≫ 

Vreme čitanja: oko 4 min.

Umobolnik pratio našu teniserku danima, a onda joj zabio nož u leđa: Rana nikada nije zacelila

Vreme čitanja: oko 4 min.

Na današnji dan pre 28 godina dogodio se najveći skandal u istoriji "belog sporta"

  • 9
Monika Seleš nekadašnja teniserka Jugoslavije, a posle Amerike i prva igračica sveta Foto: MN Press

Svakog 30. aprila setimo se Monike Seleš, nekada najbolje jugoslovenske teniserke, koju je psihopata Ginter Parhe napao tokom meča četvrtfinala u Hamburgu i zabio joj nož u leđa.

Sve se odigralo tokom meča koji je Monika igrala protiv Magdalene Malejeve. Prvi set je "Mala Mo" dobila sa 6:4, a u drugom je gubila sa 3:0, a zatim preokrenula na 4:3. U tom momentu, sa tribina je uleteo Ginter Parhe zario nož u leđa naše legendarne teniserke.

Nemac je u rukama imao nož dužine 23 centimetra, a Moniki je napravio ranu u predelu lopatice. Ranu koja nikada nije zacelila, jer je ostavila traumatične posledice na Novosađanku, koja je zbog ovoga pauzirala dve godine.

Monika je u tom momentu imala 19 godina, bila je dominantna u svetu tenisa i reket broj 1. Nekoliko meseci ranije osvojila je svoj treći Australijan open pobedivši najveću rivalku u to doba, Nemicu Štefi Graf.

Upravo je Parhe bio opsesivni fan Štefi Graf i želeo je da nanese Moniki zlo, kako bi njegova miljenica mogla da pobeđuje. Tri dana ranije, 27. aprila po prvi put u životu napustio je rodni Gerzbah i sa 3.000 nemačkih maraka uššteđevine, kuhinjskim nožem i nešto kobasica i stvari u torbi krenuo u svoju misiju da uništi karijeru Monike Seleš i uspeo je.

Ginter Parhe Printskrin: Youtube/World Of Tennis

Monika je imala i sreće što je prežiela napad, jer je ubod nožem od 23 centimetra mogao da bude fatalan.

Urednik nekadašnjeg lista Sport, Čeda Šoškić, koji je pratio karijeru Monike Seleš u to doba, nedavno je u razgovoru za Telegraf opisao određene detalje tog skandala u Hamburgu.


- Nikada se nije dogoodilo da umobolnik utrči u teren i povredi teniserku i na taj način joj oduzme karijeru. Monika, ne samo da je bila fizički povređena, ta fizička povreda je trajala mesec, dva, ali taj strah se usadio u nju.

- Taj čovek je njih pratio danima, oni su to ukazivali na to policiji i videli su ga. Kasnije je to uslovilo da ona prestane da igra, a još jedna otežavajuća stvar je i što je otac počeo da joj se razboljeva. Veliki deo toga je povukla i ta bolest oca, jer je Moniku strašno pogodila. To su stvari koje su je udaljile od tenisa. Dugo je i prošlo pre nego se vratila - opisao je Šoškić.

Ubrzo posle incidenta, Monika Seleš je dobila američko državljanstvo. Na teren se vratila posle dve godine, ali nikada više nije bila ona Monika koja je dominirala u svetu tenisa kao retko ko u istoriji, i to od kako se pojavila kao senzacija sa 16 godina.

Ginter Parhe je odlukom suda proglašen neuračunljivim i nije kažnjen zatvorom, već je dve godine proveo na lečenju u psihijatrijskoj, dok je Monika Seleš odlučila da nikada više u karijeri ne zaigra u Nemačkoj.

- Ne mogu da tumačim odluku suda zato što ne znamo sve činjenice. Ako su advokati ili lekari dokazali da je umobolan... a definitivno jeste, jer je uradio to što je uradio. Neko ko hoće to da uradi i izjavi da je to nameravao da bi pomogao svojoj ljubimici Štefi Graf da bude prva, jer ne može od ove male Jugoslovenke, sa njim nešto nije u redu. Verujem u nemačko pravosuđe, da su uradili ono što su mogli. Ispred sebe su imali umobolnika koji je na kraju dobio uslovnu kaznu dve godine - opisao je Šoškić, koji se prisetio da je Štefi Graf iste večeri došla da poseti Moniku Seleš u bolnici.

- Ne verujem da bi se Nemci toliko obrukali. Štefi Graf je bila u bolnici te noći i posećivala je Moniku, izvnjavala se u svoje ime i nemačkog naroda. Ali Moniki ne bi pomogla presuda ni da je osuđen na deset godina. Da li je osuđen na deset ili na dve uslovno, Moniki Seleš to ne pomaže. Pozadina finansijskog dela priča u smislu tužbe za naknadu štete koja je njoj pričinjena isto nema smisla... Njoj je napravljena doživotna šteta koja ne može da se naplati - zaključio je nekadašnji doajen srpskog novinarstva.

Ovaj događaj promenio je istoriju tenisa jer je nakon toga pojačana bezbednost na teniskim turnirima.

Monika Seleš je tokom karijere osvojila 9 Grend slem turnira, od čega osam pre kobnog uboda nožem. Samo je još 1996. godine u Melburnu uspela da osvoji Australijan open i doda još jedan Grend slem u svojoj karijeri. To joj je prvi i jedini koji je osvojila pod zastavom Amerike, čiji je državljanin postala nekoliko dana nakon uboda nožem u Hamburgu.

Ukupno je u karijeri osvojila 53 titule u singlu i 6 u dublu, a od tenisa je zaradila skoro 15 miliona dolara.

Video: Naša Marijana prevaspitala Federera: Izribala ga je za psovke, uzeo je tajm-aut posle ovoga!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bosanac

    30. april 2021 | 12:28

    Mala MO, gledao sam taj mec, rasturila bi Grafovu al joj fasista nedade. Ona i Nole meni najdrazi teniseri i dan danas.

  • DukaTenja

    30. april 2021 | 12:49

    Da to nije platio matori Graff, Sttefi nikada, ali bass nikada ne bi bila prva. Fobija je ccudna stvar.

  • Mony Swiss

    30. april 2021 | 14:00

    Ma kakav bolesni navijac Stefi Graf...to je tako prezentovano za javnost. Politicki razlozi su bili,jel je igrala pod Jugoslovenskom Zastavom i dolazila iz Srbije,i nije htela da odustane da igra pod YU Zastavom ... bila je veliki Patriota i Vrhunska Teniserka nasa mala MO.....♥️

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA