≫ 

Novakov lakši trening protiv Berankisa: Đoković dao rivalu samo šest gemova i prošao u četvrto kolo

Litvanac bez ikakvog otpora poražen od najboljeg na svetu

  • 3
Novak Đoković Foto: Tanjug / AP

Novak Đoković je bez ikakvih problema obezbedio prolazak u četvrto kolo Rolan Garosa! Ričardas Berankis nije pružio apsolutno nikakav otpor najboljem igraču na svetu u ovom trenutku i već posle sat i po igre pognute glave napustio je teren. Srpski teniser je tako prišao na korak od plasmana u četvrtfinale i potencijalnog duela sa Rodžerom Federerom - 3:0 (6:1, 6:4, 6:1).

Koliko je ovaj meč išao u jednom smeru, govori podatak da u prva dva seta nismo ni imali nijedan gem u kojem se igralo na razliku, niti koji je trajao duže od četiri minuta. Novak je držao potpunu kontrolu, Berankis je jednostavno pravio ogroman broj grešaka, naročito iz bekhenda i sve je rezultovalo pravim debaklom Litvanca.

Prvi set započeo je neverovatnom serijom Novaka Đokovića. Osvojio je srpski teniser uvodnih pet gemova, ali ipak nije uspeo da osvoji ovaj period igre sa "krompirom" Litvanca, koji je uzeo jedan gem na svoj servis pred sam kraj. Ali ni to mu ništa posebno ne vredi - posle malo manje od 25 minuta igre već je imao set zaostatka.

Novak Đoković Foto: Tanjug / AP

Drugi set je bio malo rezultatski neizvesniji, mada se i tu dalo primetiti da Novak ima potpunu kontrolu. Doduše, Berankis je malo opustio ruku u ovom periodu igre, neki sasvim dobri udarci su završavali na liniji, a servis je popravio. Međutim, u petom gemu je "popustio" i dao Đokoviću brejk, koji je ovaj sačuvao do kraja. Videli smo i dva veoma kratka gema, koja su potrajala tek nešto duže od minuta.

U trećem delu igre, Berankis kao da se predao. Litvanac je igrao potpuno indolentno i delovao je kao da jedva čeka da izađe sa terena "Filip Šatrije". Novak je nastavio da ga komada, uzeo mu je dva puta servis za 12 minuta i sve je delovalo kao potpuna rutina. Đokovićev rival je doživeo potpunu katastrofu.

U narednom, četvrtom kolu Novak će se sastati sa Lorencom Musetijem koji je u pet setova savladao Marka Ćekinata. Nema sumnje da će Đoković biti veliki favorit, pošto je Italijan proveo na terenu gotovo tri sata, a ima daleko manje iskustva od srpskog tenisera.

Tok meča

Treći set

6:1 - KRAJ! GEM-SET-MEČ ĐOKOVIĆ! Osvojio je Novak još jedan gem na servis indisponiranog Berankisa, koji je danas uspeo da osvoji samo šest gemova. Nijedan na Novakov servis.

5:1 - Nešto veća borba po prvi put i na Novakovom servisu. Igraće se na razliku, a Berankis je bio blizu da dođe i do prve brejk lopte. Ipak, videli smo sjajan štop-volej, a onda i grešku rivala. Servis je pravio muku Đokoviću, ali je sve prošlo kako treba. Serviraće za opstanak Berankis.

4:1 - Berankis se sada nekako izvukao. Đoković je imao brejk loptu kod rezultata 30:40, ali je Litvanac kroz igru na razliku ipak osvojio gem i nije dopustio da ga Novak sa terena počisti nulom u trećem setu.

4:0 - Bližimo se kraju ovog meča. Berankis kao da ne postoji na terenu, uzeo je samo jedan poen na servis srpskog tenisera.

3:0 - BREJK ZA NOVAKA! Prvi gem u kojem gledamo izjednačenje. Delovalo je da će Berankis osvojiti ovaj gem, imao je dve gem lopte. Ali Novak se vratio i još jednom oduzeo servis iz drugog pokušaja. Čini se da je kraj jako blizu.

2:0 - Ne može apsolutno nikako Berankis. Verujemo da bi najradije i sada napustio teren, ali će morati da se zadrži još koji gem na njemu. Novak je lako potvrdio osvojeni brejk uz dobre servise.

1:0 - BREJK ZA NOVAKA! Katastrofalan gem za Ričardasa Berankisa. Zaista previše greši Litvanac, napravio je između ostalog i prvu duplu grešku, a Novak je iskoristio prvu brejk loptu. Kao da se već predao Đokovićev rival.

Drugi set

6:4 - SET ZA NOVAKA! Jedan od glavnih Berankisovih problema danas jeste veliki broj neiznuđenih grešaka. Pokušava Litvanac često da izađe na mrežu, ali Novak mu stalno šalje loptu pod noge. Na kraju, lagan gem i vođstvo od 2:0 u setovima za ravno sat igre.

5:4 - Prvu dužu razmenu posle duže vremena uzima Novak Đoković, ali Ričardas Berankis se sada nekako "oslobodio" na svoje servise, pa je i ovaj rešio u svoju korist relativno lako. Bez obzira na sve, u narednom gemu će morati da uzme brejk ako hoće da ostane u igri u ovom drugom setu.

5:3 - I Đoković odličnim servisima prilazi na gem od osvajanja drugog seta na ovom meču. Berankis nije osvojio ni poen. Ovo je najbrži Novakov osvojeni gem danas, trajao je minut i 42 sekunde. Nijedan gem danas nije trajao duže od četiri minuta, nije bilo izjednačenja u gemovima do sada!

4:3 - Nešto bolji servisi Berankisa u sedmom gemu drugog seta. Poeni su trajali veoma kratko, a sve je Litvanac začinio odličnim bekhend vinerom. Za minut i 17 sekundi je osvojio ovaj gem!

4:2 - Dupla greška Novaka na startu novog servis gema, ali srpski teniser je vrlo brzo preokrenuo stvar u svoj korist. Dobro Đoković čita namere Berankisa i potvrđuje brejk iz prethodnog gema.

3:2 - BREJK ZA NOVAKA! Srpski teniser uzeo je servis Berankisu, nakon što je Litvanac ponovo počeo da pravi veći broj grešaka iz bekhenda. Na kraju, u poslednjem poenu malo više sreće je imao srpski teniser, pošto je mreža bila njegov saveznik i izbacila je lopticu u aut nakon što je njegov rival "udario" u vrh mreže.

2:2 - Brzo Novak osvaja prva dva poena u četvrtom gemu nakon dobrih servisa, ali onda i sam pravi duplu servis grešku. No, problema u završnici gema nije bilo - Đoković je prvo osvojio direktan poen, a onda je Berankis poslao bekhend u mrežu.

1:2 - Malo sporije Novak ulazi u ovaj drugi set. Na servis Berankisa napravio je nekoliko neiznuđenih grešaka iz objektivno gledano lakih situacija, pa Litvanac na prvi mali odmor u ovom delu igre odlazi sa prednošću.

1:1 - Osvojio je Berankis lep poen nakon drop-šota, a to kao da je razljutilo Novaka Đokovića, koji je potom osvojio dve duge razmene iz vinera. Srpski teniser na kraju servis vinerom donosi poravnanje u drugom setu.

0:1 - Opustio je ruku Berankis, igra značajno rizičnije u poslednjih nekoliko gemova. To mu donosi i vinere, ali i neiznuđene greške, naročito iz bekhenda. Međutim, preovladali su direktni poeni i Litvanac je osvojio prvi gem u drugom setu.

Prvi set

6:1 - SET ZA NOVAKA! Berankis je osvojio prvi poen iz vinera, ali je Đoković ponovo uspostavio dominaciju na servisu i predivnim štop-volejom završio prvi set nakon samo 25 minuta. Ukupno je Litvanac osvojio samo četiri poena na servis srpskog tenisera u prvom setu.

5:1 - Konačno je Litvanac zaigrao nešto agresivnije, češće je izlazio na mrežu i to je donelo rezultat. Smeč je doneo Berankisu barem taj jedan gem u prvom setu.

5:0 - Prosto Litvanac izgleda kao statista na terenu. Novak sjajno servira, forsira veoma raznovrsne udarce, ali je nakon 40:0 sebi dopustio da napravi dve neiznuđene greške. Ni to ga nije poremetilo da povede sa 5:0 nakon 18 minuta igre.

4:0 - BREJK ZA NOVAKA! Sve čita Novak Đoković. Prelako je u prvom poenu stigao drop-šot rivala i poentirao, sličnu stvar gledali smo i u drugom poenu. Jednostavno, Berankis nema odgovor na igru srpskog tenisera. Ruku na srce, nakon dva dobra servisa Litvanac je konačno odreagovao, ali je Novak osvojio naredna dva poena i upisao još jedan brejk.

3:0 - Novak Đoković dobrim servisima uspeva da satera Berankisa u ćošak. Nakon prvog vinera Litvanca, videli smo dva poena srpskog tenisera iz servisa, a potom i neiznuđenu grešku iz bekhenda. Ubedljiva prednost najboljeg na svetu posle samo deset minuta.

2:0 - BREJK ZA NOVAKA! Zanimljivo, uvodna dva poena u ovom gemu, Đoković je pokušao da reši uz pomoć drop-šota. Prvi put mu nije pošlo za rukom, a drugi jeste. Litvanac potom nastavlja da ređa greške, bekendom je već četvrti put načinio grešku i omogućio najboljem na svetu dve brejk lopte. Novak je iskoristio već prvu.

1:0 - Novak Đoković je bio prvi na servisu, Berankis je pomalo iznenađujuće osvojio poen kod jedne dugačke razmene na samom početku, ali je srpski teniser uspeo da uzme ovaj gem bez većih problema.

Pre meča

U prvom kolu, Đoković je lako savladao Tenisa Sandgrena iz SAD-a (6:2, 6:4, 6:2) za ravno dva sata igre, dok je Pabla Kuevasa ispratio kući sa osam minuta više provedenih na terenu (6:3, 6:2, 6:4).

Sa druge strane, Ričardas Berankis koji je 93. teniser sveta je u oba uvodna meča ispustio po set. Prvo je napravio iznenađenje eliminisavši Uga Ambera (6:4, 6:4, 2:6, 6:4), da bi potom uspeo da se izbori sa manje poznatim Džejmsom Dakvortom (7:5, 2:6, 7:6, 6:0).

Srpski teniser pohvalio je svog narednog rivala nakon dve velike pobede u uvodnim rundama, ali ističe da ima recept za pobedu i prolazak u četvrto kolo Rolan Garosa.

- Dve dobre pobede za njega. Bolje igra na betonu, ali izgleda da je dosta napredovao. Nizak i snažan u nogama, dobro se namešta na lopti i brz je. Nema prodoran servis, ali to nadoknađuje ostalim udarcima – stoji blizu linije, udara brzo i ravno. Znam kako treba taktički da se postavim, i na treningu ću se malo prilagoditi njemu - rekao je Đoković.

Glavni sudija biće Đaume Kampistol iz Španije. Pobednik ovog meča igraće u narednom kolu sa Lorencom Musetijem, koji je u pet setova savladao Marka Ćekinata - 3:2 (3:6, 6:4, 6:3, 3:6, 6:3).

Video: Novak protiv luđeg nije igrao: Njegov naredni rival sahranio samog sebe

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA