≫ 

Kralj je živ: Novak izbacio žilavog 19-godišnjaka, turbo preokret sa 0:2 do četvrtfinala RG!

Predaja na kraju kada je već bilo sve gotovo - ide Đoković dalje

  • 88

Uh... Očistimo znoj sa čela, sve je na svom mestu. Najbolji teniser sveta Novak Đoković imao je zastrašujući momenat u osmini finala Rolan Garosa - gubio je sa 0:2 u setovima od 19-godišnjeg Italijana i bio na ivici eliminacije, a onda je upalio turbo mašinu i bukvalno počistio protivnika za konačnih 6:7(7), 6:7(2), 6:1, 6:0, 4:0 kada je mladić i predao zbog nemogućnosti da stoji na nogama posle duge bitke. Sve je već tada bilo gotov.

Koliko je to loše izgledalo u prva dva seta, govori i sam rezultat, ali brdo grešaka i raspoloženi mladić iz Italije nekako su dodavali utisku da bi Novak mogao da se oprosti već u ovoj fazi takmičenja na pariskoj šljaci.

Još ni šljaku sa patika Đoković nije očistio, a već će morati da ukrsti rekete sa još jednim Italijanom, na papiru, dosta ozbiljnijim. Upitanju je Mateo Beretini, 10. igrač sveta i osvajač Serbia Opena, koji nije imao posla u osmini finala shodno tome da je Rodžer Federer odlučio da se povuče sa turnira.

Nervoza je obuzela Novaka u prva dva seta. Previše grešaka i naspram mreže momak željan dokazivanja, to je u suštini bila formula za dva izgubljena taj-brejka i veliku brigu.

Nakon toga, Đoković je otišao do svlačionice, a nakon kraće pauze zaigrao kao zmaj protiv protivnika koji je igrao sve slabije i sve manjim intezitetom.

Museti je treći set izgubio za 28, četvrti za 19, a peti je predao nakon samo 21 minut.

Ovo se može svrstiti u jedan od najbržih preokreta u istoriji tenisa, iako nije zaključen do kraja. Jasno je šta bi se desilo i da susret ne bi trajao više od pet minuta.

Možemo tražiti segment koji je kriv zbog dva izgubljena seta, ali njih je više i svi zajedno čine jednu celinu koja je mogla Novaka da košta. Mnogo grešaka, raspoloženi i pun snage protivnik, ali i nešto sporiji ritam koji je odgovarao upravo Italijanu.

Sve se to ugasilo čim se stiglo do trećeg seta. Ka sa dva prsta sveću, Novak je odradio ono što je bilo neophodno, čak na kraju i završio meč u prihvatljivom vremenskom intervalu.

Idemo dalje, sledeći je Beretini!

Tok meča:

5. set:

4:0 - Prirodno. Srpski teniser više ništa ne propušta slučaju, ali Museti više ne može da izdrži na nogama. Predao je susret i Novak ide dalje!!!

3:0 - Još jedan brejk Novaka! Ovo je već šala za Đokovića.

2:0 - Jedan izgubljeni poen i malo briga uz ovakvu igru. Novak asom završava gem.

1:0 - Pa, kako drugačije, nego brejk za Đokovića! Prvo je Museti morao do svlačionice, a nakon prvog odigranog poena je prokrvario Noletov kažiprst, ali sa igrom je nastavljeno. Možda je pokazao jedan mali impuls Italijan, ali nakon toga je nastavio sa slobodnim padom.

4. set:

6:0 - Evo ga! Sada je 2:2 u setovima! Za samo 35 minuta Novak je osvojio dva seta!

5:0 - Ide još jedan brejk za Novaka! Taman kada je Museti pomislio da bi mogao da se skloni sa nule, srpski as je totalno izdominirao u tri poena, rasporedio vinere širom terena. Već možemo računati da je do poravnanja došlo.

4:0 - Ponovo četiri vezana poena. Museti se ugasio. Ili bolje rečeno, Đoković ga je ugasio.

3:0 - Novi oduzeti servis najboljeg! Melje Novak i bukvalno, Lorenco ne može da uzme niti jedan poen. Raspala se njegova igra, a Novak liči na igrača koji je odlučan da sve što je dao, uzme nazad i nastavi dalje.

2:0 - Nema rešanja za italijanskog predstavnika koji gleda sada ka svom boksu i ne veruje koliki pad trenutno doživljava.

1:0 - Breeeeeejk Novaka! Italijan je ušao u neverovatnu seriju grešaka i sa četiri užasna poena dozvolio Novaku da uhvati još veći zalet.

Novak Đoković Foto: Tanjug/AP

3. set:

6:1 - Seeeet za Đokovića!!! Kakav sekvenca za Đokovića. Budi nadu u svim navijačima da je ovde preokret veoma moguć. Za samo pola sata, smanjeno je na 2:1 i sada ćemo videti da li je momentum jasno na Novakovoj strani.

5:1 - Još jedan brejk za Novaka!!! Protiv ovakvog Srbina nema nikakvog prostora. Museti kao da izgubio svu snagu, bukvalno drugi teniser je na terenu.

4:1 - Ako izuzmemo jednu neiznuđenu grešku koju su tri centimetra delila da postane viner, sve ostalo je bilo na mestu i Đoković sada ide napred.

3:1 - U ovom gemu smo videli Musetija koji je u prva dva seta vladao materijom. Ipak, Đoković je i dalje u prednosti u ovoj deonici i nema panike.

3:0 - Neko je vratio Novakov duh u Novakovo telo. Potvrda brejka i komotnih 3:0. Možda izlazak na mrežu još uvek nije nešto što bi trebalo da praktikuje na ovom susretu, ali razmene u ovom setu su sve do jedne na strani najboljeg na svetu. Samo jedan izgubljen poen i lepa nada.

2:0 - Breeeeejk Đoković! Da li se ovo srpski as probudio na jedno oko? Strpljenje je tu, udara dobro, pogađa i dominira u razmenama. Oseća se drugačija energija i nadamo se da je ovo samo početak kraja za Italijana.

1:0 - Ili sad ili u ovom meču nikada. Četiri poena u nizu i Novakov gem. Gestikulacija na terenu je dobra i ima još nade za preokret.

2. set:

6:7 - I drugi set za Musetija... Ovo niko na planeti nije mogao ni da pretpostavi! Onako kako je osvojio taj-brejk jedva punoletni Italijan, nešto je što niko verovatno nije uradio Novaku poslednjih 10 godina. Novak je imao protiv sebe čak pet set lopti, protivnik je jednostavno gurao neizbeživo ka novom uspehu. Da li ima Đoković snage da ovo preokrene?

Lorenco Museti Foto: Tanjug/AP

6:6 - To je taj Đoković! Odličan gem i prava uvertira za taj-brejk koji može da odredi dalji tok ove osmine finala.

5:6 - Ne staje Italijan da oduševljava. Dva vinera iz teniskih udžbenika i obezbeđen taj-brejk. Ostaje nada da će 19-godišnjak prestati da pogađa ama baš svaku čistiju situaciju.

5:5 - Ovo je ohrabrujuće. Đoković je nešto lakše, nego inače u ovom susretu, otklonio pritisak sa svojih pleća, izgubio dva poen u gemu i nastavio dramu drugog seta.

4:5 - Bije Museti i iz forhenda, ali i iz bekhenda. Nije dozvolio komplikacije nakon 30:30, dobio je dve kraće lopte i ove pretvorio u vinere. Novak će servirati sada za ostanak u setu.

4:4 - Nema ovde lakog gema za srpskog tenisera, makar ne za sada. Osetio je Museti da danas Novak nije na nivou, hrabro udara i ponovo dolazi do brejk lopte. Sve je vađenje i sve je na suvo iskustvo.

3:4 - Đoković pokušava da izvrši pritisak, u dva navrata je prilazio (na 30:15 i 40:30), ali Museti nastavlja da servira dobro.

3:3 - Iz gotovog u veresiju, pa iz veresije u gotovo. Srbin je spasao brejk loptu i poravnao uz tri sjajna servisa i dva asa.

2:3 - Evo ga! Đoković uzvraća ribrejkom - i to sa nulom! Naterao je protivnika da igra brzo, da greši, a on je to učinio tri puta u nizu i dozvolio pistu srpskom asu da poleti u bolji momenat!

1:3 - Još veći šok... Brejk za Musetija. Ovo su sada već veći problemi, jer će Novak morati što pre da upali svoje motore ako misli da umiri Italijana. Protivnik je jednostavno opustio ruku, ima prednost, a nema šta da izgubi. Nadamo se da će se Đoković probuditi iz ovog sna.

Novak Đoković Foto: Tanjug/AP

1:2 - Svi su pomislili da je pravi momenat za brejk Novaka koji je došao do 0:30, propustio dve neverovatne prilike da dođe do tri vezane brejk lopte, a onda prepustio gem protivniku koji je u blagoj silaznoj putanji.

1:1 - Još nema tog moment gde Đoković osetno pojačava. Ponovo je strepeo na 15:30, na iskustvo i kvalitet povezao tri poena i poravnao.

0:1 - Italijan prilično mirno ulazi i u drugom deonicu, dobro trpi pritisak i raspoređuje udarce.

1. set:

6:7 - Veliko iznenađenje! Set za Musetija! Bilo je prilično gusto i prvi reket sveta je morao dobro da se preznoji u svakoj razmeni. Napravio je mini-brejk u drugom poenu, prelepo skratio lopticu i tako naterao protivnika na grešku (2:0), ali uzvraćeno je u jednom poenu punom "balona" (4:4). Nakon toga, Đoković je dva puta spasavao set lopte, ali treća je ipak prošla.

6:6 - Igralo se jeste malo duže, ali samo jednu razmenu nije Museti pretvorio u svoj poen. Italijan baš dobro izgleda na terenu i gledaćemo taj-brejk u prvom setu.

6:5 - Na 15:30, najbolji na svetu je servirao u skladu sa titulom, a onda je produžio do osiguranja taj-brejka.

5:5 - Preživeo je italijanski predstavnik. Nešto fali u Đokovićevoj igri, pa protivnik uspeva bez pritiska da osvaja svoje gemove.

5:4 - Dobro je. Došli smo do situacije da Museti servira za ostanak u setu. Prilično je Italijan konstantan i trebaće vremena da Novak uđe u udarac i pročita njegovu igru.

4:4 - Ako se šta iz igre Italijana može izdvojiti, onda je to fenomenalan odgovor na duboke lopte i vraćanje tik uz mrežu, ali upornost je Novaka sa 40:0 dovela do 40:40. Jedan maraton je presudio u korist protivnika, pa tako imamo novo izjednačenje.

4:3 - Sada je već Novak rutinski odradio gem i nadamo se da će tako i da nastavi. Doprineo je tome i Museti greškama.

3:3 - Dobri servisi vraćaju italijanskog predstavnika na pravi kolosek.

Lorenco Museti Foto: Tanjug/AP

3:2 - Op... Ribrejk Musetija. Đoković je ostavljao Italijana u gemu, iako je trebalo da bude po kratkom postupku gotovo. Dva djusa, a onda i jedan ritern koji je totalno iznenadio srpskog asa za brejk loptu. Još jedna greška i nešto što nismo baš zamišljali posle uspešnog starta.

3:1 - BREJK! Novak stiže do prednosti na servis rivala, to se čekalo, "mirisalo" je na brejk od starta gema, a naš as je na kraju uspeo da sigurnom kontrolom igre ostvari prednost.

1:1 - Izjednačio je Museti posle dobrog servisa, mada vredi pomenuti da je Novak pretio na 40:30 za rivala.

1:0 - Mučio se Đoković u prvom gemu, Italijan je imao 0:30, ali je Novak uspeo da dođe do prednosti na razliku.

Najava meča:

Museti ima 19 godina, ovo mu je prvi Grend slem i nikada se do sada nije sastajao sa Đokovićem.

Pobednik ovog duela u četvrtfinalu će igrati protiv 9. tenisera sveta Matea Beterinija koji bez borbe ide u TOP 8, jer se Rodžer Federer povukao sa turnira.

Video: Đoković: Kad sam se vratio na teren jednostavno sam se osetio drugačije, bio sam drugi igrač

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Boško

    7. jun 2021 | 17:09

    Čovek nije normalan. Mentalno je 5 klasa iznad svih. Kakav meč, bravo Novače!

  • Cure

    7. jun 2021 | 17:15

    Najspremniji sportista na svetuu definitivnoo..Bravoo Kraljuu

  • Skåne

    7. jun 2021 | 16:51

    Kako ste hejteri 😜😂🤔😉

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA