Stric Rafaela Nadala priznao: "Sa Novakom je uvek išlo teže, za Federera smo imali način za pobedu"

Čuveni Toni Nadal pričao je o prelomnim tačkama Rafine karijere

  • 0
Toni Nadal Foto: Profimedia/JEAN CHRISTOPHE MAGNENET / AFP

Stric nekada najboljeg tenisera na planeti Rafaela Nadala i njegov bivši trener, Toni istakao je da je španskom teniseru jako teško pao poraz u finalu Australijan opena, te da zaista dosta više voli kada se Rafa sastaje sa Federerom, nego sa Đokovićem.

Kaže da je Novakov stil u potpunosti nepredvidiv, dok je kod Rodžera to uglavnom poznato i ograničeno je na nekoliko stvari koje se mogu kontrolisati.

- Najviše volim kada ne igra ni sa jednim od njih. Bolje je sa nekim drugim igračima. Ipak, malo više volim kada igra sa Federerom, mislim da smo imali pravi način da pobedimo Federera, a sa Novakom je išlo malo teže, jer nikada ne znaš šta tačno treba da radiš. Ipak, nije to bila toliko velika razlika - rekao je Toni Nadal za "The Double Bagel" podkast.

Kaže da su tehnologije koje su nam dostupne umnogome pomogle da tenis postane atraktivniji, ali da se ne treba previše oslanjati na njih, jer to može da bude kontraproduktivno.

- Postoje tehnologije koje mogu da pomognu, ali sa druge strane ako se previše oslanjaš na tehnologiju, to ti stvara određenu slabost. Tako je u životu. Neke stvari nam pomažu, poput detaljne statistike, ali nikada nisam gledao statistiku niti koristio previše tehnologije sa Rafom. Koncentrisao sam se na druge stvari. Kada lopta ode napolje, onda ponavljamo, kako bismo shvatili zašto ide napolje. Najvažnije je aktivno razmišljati, a nekada se to gubi sa novim tehnologijama - rekao je Toni Nadal.

Rafael Nadal Foto: Tanjug/AP

Pre četiri godine je prestao da radi sa Rafom i posvetio se teniskoj akademiji. Rafin trener postao je Karlos Moja uz Franciska Rođa.

- Teško mi je da kažem kako se njihov trenerski stil razlikuje od mog. I igrači se menjaju, i Federer se mnogo promenio od 25. do 35. godine, znao je da više ne može da trči i da mora da bude agresivniji. Slično je i sa Rafom, bio je svestan da mora da igra agresivnije. Na kraju 2016. godine sam mu rekao - "Rafaele, ne možeš da trčiš kao ranije, moraš da ideš više na mrežu, da poboljšaš servis i budeš agresivniji". Kada je Karlos dođao, dao mu je samopouzdanje da te promene i napravi, što je bilo važno - dodao je Toni.

Izdvojio je i neke teške Rafine poraze u karijeri.

- Težak je bio Australijan open 2012, zatim Rolan Garos 2009… Ali kada si igrač, kada si trener, znaš da možeš i da pobediš i da izgubiš. To prihvatiš - zaključio je Toni.

Video: Jelena i Novak đuskaju, poljupci pljušte: Romantični trenutak snimio biznismen

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA