≫ 

Pola čovek, pola rekord: Novak je osvajanjem Vimbldona pomerio nove granice u tenisu

Najboljem teniseru sveta malo nedostaje da u svim mogućim statističkim parametrima postane nedodirljiv "za vjeke vjekova", u većini je već dostigao taj nivo

  • 8
Novak Đoković, Vimbldon 2019. Foto: Profimedia/Xinhua News

Novak Đoković je uspeo da pobedom nad Mateom Beretinijem (6:7, 6:4, 6:4, 6:3) na Vimbldonu izjednači neke značajne rekorde iz istorije svetskog tenisa. Verovali ili ne, u ovom trenutku ostvarila mu se prilika da bude nosilac čak pet rekorda.

1. Grend Slem rekord

Vimbldon je pružio Đokoviću priliku da konačno dostigne priznanje za kojim juri u poslednje vreme. Osvojio je 20. Grend slem titulu i izjednačio rekord svih vremena kod muškaraca, koji su delili Rodžer Federer i Rafael Nadal.

- Grend slemovi su najveći motiv koji trenutno imam u ovoj fazi moje karijere - rekao je Đoković novinarima u subotu.

- Želim da pokušam da što bolje iskoristim Grend slemove. Pokušavam da dostignem vrhunac. Uspevao sam to da radim tokom svoje karijere. Imao sam sreću da zaista igram svoj najbolji tenis kada mi je to bilo najvažnije.

Đoković se takođe preselio na četvrto mesto sa najviše osvojenih Grend slemova u konkurenciji muškaraca i žena. Na listi je trenutno prva Margaret Kort sa 24, a slede Serena Villiams (23) i Štefi Graf (22), pa nije isključeno da mu naredni cilj bude upravo to - najbolji među najboljima u obe konkurencije.

2. Vimbldonski het-trik

U pobedničkom nizu od 14 mečeva na Vimbldonu, Đoković je uspeo da trijumfuje na ovom turniru treći put zaredom posle 2018. i 2019. Podsećamo da je prošlogodišnje izdanje otkazano zbog pandemije COVID-19.

Srbin je tako postao tek četvrti čovek u otvorenoj eri koji je to učinio.

Pit Sampras je bio neporažen između 1997-2000, Bjorn Borg je osvojio pet uzastopnih titula između 1976-2018, a Federer je bio dominantan između 2003-2007. Sveukupno, samo 10 ljudi je uspelo da odbrani titulu na Vimbldonu u otvorenoj eri.

Novak Đoković, Vimbldon 2011. pehar Foto: Profimedia/Newscom

3. Grend slem Het-trik

Nakon njegovih uspeha na Otvorenom prvenstvu Australije i Otvorenom prvenstvu Francuske, Đoković je postao prvi igrač posle više od 50 godina koji je osvojio prva tri Grend slema u sezoni. Poslednji koji je to učinio bio je Rod Lejver 1969. godine, mada je legendarni Australijanac to uspeo da uradi i pre, 1962. godine. U oba slučaja osvojio je sva četiri Grend Slema u istoj godini!

Preostali igrači koji su u karijeri osvajali četiri Grend slema u istoj godini su Džek Kraford (1933), Don Budž (1938) i Lu Hoad (1956).

4. Pariz - London dubl

Prošlo je više od decenije od kada je muški igrač osvojio Otvoreno prvenstvo Francuske pre nego što je iste godine trijumfovao na Vimbldonu. Poslednji igrač koji je to učinio bio je Rafael Nadal još 2010. godine koji je drugi put u karijeri postigao dubl posle 2008. Lejver, Borg i Federer jedini su muškarci koji su postigli prekretnicu u otvorenoj eri. Sada je Novak i to uspeo.

5. Prvi teniser u istoriji koji je probio zaradu od 150 miliona dolara

Novak će od trijumfa u Londonu inkasirati 2,388,530 dolara čime će probiti cifru od 150 miliona ukupne zarade samo od tenisa.

Novak je do Vimbldona zaradio 149 miliona i 810 hiljada dolara u karijeri.

Video: Đoković piše istoriju, a još ni do finala nije došao: Zanimljive činjenice pred 1/4 finale Vimbldona

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA