≫ 

Pet rekorda koje do kraja karijere juri Novak Đoković

Srpski teniser se sada nalazi u dobroj poziciji pred nastavak sezone

  • 17
Novak Đoković Foto: Tanjug/AP, Profimedia

Novak Đoković je postavio nove granice tenisa posle osvajanja Rolan Garosa, a pred njim su još nekoliko rekorda koje može da postavi.

Već u nastavku sezone cilja da bude treći čovek koji je završio kalendarski Grand Slam nakon Don Budžea 1937. i Roda Lejvera 1962. i 1969. godine, ali to je sve bilo pre open ere.

Za mnoge stvari su mislili da neće moći da uradi, ali ih je demantovao

Osim toga, on takođe želi da zlatna olimpijska medalja upotpuni Zlatni grend slem , što niko u muškoj konkurenciji nikada nije uradio, a za to će mu osim sreće biti potrebna i magija.

- Sve je moguće. Definitivno u svom slučaju mogu da kažem da je ovo što sam prošao u karijeri, u svom životu, do sada bilo sjajno - rekao je Đoković i dodao:.

- Postigao sam neke stvari za koje su mnogi ljudi mislili da to neće biti moguće za mene. Dakle, sve je moguće, i stavio sam se u dobru poziciju da se borim za Zlatni slem.

Zlatni slam je u ženskoj igri samo Štefi Graf 1988. godine kadaje pomela sva četiri turnira i olimpijsko zlato u istoj godini.

Novak Đoković - Endi Mari (Rolan Garos 2016. finale) Foto: Profimedia

Za Đokovića će prilika doći u Tokiju kasnije ovog leta.

- Očigledno je da je njegov cilj i naš cilj pobediti na Olimpijskim igrama, a zatim osvojiti Grand Slam. To bi bio apsolutno vrh ove godine -, rekao je Đokovićev dugogodišnji trener Marijan Vajda.

- Ali to je još uvek daleko od nas. Moramo se ipak fokusirati na sledeću. Ali u celini je pripremljen za ovu godinu. Prioritet su mu Vimbldon, Olimpijske igre i US Open. Mislim da to sve govori.  - kaže Vajda.

Novak Đoković, US Open 2018. Foto: Profimedia/AFP

Aveti prošlosti ne daju da se opusti

Đoković je već na pola puta ka kalendarskom slemu, obezbedivši rekordni deveti Australian Open u februaru. Sledeći je Vimbldon, gde je branilac titule, Olimpijske igre, a zatim i pokušaj da četvrti put osvoji US Open.

- Koliko god je Novak zdrav i zdrav je trenutno, u odličnoj je formi, mislim da ima sposobnost da osvoji Grand Slam za ovu godinu. Prilično sam siguran  - dodao je Vajda.

- Mislim da je to mnogo više nego što je moguće. Voli da igra u Vimbledonu i US Openu.

Međutim, Đoković je i ranije bio u ovom trenutku, pobedio je u Australiji i Parizu 2016. godine, ali je nakon toga usledio pad na Olimpijskim igrama u Riju, Vimbldonu i US Openu kasnije tokom godine.

- Bio sam na ovoj poziciji i 2016. godine. Završilo je u porazu u trećoj rundi u Vimbledonu  - dodao je Đoković podsećajući na svoj šokantni poraz od iz Sema Kverija pre pet godina.

Đoković sada ima devet australijskih otvaranja, pet Vimbledona, tri američka i dva francuska.

Takođe je prikupio 36 Mastersa, Dejvis kup i proveo je više vremena na prvom mestu sveta nego bilo koji drugi igrač.

Đoković je napustio teren nakon prva dva seta da se pribere baš kao što je to učinio u pobedama sa leđa Lorencom Musettijem i 13-strukim šampionom Rafaelom Nadalom.

- Moji anđeli čuvari su tamo. Imam svoj poseban kutak. To je tajna. Ne mogu otkriti tajnu. To mi prilično dobro ide - rekao je.

Međuti, kalendarski slem i zlatni slem nisu jedino što Novak juri do kraja karijere.

Ukoliko bude igrao još nekoliko sezona na ovom nivou vrlo verovatno može da ovoji i 10. titulu na Australijan openu, ali i Rolan Garos gde bi postao jedini čovek sa tri titule na sva četiri Grend slema.

Takođe, ostaje i onaj Federerov od 8 Vimbldona, koji je najteže dostići.

Novak Đoković, Vimbldon 2019. Foto: Profimedia/Xinhua News

Rekordi koje Nole juri:

1. Kalendarski Grend slem ( sve četiri titule u godini

2. Zlatni slem ( sve četiri titule u godini plus zlato na Olimpijskim igram)

3. Deset titula na Australijan openu

4. Treći Rolan Garos kojim bi postao jedini sa tri titule na sva četiri Grend Slema

5. Federerov rekor po broju titulu na Vimbldonu (Novak ima 5, a Rodžer 8)

Video: Tako je stvoren najbolji teniser svih vremena: Mečevi koji su definisali nepobedivog Đokovića

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • HACK

    14. jun 2021 | 20:33

    Ovo što je do sada Nole napravio neće niko i nikad više. Zato je najveći u istoriji. Ali nije dobro što novinari i javnost sada svojim nadrealističkim željama vrše pritisak na Novaka. Ostavite ga na miru. Nije on D.Koperfild da nama ispunjava nerealne želje i leči naše frustracije. Najvažnije je da sačuva zdravlje a ostalo će doći na radost i njemu i nama.

  • Darko F.

    14. jun 2021 | 20:40

    Novak može doći do 22-23 Grend Slema i da bude do 370-400 nedelje prvi. Tada će napokon zapušiti usta svima, a zauvek će ostati zlatnim slovima upisan kao najbolji igrač svih vremena.Njegova dominacija potrajaće i sledeće godine, a ta dve godine moći će da iznenadi na nekom turniru tipa Gend slem.U svakom slučaju Federer će zbog Noleta izgubiti značaj i pasti u zaborav.Jedino ostaje Nadal koji ga eventualno može ugroziti....

  • Saša

    14. jun 2021 | 21:39

    Može i do 25 gren slema i preko 400 nedelja na prvom mestu gooaat novak...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA