≫ 

Padaju pred kraljem kao pioni: Đoković lako sa Griksporom, bez znoja do trećeg kola US Opena

Lep trening za srpskog asa

  • 10
Novak Đoković Foto: Tanjug/AP

Najbolji teniser sveta Novak Đoković bez ikakvih problema uspeo je da se plasira u treće kolo US Opena pošto je sa 6:2, 6:3, 6:2 savladao holandskog predstavnika Talona Grikspora.

Novak prvu nedelju u Njujorku provodi kao da je na nekoj vrsti laganijih priprema. Holger Rune mu je uzeo set, ali nakon toga nije bilo ni govora o nekom ozbiljnom meču.

Sada je i Grikspor pao isuviše lako, činilo se da je pobednik bio poznat nakon prvh nekoliko odigranih poena.

Lagan ritam i zalaganje taman onokoliko da se bez problema dođe do nove runde takmičenja. Istorija čeka, titula je za dva koraka bliža.

Naredni protivnik je Kei Nišikori koji je čak 17 puta pao pred Novakom, dok je dva puta slavio, ali to je bilo skoro pre deceniju.

Dva brejka u prvom setu, u četvrtom i osmom gemu, bila su dovoljna da se pokažu mišići pred Holanđaninom koji apsolutno nije znao kako da odgovori na kvalitet sa druge strane.

U drugom je takođe bilo sve pod kontrolom, iako je Noletu popustila koncentracija u jednom momentu, te je izgubio svoj servis gem, ali je odmah u narednom vratio prednost (5:3), a zatim i lako zaključio taj deo posla.

Na startu treće deonice je ušao u jednu raspravu sa sudijom. Bolje reći, Đoković mu je sugerisao da je neko iz publike krajnje nevaspitan i da bi trebalo da ga opomene.

Nakon toga nije bilo dalje rasprave, Đoković je napravio brejk, a onda sa 0:40 uspeo da izvuče situaciju za 4:2 i od tog momenta je sve ravna linija za novu rundu US Openu.

Put ka istoriji i tituli se nastavlja, Japanac je sledeći izazivač, a ako je suditi po prošlosti, Novak je prilično veliki favorit po svim mogućim parametrima.

TOK MEČA

TREĆI SET

5:2 - NOVI BREJK ĐOKOVIĆA! Sada je već sve gotovo. Novak je uspeo da uzvrati sa 0:40, ali on ne propušta takve prilike. Serviraće za prolaz dalje.

4:2 - Umalo je Novak sebe ubacio ponovo u problem, jer je protivnik dobio 0:40, a nije se ni potrdio za to. Vrlo brzo je sve nivelisano i Đoković nastavlja hod ka trijumfu.

3:2 - BREJK ZA SRBINA! Ovo se "crtalo", jer se videlo da Novak taman toliko dodaje gas da napravi razliku. Napravio je brejk sa nulom i tako krenuo lagodno ka pobedi.

2:2 - Četiri laka poena i sada je pravi momenat da se protivnik skroz preseče.

1:2 - Na glavnom terenu u Njujorku su sada svi na strani Holanđanina, što se može i razumeti, jer žele da se produži susret.

1:1 - Nije se odrazilo nevaspitanje publike na Đokovića, te je on uz kratke zastoje uspeo da poravna u gemovima.

0:1 - Odlučio je Grikspor da ostane što duže u meču, a u međuvremenu je Novak morao da popriča sa sudijom zbog nevaspitanog navijača, te je ušao u prilično dugu raspravu zbog toga.

DRUGI SET

6:3 - SET ZA NAJBOLJEG NA SVETU! Za nešto više od sat vremena, Novak je na samo set od pobede i prolaza u treće kolo. Ovo je bilo očekivano i kockice se same slažu.

5:3 - BREJK ZA ĐOKOVIĆA! Vrlo brzo je vraćeno ono što je izgubljeno, i to u najboljem mogućem trenutku. Samo jedan izgubljeni poen pokazao je ozbiljnost najboljeg, i sada je na pragu drugog seta.

4:3 - Neverovali ili da, brejk za Holanđanina! On skoro i nije učestvovao u ovom samopovređivanju Đokovića koji je na 30:30 ispucao čist zicer u aut, a onda loše odservirao za malo iznenađenje.

4:2 - Izbegao je ponovo Holanđanin probleme.

4:1 - Đoković sada sve više izlazi na mrežu i eksperimentiše. Za to ima prostora, a i sve mu ide od ruke, tako da je u ovom gemu izgubio samo poen.

3:1 - Evo i jednog blica od strane Holanđanina. Ponovo je Novak pri planu da samo sačuva već stečeno.

3:0 - I kada riternira dobro, Grikspor ne uspeva to da pretvori u poen. Još jedna laka potvrda i dug korak ka pobedi.

2:0 - BREJK ZA NOLETA! Kvalitet je nedvosmisleno na strani srpskog asa. Sa druge strane se ređaju greške, pa i pored jedne spašene brejk lopte, Grikspor je nastavio da pogađa mrežu i tako doveo sebe u situaciju da se ne nada ni drugom setu.

1:0 - Kada ubaci prvi servis, holandski teniser nema baš nikakvih šansi. Nema drame, Đoković uzima prvi gem u drugom setu.

Novak Đoković Foto: Tanjug/AP

PRVI SET

6:2 - SET ZA ĐOKOVIĆA! Prva dupla servis greška je Holanđanina stavila pred svršen čin (40:15). Otimao se još jedan poen, ali je set zaključen u narednom. Novak vodi sa 1:0 nakon pola sata igre!

5:2 - Kad je teško, tu je prvi servis. Ne igra Đoković preterano jako i brzo, ali sasvim dovoljno da iskontroliše lako ovaj duel.

4:2 - Evo jednog dobrog gema za Grikspora koji je pokazao da ume da udari forhendom. Novak nije izgledao previše zaineresovano, sve zbog slučaja da već ima prednost koju bi mogao da čuva do kraja seta.

4:1 - Laka potvrda i ovo sada ide očekivano kao po loju.

3:1 - BREJK ZA NOVAKA! Upravo se ovo i očekivalo. Đoković je mogao i ranije da presudi protivniku, ali se došlo do 30:30 gde je Nole prvo skraćenom lopticom omogućio brejk priliku, a onda je u jednom reliju bio bolji od Grikspora.

2:1 - Četiri uzastopna poena i novo vođstvo. Čini se da Novak hvata zalet za budući i brzi brejk.

1:1 - Preživeo je Grikspor prvi nalet Đokovića isključivo zahvaljujući dobrim servisima. Eto i prvog gema za Holanđanina.

1:0 - Oscilacije u servisu su obeležile start Novakovog duela, ali je na 30:30 protivnik izbacio lopticu u aut, a onda je Srbin odlično odigrao na mreži za uvodno vođstvo.

PRE MEČA

Đoković je odigrao jedan prilično čudan meč protiv 18-godišnjeg Holgera Runea koji mu je uzeo jedan set, ali nakon toga nije mogao da stoji na terenu, tako da je meč završen sa 3:1.

Za sada, sve ide po planiranom i Novak bi osvajanjem ovog uspeo da kompletira sve Grend slem titule u sezoni, a uz to bi pretekao Rodžera Federera i Rafaela Nadala po broju titula na najvećim turnirima.

Grikspor ne bi trebalo da predstavlja preveliku prepreku. Holanđanin zauzima tek 121. poziciju na ATP listi, a uspeo je nakon velike borbe da iznenadi favorizovanog Jana Lenarda Štrufa.

Đoković se do sada nije sastajao sa holandskim teniserom, a nakon susreta sa Runeom je naveo da ne zna mnogo o njemu, ali da poznaje sasvim dovoljno teren i da se u to uzda.

Video: Trening šampiona u Velikoj jabuci: Endi Mari sprema Đokovića za istorijsku Gren slem titulu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA