za srpskog tenisera. Odgovorio je oružjem koje Raonić konstantno koristi - jedan as i jedan servis viner su pristigli kao poručeni.

1:1 - Tri asa u jednom gemu za Raonića. Trenutno je na 81 odsto osvojenih poena na prvom servisu i to je procenat koji ga za sada drži rame uz rame sa Đokovićem u ovom meču.

1:0 - Jedan dobar gem da se Novak i njegovi navijači uvere da je još uvek na pravom putu.

Drugi set:

4:6 - Iako je proradio ritern u prvom poenu za 0:15, nakon toga su usledile četiri bombe koje su ili bili asovi ili servis vineri. Raonić poravnava u setovima

4:5 - Đoković je svoj servis prilično lako odradio, ali sada nastupa teži deo posla.

3:5 - Ponovo je protivnik imao dobra dva servisa, ali ga je Novak ispratio dobrom igrom, odličnim vinerima koji su ga do 40:30. Tu je usledilo jedno dugo trčanje, jurenje za lopticom i onda jedna skraženi udarac koji Raonić nije ukrotio. Ipak, nakon djusa, još jedan as - četvrti samo u ovom gemu.

3:4 - Tu je Novak i želi da pokuša da se vrati u ovaj set. Radi servis volej igra i nijanse će verovatno odlučivati do kraja ove deonice.

2:4 - Treći gem u nizu za Miloša. Prilično lako došao do potvrde stečenog. Nole je prilično nervozan.

2:3 - Brejk za Raonića... Nije Novak već neko vreme izgledao sjajno na terenu i Raonić je iskoristio nekoliko momenata da dobro zapreti (15:30). Za to je dobio poklon od Noleta koji je odservirao duplu servis grešku i tako direktno kumovao ono što je usledilo u nastavku, a to je prvi brejk u meču.

2:2 - Dolazi kanadski teniser do daha i u igri i proširuje spektar na osnovnoj liniji. U dva navrata je dobro "prošetao" Novaka, ali se mora reći da sve to ponovo kreće od servisa.

2:1 - Sada je bilo gusto, Raonić je uspeo da nadjača Novaka u nekoliko razmena sa osnovne linije i da ga natera na greške koje su dovele do brejk lopte. Ipak, Đoković je bio priseban u naredna dva servisa i uspeo da ponovo dođe do vođstva. Miloš je nakon toga tražio medicinski tajm-aut pošto je imao problem sa bandažama na nozi.

1:1 - Suočio se Raonić ponovo sa brejk loptom, ali kao što je to radio i u prvom setu, uspeo je da je spase i da produži dalje.

1:0 - Bilo je malo muke na početku i 15:30, ali sve se to dalo popraviti vrlo lako za Novaka koji je pogađao iz svih oružja kada dođe do malo duže razmene.

Prvi set:

7:6 - Stao servis, set za Đokovića! To se, u suštini čekalo. Iako ni Novaku nije radio ritern na najbolji način, previše je šansi dobio usled situacije da Raonić konstantno dolazi do drugog servisa koji mu je znantno slabiji. Mini brejk se dogodio odmah na startu, a do kraja taj-brejka je sve išlo u pravom smeru za najboljeg na planeti.

6:6 - Sada četiri vezana poena za tak-brejk.

5:6 - Ništa, nadamo se da će kanadski teniser prestati da bombama gađa Novakovo polje iz servisa. Do tada, Đoković mora da se izbori za taj-brejk.

5:5 - Nema previše prostora za neki drugi ishod na Novakovom servisu osim da njemu pripadne gem. Ne može Raonić za sada da parira u igri, sve bazira na servisu.

4:5 - Ponovo Kanađanin mora da spasava brejk loptu i ponovo je imao sreće zato što Novak u ključnim momentima nije igrao na nivou. Pada Milošu procenat prvog servisa i sa tim dolaze problemi.

4:4 - Pomalo brza prvi teniser sveta. Sada je više morao da se oslanja na servis nego na igru. Ispalio je dva forhenda u aut, ali nije bilo ni djusa.

3:4 - Velika šteta. Đoković je propustio brejk loptu na jedan, za njega, volšeban način. Nije se održao u razmeni, već je poslao lopticu u mrežu. Raonić je preživeo.

3:3 - Novak je imao po 75 odsto osvojenih poena i iz prvog i iz drugog servisa. Prilično jaki procenti. I dalje nema brejk lopti.

2:3 - Radi prvi udarac kod Raonića kao sat. Ipak, videlo se, ukoliko to ne bude bio slučaj u nastavku, biće Miloš u jako velikim problemima. Na to ukazuje poen gde je moralo doći do razmene, a tu je Nole zaplesao.

2:2 - Sada i Novak dolazi lako do svog servis gema. Uz tri servis vinera, Đoković prati protivnika.

1:2 - Čuva svoj servis Kanađanin. Imao je manjih problema samo kada ne ubaci prvi servis (30:30), ali čim dođe do toga, nije mu problem da se održi u prednosti.

1:1 - Za sada, ne vide se problemi Novaka u igri. Nešto je sporiji, ne želi da forsira tu stranu iznad kuka gde je osetio bol u prošlom susretu. Sa 0:30 je uspeo da se vrati i poravna prvi put u susretu.

0:1 - Raonić dobro otvara duel sa svojim servisom koji mu je, opšteno poznato, najubojitije oružje.

Pre meča:

Bilo je dosta nedaumica oko Novaka nakon povrede koju je zaradio u susretu i pobedi nad Tejlorom Fricom. Posle susreta je izjavio da misli da je došlo do pucanja mišića, ali je par sati pre okršaja sa Raonićem trenirao u teretani i informacije su bile dosta optimističnije.

Potvrđeno je da će igrati protiv Raonića, a do tog duela je stigao pobedama protiv Žeremija Šardija, Frensisa Tiafoa i na kraju pomenutog Frica.

Sa druge strane, Raonić je do osmine finala došao pobedama protiv Federika Korije, Korentana Mutea i Martona Fučoviča uz dva izgubljena seta od starta turnira u Melburnu.

Novak i Raonić su se do sada sastajali čak 11 puta i u svih 11 okršaja Srbin je bio bolji. Interesantno je da su njih dvojica odmerili snage već dva puta i na samom Australijan openu gde Miloš nije uspeo da se domogne ni seta.

Pobednik ovog susreta igraće protiv Aleksandra Zvereva koji je slomio otpor Dušana Lajovića u tri seta.

Video: Đoković posle pet setova i velike brobe do četvrtog kola Otvorenog prvenstva Australije

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eni

    14. februar 2021 | 13:45

    Bez obzira na rezulatat naravno volim da pobedi nole za mene on Je najbolji svih vremena u belom sportu

  • Geras

    14. februar 2021 | 11:59

    Ajmo NOLE... Samo jako

  • Др

    14. februar 2021 | 13:28

    Увек се питам , шта ове јаднике нагони да играју и сервирају немогуће против Ђоковића, а против Надала, као последњи пацери!??

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA