≫ 

Ko je tenisko čudo koje čeka Novaka? Obara rekorde, zaradio više novca na AO nego za celu karijeru

Na Mastersima skoro i da nije pokušavao. Imao je samo jedan izlet u Šangaju, ali je tamo zaustavljen već na prvom koraku kvalifikacija

  • 0
Aslan Karacev Photo: Tanjug

Aslan Karacev je prvi put u karijeri stigao do polufinala jednog Grend slema, ali njegova priča nije uobičajena, jer nije teniser koji je tek stigao na ATP tur pošto mu je već 27 godina. Razni Fjučersi i ostali turniri koji su izvan radara svetske javnosti, spremili su ga za ovaj bljesak o kojem sada svi govore.

Mnogi su se pitali, kako je uopšte igrajući tako niskorangirana takmičenja došao do 114. pozicije na listi. Ipak, sada je u četiri najbolja tenisera Australijan opena i deo istorije, a istoriju je ispisao raznim rekordima koji su stajali nedirnuti duži niz godina i decenija.

Aslan je rođen u Vladikavkazu, visok je 1.85 i igra desnom rukom, osim ako ne igra bekhend, tada koristi obe ruke. Statistika koja se može videti na ostalim Grend slemovima odlično opisuje mučenje Karaceva u dosadašnjem bivstvovanju u teniskom svetu. On je na Rolan Garosu i US openu išao samo do trećeg kola kvalifikacija, a na Vimbldonu je zaustavljan i na stepenici niže.

Na Mastersima skoro i da nije pokušavao. Imao je samo jedan izlet u Šangaju, ali je tamo zaustavljen već na prvom koraku kvalifikacija.

Uvidevši da mu na velikoj sceni nema prostora, vraćao se Fjučersima koje je osvajao šest puta, a tri puta je podigao trofej na Čelendžerima, poslednji pre nešto više od četiri meseca u Ostravi. Ni u dublu nije bio loš kada su nižerangirani turniri po sredi, ali ništa nije ukazivalo da će jednog momenta da kao furija proleti kroz kvalifikacije Australijan opena, a onda da naređa favorite i u glavnom delu žreba.

Čak i kada se pogledaju svi igrači koji su ikada bili u svojoj karijeri u Top 10, uspeo je da savlada samo Mihaila Južnog koji je tada već bio u teškom padu karijere i forme, svestan da mu se bliži momenat kada će okačiti reket o klin. Sada se već menja situacija. U stvari, već je promenjena neverovatnom brzinom. Za samo dve nedelje, njegov svet se okrenuo za 180 stepeni. Sada čeka Novaka ili Zvereva (meč zakazan za 10.30, evo i gde ga možete pratiti) kako bi se borio za ulazak u finale jednog Grend slema. Ovo su neki od njegovih rekorda koje je oborio u ovim danima za nama:

- Najniže rangirani teniser od 2001. godine i Gorana Ivaniševića koji je došao do polufinala Grend Slema

- Karacev je prolazom obezbedio da će se dva Rusa naći u polufinalu Grend slema što je tek treći put u Open eri.

- Karacev je samo na Australijan openu (662,696 američkih dolara) zaradio više novca nego tokom čitave svoje karijere (618,354 američkih dolara).

- Posle godina neuspeha, u samo dve nedelje uspeo je da se plasira u polufinale Grend slema i da osvoji ATP kup sa Rusijom.

- U osmini finala Australijan opena protiv Feliksa Ožera Aliasima mu je bilo prvi put da se vrati iz minusa od dva seta... Jer, nikada nije igrao meč u pet setova.

- U ovoj nedelji je pobedio tri igrača iz Top 40 (Švarcman, Ožer Aliasim i Dimitrov), a pre toga je slavio samo jednom u čitavoj svojoj karijeri protiv Top 50 igrača, i to u kvalifikacijama za Sankt Peterburg prošle godine protiv Tenisa Sandgrena.

- Ovo je bio 10. pokušaj Karaceva da se plasira na jedan Grend slem.

- Najniže rangirani teniser (114. mesto na ATP listi) koji se plasirao u četvrtfinale Australijan opena posle 30 godina i Patrika Mekenroa koji je te 1991. godine bio na istoj poziciji.

Video: Neverovatna konferencija Novaka, sva pitanja o povredi: Nije otkrio napadnim novinarima svoje stanje

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA