"Ako pobediš Novaka - najbolji si na svetu, on je 'krivac' mog poraza": Beretini nema nikakvu dilemu

Italijanski teniser svestan je da je danas igrao protiv najboljeg tenisera koji je ikada kročio na svetske terene

  • 3
Tenis Vimbldon finale Mateo Beretini Foto: Tanjug/AP

Uspeo je Novak Đoković da se domogne titule na Vimbldonu i tako uđe u istoriju tenisa, čime je faktički uspeo da se izjednači po broju Grend slem titula sa Rodžerom Federerom i Rafaelom Nadalom. Ali istovremeno je Matea Beretinija, prvog Italijana koji je igrao finale ostavio razočaranog.

On je na konferenciji za medije ipak istakao da je zadovoljan sezonom na travi, čestitao je Novaku na pobedi i veruje da će jednog dana sigurno podići trofej na terenima “Ol Ingland Kluba“.

- Ovo je bio mesec na travi koji je za mene bio fantastičan. Osvojio sam titulu na Kvinsu, kojoj se nisam nadao, došao sam do finala ovde. Kao što sam rekao, nikada to nisam sanjao.

Malo sam razočaran zbog poraza, jer mislim da nisam odigrao najbolji meč. To je zbog Novaka, terao me je da igram tako, to je njegova najveća snaga. Jedan je od najboljih koji je ikada igrao. Svaka mu čast na tome. Znam da mogu da osvojim titulu ovde, ne znam da li će se to desiti, ali pokušaću da radim na tome u narednim mesecima, godinama...

Kaže da je imao određen bol u nozi, ali ističe da ga to ni u kom smislu nije poremetilo i da je Novak isključivi “krivac“ za poraz, odnosno stil igre koji je naš teniser forsirao protiv Italijana.

- Imao sam bol u nozi, nadam se da nije ništa strašno zbog čega bih morao da pauziram. Kao što sam rekao, svaka čast Novaku. Odlučili smo da stavimo bandažu sa mišljenjem da će pomoći i stvarno jeste pomogla. Bio je dug mesec, igrao sam u Parizu prethodno, dugački su bili mečevi u pet setova, deluje da vam se telo raspada, ali to je normalno.

Zanimalo je novinare da li bi Mateu bilo najdraže da prvu Grend slem titulu osvoji upravo protiv Novaka?

- Uzeo bih pobedu protiv bilo koga. Ako pobediš Novaka, onda si realno najbolji na svetu u trenutku. Pokazivao je iz nedelje u nedelju da je najbolji, najteže ga je pobediti. Značilo bi mnogo više da pobedim protiv Novaka u finalu, ali najvažnije za mene je što sada u ovom momentu gubim samo protiv najboljih – u Parizu sam poražen od Novaka, ovde takođe.

Znači da je moj tenis na visokom nivou, da rastem, da sam na pravom putu. Ako želim da pobedim protiv njega, moram još da napredujem. Kao što je rekao, i on je gubio protiv Rafe i Rodžera, a oni su ga naterali da napreduje. Pokušaću da uz njega postanem bolji igrač.

Čast je za mene, odrastao sam gledajući ih kako se bore za titule. Sada sam ja taj koji hoće da im otme neku titulu iz ruke. Ja sam tu u vrhu, osećam da sam tu. Sve sam bliži, svaki meč koji igram protiv njih mi pomaže. Teško je doći na vrh, ali treba mi iskustvo kakvo je bilo ovo večeras.

Zbog čega je toliko teško igrati protiv srpskog tenisera? Šta je to što ga izdvaja od ostalih?

- Teško je to reći, ali verovatno je način na koji on neutrališe moja oružja, kako pokriva teren... To je neverovatno. Nikada se tako nisam osećao na terenu. I baš zato kažem – moram da napredujem, kako se ne bih doveo u takvu situaciju na terenu. Kroz godine njegovi udarci su se unapredili, brži su. Taktički je najbolji sa Rodžerom, bukvalno analizira igru. Takođe, ovo mu je bilo 30. finale večeras, a meni prvo. Zna kako da rukuje emocijama, zato meni treba ovakvo iskustvo.

Video: Kako je Vajda reagovao na Novakovu titulu na Vimbldonu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Qwer

    11. jul 2021 | 22:45

    Bravo Mateo! Tako se postaje i veliki sportista i veliki čovek. U pravu si. Od boljih se uči.

  • Respekt

    11. jul 2021 | 22:35

    Btavo mali

  • Lol

    11. jul 2021 | 22:53

    Ma sine, i sa Novakom su brisali patos na pocetku.Tako to ide.Uci od njega apsolutno sve, od igre do ponasanja i fer pleja ako stvarno zelis da budes medju najboljima.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA