Filip Kolšrajber za Telegraf o Beogradu, Đokoviću i rekordu, a ima i savet za buduće srpske tenisere

Nemački teniser je neko ko je poveznica tri generacije i odlično poznaje u prilike u svetskom tenisu

  • 0
Pobednik Kalemegdan Novak Đoković Filip Kolšrajber intervju Foto: Nikola Tomić, Tanjug/Dragan Kujundžić, Profimedia/FEDERICO GAMBARINI/AFP

Postoje igrači koji su ostavili dubok trag u tenisu, ne samo svojom igrom i uspesima, već i samim stilom koji ih je izdvajao od ostalih. Filip Kolšrajber je jedan od njih, njegov jednoručni bekhend je ostao za pamćenje, kao i četvrtfinale Vimbldona još 2012. godine, a za Telegraf je ispričao svoje prve utiske boravka u Beogradu gde nastupa na Čelendžeru pred Serbia open.

Nemac je već bio u glavnog gradu Srbije, a u prvoj poseti nakon dve decenije uspeo je da se plasira u osminu finala gde će igrati sa Damirom Džumhurom.

- Mislim da sam pre 20 godina igrao u Beogradu jedan Čelendžer, bila je to jako kratka poseta. Ovaj turnir je dobro organizovan, imamo sve što nam treba, ali nismo u mogućnosti da razgledamo grad. Živimo u čudnim vremenima, moramo da budemo oprezni, a Beograd sam video samo kroz prozor od automobila i izgleda prilično lepo - kazao je Kolšrajber za Telegraf.

Filipe, sada već spadaš u iskusnije na ATP turu, kako vidiš trenutnu situaciju u svetu tenisa?

- Ova generacija igra dobar tenis, ali dosta mladih igrača nadolazi i mi stariji moramo biti oprezni. Prošle godine sam igrao samo nekoliko turnira i moram priznati da se nisam osećao baš dobro, nije to bila igra koju sam želeo. Korona situacija i moje ne baš zadovoljavajuće igre bile su okidač da izgubim nekoliko mesta na ATP listi.

Aleksandar Zverev, tvoj zemljak, stvara dobre rezultate u poslednje dve sezone?

- Zverev je u ovom momentu najbolji nemački igrač. Veoma je uspešan, a možemo izdvojiti njegov uspeh na US openu, radi zaista velike stvari. Već sada ima veliku karijeru, ali mislim da ima prostora za napredak u budućnosti. Nemačka deca vole da ga gledaju. Njega, (Jana Lenarda) Štrufa i (Dominika) Kepfera.

Kada dolazi vreme za novu generaciju?

- Nova generacija je neustrašiva, ima prilično agresivan stil igre. Tu se mogu uporediti za Rodžerom, ali Federer ima više varijacija u igri. Videćemo. Trebalo bi ih se plašiti, jer su na korak da naprave presek i preuzmu vlast.

Šta odvaja Novaka Đokovića od ostalih?

Novak Đoković, Danil Medvedev Foto: Tanjug/AP

- Novak je najbolji teniser sveta i fantastično je tvrd. Sa strane teniskog eksperta, može se reći da je Đoković igrač koji se najbolje kreće po terenu. Čita sjajno igru, udara lopticu uvek na pravi način, a sa pritiskom nema mnogo problema. Blizu je sada Rafi i Rodžeru što se tiče Grend slemova i mislim da će uzeti još dosta titula. Rafa je najbolji na šljaci, ali Đoković je na svim ostalim podlogama, možda, previše jak za ostale.

Kako posmatraš najnoviji rekord Novaka i toliko dug boravak na vrhu svetskog tenisa?

- Neverovatno koliko rekorda ima. Osvojio je sve što se moglo osvojiti, a svi žele da imaju ostavštinu, svi žele da kažu: "Ok, bio sam najbolji teniser na svetu". Vidite, jasno je da će rekord od 20 Grend slemova da ostane makar narednih 20 godina, a Novak je tu da priđe Federeru i Nadalu, jer ko od njih ostane pri rekordu, taj rekord će biti čvrst kao kamen.

Španci su poznati po šljaci, Amerikanci po betonu, a Srbija i Nemačka?

Filip Kolšrajber Foto: Profimedia/Shutterstock Editorial

- Da se ja pitam, pre svega bih učio decu da igraju na tvrdoj podlozi. Ne samo srpsku i nemačku, već svu decu, jer mi se čini da je sezona šljake veoma kratka i više se igra na betonu. Dva Grend slema se igraju na betonu, dosta manjih turnira isto, tako da je tu potrebno jače usavršavanje.

Da li očekuješ da će Novak preteći Nadala i Federera i po Grend slem titulama?

- Ništa nije zagarantovano. Imamo Rodžera i Rafu u jednoj ne baš zavidnoj poziciji u ovom momentu. Novak ima prednost, pre svega što je i mlađi od njih dvojice. Sada on diktira tempo i priču, njegov je trenutak. Može da priđe bliže po Grend slemovima već ove sezone, ali nikada se ne zna, na prekretnici smo - zaključio je Kolšrajber.

Video: Đorđe Đoković otkrio koje teniske zvezde dolaze u Beograd na Serbia Open

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA