≫ 

Najveći bilder među teniserima stoji Novaku "na crti", zovu ga Ajronmen, iz toaleta ispisao istoriju

Mađar igra tenis života

  • 2
marton fušovič Foto: Tanjug/Ap

Mađarski sport je ovog leta posle fudbalske reprezentacije te zemlje dobio još jednu lepu priču, i ova se, interesantno, desila na travi. Najbolji teniser naših severnih komšija Marton Fušovič (29) plasmanom u četvrtfinale Vimbldona ostvario je najveći uspeh za mađarski tenis još od pradavne 1948. godine i Jožefa Azbota, prvog igrača iz te zemlje učesnika četvrtfinala londonskog Grend Slema.

Isto tako je i prvi Mađar koji se plasirao u top 8 na jednom od turnira "velike četvorke" još od Balaža Tarošija koji se 1981. godine probio do četvrtfinala Rolan Garosa.

Fušoviča sada čeka najveći mogući izazov u karijeri na najprestižnijem mestu, okršaj sa najboljim igračem sveta i braniocem trofeja u Londonu Novakom Đokovićem, sa kojim se dosad sastajao dva puta i oba puta gubio mečeve. Fušovičev stav prema narednom duelu sa Novakom (ponedeljak) mora biti takav da nema šta da izgubi pa bi sa takvim pristupom mogao da napravi ozbiljan problem najboljem igraču planete.

Marton Fucovič Foto: Tanjug/AP

Zanimljivo, Mađar je u meču prethodne runde protiv Rusa Rubljova bio na putu da bude eliminisan - a onda se desilo pravo malo čudo.

Fušovič je posle 2:1 u setovima za Rusa otišao do toaleta odakle je izašao olakšan u svakom smislu, jednom rečju preporođen i od tog momenta, na iznenađenje svih, vezao je devet uzastopnih gemova, za 6:0 u četvrtom setu i nedostižnih 3:0 u petom, odlučujućem. Rubljov je dobio gem na 3:1, ali bilo je već kasno za veleobrt.

Mađarski mediji veličaju svog tenisera zbog podviga i pitaju se šta se desilo tokom pauze posle koje je izašao kao da je sam Novak Đoković i apsolutno razbio Rusa.

- Posle trećeg seta sam otišao na pauzu, u toalet, posle čega se sve promenilo. Bio sam preporođen, vratio sam se na teren kao potpuno novi igrač. Servirao sam kao mašina, pogađao asove. Kada sam osvojio četvrti set, osetio sam da mogu da pobedim - rekao je posle meča Mađar.

 
 
 
View this post on Instagram
A post shared by FM (@fucsovicsmarci)

Bio je to peti međusobni meč Fusoviča sa Rubljovim i prva pobeda Mađara - na najvaženijem mestu.

Sva četiri prethodna duela Mađar i Rus su odigrali ove godine, svaki je završen trijumfom Rubljova bez izgubljenog seta (Roterdam, Doha, Dubai, Majami).

Pomalo i frustriran crnim nizom protiv Rubljova, Fušovič je posle neuspha u Floridi sasvim iskreno priznao kako se nada da mu Rus više nikad neće biti rival do kraja godine bilo gde. Želja mu se nije ostvarila - putevi su im se ukrstili već na Vimbldonu. Ali tu je već Fušovič iskoristio momenat od famoznog izlaska iz toaleta, i činjenicu da Rus nije najsjajniji kada patikama kroči na travnatu podlogu.

 
 
 
View this post on Instagram
A post shared by FM (@fucsovicsmarci)

Ono što ipak najviše privlači pažnju navijača kada se povede priča o Fušoviču su njegove uočljive fizikalije.

Na prvi pogled teško se može zaključiti da mu je primarni sport tenis, već fitnes ili bodi bilding. Zovu ga teniski Ajron Men i potpuno je jasno čime je zavredeo taj nadimak.

Najjači adut su mu ruke, napumpani bicepsi i ništa manje "nagruvani" tricepsi, koji su mu naravno najjači aduti u razmeni udaraca. I sam je priznao da je protiv Rubljova servirao "kao mašina", a to i te kako ima veze sa njegovim moćnim gornjim ekstremitetima. Naravno, uz kvalitet koji je nesporan kod ovog 29-godišnjeg momka iz Niređihaze.

Do srede ćemo se zanimati ovom dilemom: nabildovani Fušovič ili žilavi Novak, najbolji Srbin ili najjači Mađar, fizička mašina protiv mentalne mašine?

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA