≫ 

Istorija i večnost: Đoković osvojio Vimbldon i 20. Grend slem u karijeri!

Raduj se, Srbijo!

Šta reći osim - kralj je sada konačno večan. Novak Đoković je šampion Vimbldona! Srbin je još jednom pokazao da je najbolji na svetu, a sada je dokazao da je najbolji i u istoriji. Svima. Unikatnom momentu u vremenu prisustvovao je Mateo Beretini koji je u finalu pao nakon četiri seta 6:7(4), 6:4, 6:4, 6:3 i poslednji se sklonio Noletu ka 20. Grend slem tituli u karijeri.

Sada, Novak, Rafael Nadal i Rodžer Federer imaju isti broj trofeja na četiri najjača turnira u svetu "belog" sporta, samo što srpski as drži mnoge rekorde koji će ostati decenijama na snazi. Nije imao lak put do toga, ne zbog igre, već zbog publike koja se jasno stavila na stranu protivnika.

Glavni teren je bio koloseum gde svi na tribinama navijaju protiv najjačeg gladijatora. Samo što, niko ne računa da se Novak hrani time, da će ga taj inat pržiti iznutra i terati da bude sve bolji.

Navikao nas je Đoković da u finalima izgubi prvi set, ali to sada zaista nije morao da učini. Imao je brejk prednosti, sve u svojim rukama, ali je dopustio protivniku da se vrati. Od velikih 5:2 videli smo povratak Beretinija na 5:5, a onda i taj-brejk koji se navijačima u Srbiji nikako nije svideo.

Italijan je igrao uz uspone i padove, ali je jako udarao, servirao još bolje, te je iskoristio pad u Novakovoj igri i osvojio prvi set.

Tada mašina kreće da radi, Beretini sve manje šansi dobija i kreće da ide u opasan minus. O čas posla, Đoković je imao 5:1, a onda su nakon ribrejka svi pomislili da će ponovo biti problema. Jeste, bilo ih je do 5:4, ali nakon toga sledi izjednačenje u setovima i komešanje u publici.

Svi već jasno kreću da navijaju za Beretinija nakon preokreta i to počinje žestoko da uznemirava Novaka koji ulazi u nekoliko blagih konfrotacija, a onda i poziva kroz šalu gledaoce da i njega podrže.

Za sve je morao Đokovića da se bori, a onda je jednim antološkim poenom sprečio Matea da dođe do dve brejk lopte, te naterao publiku da ustane i aplaudira. Nakon 3:3, suština je bila da Italijan jednostavno mora da čuva svoj servis, inače se već osećalo da popušta u igri. On to, ne da nije uradio, već je duplom servis greškom za 4:3 potpisao svoju kapitulaciju.

Kada Đoković jednom kola gurne nizbrdo, ona idu do dna bespovratno. Sa druge strane, Novak je uzeo voz za večnost i za istoriju. Istinska legenda koja ima vremena da bude još veća, još zvučnija i još sjajnija. Ali, sada je već legenda.

Bravo, Novače.

Tenis Vimbldon finale Novak Đoković Foto: Tanjug/AP

Tok meča:

Četvrti set:

6:3 - KRAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAJ! ĐOKOVIĆ JE PONOVO ŠAMPION VIMBLDONA!

5:3 - Mateo se nadao, publika se nadala, a Đoković spustio rampu! JOŠ GEM DO NOVOG TROFEJA VIMBLDONA!

4:3 - BREEEEEEEEEEEEEEJK ZA NOVAKA! PA KAKAV MOMENAT ZA DUPLU SERVIS GREŠKU! JOŠ DVA GEMA DO TITULE!

3:3 - Kaaaakav poen Đokovića! Za sve je morao Đokovića da se bori, a onda je jednim antološkim poenom sprečio Matea da dođe do dve brejk lopte, te naterao publiku da ustane i aplaudira-

2:3 - Drži Beretini implus sa tribinama i lako dolazi do novog vođstva.

2:2 - Laka četiri poena i sigurno izjednačenje. Pritisak će sve veći biti na Italijana kako se bude približavao kraj seta.

1:2 - Ne da Beretini da se sve završi lako.

1:1 - Idemo gem za gem. Oseća se tenzija i Novak nastavlja neku vrstu rata sa publikom.

0:1 - Nastavlja se rat u publici, a Novak ima manju armiju navijača trenutno na glavnom terenu. Pitanje je da li Beretini može da bude srećan, jer je Novak prilično ljut i probudio mu se inat.

Tenis Vimbldon finale Mateo Beretini Foto: Tanjug/AP

Treći set:

6:4 - SEEEEEEET ZA ĐOKOVIĆA!!! EVO GA PREOKRET! Još samo set i Novak će proslaviti 20. titulu na Grend slem turnirima!

5:4 - Na krilima podrške sa tribina, Mateo ostaje u ovom setu, ali sada sledi mnogo teži deo posla, jer će morati do brejka ako želi da spreči preokret u setovima. Jednom se vratio u deonicu u poslednjim momentima, zato Novak mora biti oprezan.

5:3 - Stigli smo pred svršen čin u trećem setu. Malo po malo, ponovo je Beretini bio za zeru slabiji od srpskog tenisera i sada će morati da servira za opstanak. Preokret je blizu.

4:3 - Četiri poena u nizu za Beretinija, publika nikada uključenija u meč.

4:2 - Kolika je to bila strepnja! Đoković je pobesneo na publiku jer su otvoreno navijali za protivnika na dve brejk lopte. "Ne čujem vas", rekao je Novak, a onda je dobio podršku od svojih navijača. Postoje veoma vruće na terenu!

3:2 - Publika je sada jasno na strani Italijana i Đoković će definitivno imati taj faktor protiv sebe u nastavku.

3:1 - Poznat je taj osećaj kada Novak jednostavno gura malo po malo ka pobedi, a da tu protivnik ne može ništa posebno da uradi, osim da uspori proces. Učinio je to Beretini, od sigurnog gema napravio gužvu, ali ništa više od toga. Imamo potvrdu brejka.

2:1 - ODUZIMA ĐOKOVIĆ SERVIS PROTIVNIKU! Kakav poen je Nole odigrao na 30:30, iz totalne defanzive je proklizao po travi, ritern bacio pod noge Beretiniju koji se nije snašao, a to ga je koštalo i brejka koji je možda za njega početak kraja.

1:1 - Stiže isti odgovor sa druge strane. Đoković sada sa nulom upisuje prvi gem.

0:1 - Tuče Beretini na startu trećeg seta iz forhenda i servisa, te vrlo lako dolazi do svog gema uz četiri osvojena poena.

Tenis Vimbldon finale Novak Đoković Foto: Tanjug/AP

Drugi set:

6:4 - SEEEEEET ZA ĐOKOVIĆA! E, sada je to već u Novakovom stilu. Video je Srbin da je voda stigla do poda i sa četiri poena pokazao jasno šta mu je cilj. Italijan više nema prednost i sada je 1:1 u setovima.

5:4 - Tri set lopte je Novak propustio, a bio je u dobroj poziciji makar kod dve razmene. Sada je već ozbiljan pritisak jer Beretini ne želi da odustane i ostaje u svakom poenu do kraja, nezavisno od toga šta protivnika igra. Dobro, ima Đoković ponovo momenat da odservira za set.

5:3 - VEROVALI ILI NE, BREJK ZA BERETINIJA... Možda se Novak malo i opustio, a u tri navrata je padao na leđa, nije uspevao da iskontroliše duboke udarce protivnika. Ovo nismo zaista očekivali i Italijan je i dalje u prvom setu.

Novak Đoković, Mateo Beretini Foto: AP/Tanjug

5:2 - Nije se involvirao mnogo u ovaj gem Đoković, jer će za nekoliko momenata da servira za izjednačenje u setovima.

5:1 - Ovde nema spasa. Đoković nije ugrožen u ovom setu i to je ono što najviše ubija protivnika. Ne može Italijan da se poveže od kraja prvog seta.

4:1 - I ovde je pretilo da bude brejka, mislio se Beretini da li da prepusti ovaj set razmišljajući o novoj deonici, ali je uspeo da se izbori na 30:30 i skloni se sa nule.

4:0 - I još jednom potvrda. Novak je u petoj brzini.

3:0 - NOVAK PONOVO DO BREJKA! E, sada teško Beretini može da ponovi scenario iz prvog seta. Sve više greši i sve više prilika stvara Đokoviću koji nije uspeo da iskoristi dve, ali jeste treću. Ne radi bekhend Italijanu i taj udarac mu u ovom gemu nije mogao preći sajlu.

2:0- Stiže potvrda i ponovo na terenu imamo onoga pravog Noleta.

1:0 - BREEEEEEEJK ĐOKOVIĆ! A, nije mirisalo na to u prva četiri poena (40:15), ali je Novak gurao malo po malo, gradio svaki poen, a onda je na brejk lopti odigrao jedan odbojkaški poen koji je zaključio blokom i vođstvom u ovom gemu. Dobar početak!

Novak Đoković Foto: Tanjug/AP

Prvi set:

6:7 - SET ZA BERETINIJA... Nekako je prolazio momenat one Novakove dominacije i prilika je bila propuštena. Sa 0:3, Đoković se vratio u ta-brejk (3:3), ponovo se vratio osećaj, ali onda puca pod pritiskom servisa Italijana i gubi prvi set. Ako smo mislili pre 20 minuta da će biti lako, sada vidimo neku drugu sliku.

6:6 - Činilo se da možda Đoković može da završi set u ovom gemu, ali dobar servis je odradio posao za protivnika i spasao ga drame. Gledaćemo taj-brejk.

6:5 - Možemo se pitati zašto Novak nije ovako servirao nekoliko trenutaka ranije, ali bitno je da su četiri laka poena obezbedila učešće u taj-brejku. Novi pritisak na Italijana.

5:5 - Vratio se servis italijanskom teniseru uz samopouzdanje koje je sada na visokom nivou Brzo poravnanje posle dugo vremena.

5:4 - KAKAV BREJK ZA BERETINIJA... Đoković je dao dva poklona Italijanu, a on je kod drugog uspeo da stigne drop šot i fenomenalno pogodi dalji, levi ugao. Igraće se još u ovoj deonici.

Mateo Beretini Foto: Tanjug/AP

5:3 - Čak osam izjednačenja smo videli u maratonskom gemu. Oseća se da smo ušli u Novakov ritam i da Italijan samo greškama pomaže da se taj mehanizam ubrza. Sada je pet puta poslao lopticu u mrežu, ali je preživeo set loptu. Sada sledi mnogo teži deo posla.

5:2 - Moglo je ovo da bude i koji trenutak brže, ali sve se završilo uz jednu greškicu koja nije uticala na rezultat u gemovima. Serviraće Beretini za opstanak u setu.

4:2 - Rastrčao se Novak, ali moramo priznat da protiv prvog servisa Beretinija trenutno ne može. To nije ni bitno dokle god ima brejk prednosti.

4:1 - I potvrda brejka je sada tu sa četiri poena u nizu. Bilo je samo jedne veće razmene, ali sve ostalo je rešeno po kratkom postupku.

3:1 - BREEEEEEJK ĐOKOVIĆA! To je u suštini to. Čim stane prvi servis i čim mora da se brani bekhendom, Beretini nema odgovor. Odbranio je jednu brejk loptu, ali Novak mu je nakon toga poslao dve loptice pod noge na samo liniju i došao do ogromne prednosti.

2:1 - Ponovo problemi, ali bez brejk lopti. Muči se Novak i prilično dosta znoji da bi očuvao svoj servis gem, a sreća ga je poslužila da ne bude 0:40 jer Beretini nije uspeo da ga prođe na mreži u tom momentu. Polako, doći će i do čitanja igre.

1:1 - Krenuo je Italijan prilično samouvereno, ispaljivao je prilično jake servise za 30:0, a onda je i on ušao u mini seriju grešaka, te je dva puta pogodio mrežu (30:30). Ipak, i on je uspeo da se izvadi iz problema.

1:0 - Izabrao je Beretini da Novak prvi servira. Videli smo tri greške na startu, od čega su dve bile duple servis greške i to je Beretini mogao da iskoristi (30:40), ali stigla je adaptacija i evo prvog gema.

Pre meča:

Novak Đoković i Mateo Beretini Foto: Tanjug/AP

Veliko je pitanje da li postoji čovek na ovoj planeti koji nije smatrao da je sasvim prirodno da, u ovakvoj konstalaciji svetskog tenisa, vidi Novaka Đokovića u finalu Vimbldona.

Jednostavno, sve je išlo ka tome, a i žreb je praktično tako izgledao da protivnici nisu imali velike šanse da makar uzmu set prvom teniseru sveta.

To je pošlo za rukom samo mladom Drejperu na startu takmičenja, dok su svi ostali počišćeni sa nulom.

Sada, kada se istorija piše, Đoković ima priliku da se po broju Grend slem titula poravna sa Rodžerom Federerom i Rafaelom Nadalom. Imajući u vidu da Nole ima pregršt rekorda koji neće biti pobijeni decenijama, teško da bi ko mogao posle osvajanja ovog Vimbldona da nekog drugog oslovi kao "najbolji ikada".

Kako je turnir odmicao, favoriti kao što su Danil Medvedev i Rodžer Federer su bili sve nesigurniji, a čovek poput Matea Beretinija je prolazio bez greške. Ostavio je po set Gvidu Pelju, Feliksu Ože Aliasimu i Hubertu Hurkaču, dok su sa nulom završili Ilja Ivaška, Aljaž Bedeme i Botik Van De Zandšlup.

Italijan je već sebe "uzemljio" u sami vrh tenisa, sada zauzima devetu poziciju na ATP listi, a protiv Đokovića do ovoga momenta nije imao sreće pošto je poražen u oba navrata.

Video: Tako je stvoren najbolji teniser svih vremena: Mečevi koji su definisali nepobedivog Đokovića

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Beograd

    11. jul 2021 | 18:44

    Red je da se napravi docek na balkonu! NAJVECI SVIH VREMENA I TACKA!

  • РВ

    11. jul 2021 | 18:45

    Е сад је стварно најбољи свих времена.

  • Pavicevic

    11. jul 2021 | 18:41

    BRAVO SRBINE, BRAVO LEGENDO, BRAVO KRALJU SVIH PODLOGA!!! ❤️❤️❤️🏆

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA