≫ 

Đoković u osmini finala US Opena: Samuraj pao na istorijskom putu, još četiri stepenice do večnosti!

Avantura se nastavlja

  • 30
Novak Đoković Foto: Tanjug/AP

Najbolji teniser sveta Novak Đoković nastavio je svoj pohod ka istoriji i tituli US Opena pošto se pobedom nad Keijem Nišikorijem 6:7(4), 6:3, 6:3, 6:2 plasirao u osminu finala takmičenja u Njujorku.

Ovo je bilo potrebno Novaku. Od Olimpijskih igara, srpski as nije imao ozbiljniji test, jer nije ni igrao niti jedan meč nakon Tokija. Sada je proveo tri i po sata na terenu.

Nišikori je bio idealan za ovaj momenat. Japanac se istinski borio, ne samo u prvom setu koji je dobio, već i u narednim deonicima gde se nije predavao ni kada je bio u minusu.

Publika je prvi put bila na Novakovoj strani i to je on osetio. Nekoliko puta je imao prilično pozitivnu interakciju sa gledaocima.

Pretežno je Đokoviću potrebno da jednom slomi protivnika u setu, ali to nije bio slučaj sa japanskim teniserom koji se nekoliko puta vraćao i pokušavao da se nosi sa mentalnom i fizičkom snagom protivnika.

Novak Đoković Foto: Tanjug/AP

Posle ranog brejka, Novak je stigao do ribrejka u osmom gemu prvog seta za 4:4, tako da se najveća borba odvijala u taj-brejku.

Tamo je bio potreban samo jedan mini brejk da Nišikorija stavi u poziciju da se nada pobedi sa jednim setom u džepu.

Sedam spašenih prilika i sačuvani servis gemovi od strane Đokovića polako je trošilo snagu Japancu koji je dva puta poklekao i dozvolio izjednačenje.

U trećem setu se trznuo protivnik, iako je Nole nekoliko puta izvrsnim potezima davao sebi za pravo da zove publiku na glasne aplauze.

Nakon preokreta u setovima, svi su samo čekali trenutak kada će Srbin zadati zaključni udarac, a on se dogodio u petom gemu gde je Nole uspeo da iskoristi treću od tri vezane brejk lopte.

Kei Nišikori Foto: Tanjug/AP

Nakon toga je sve išlo na vodenicu srpskog asa kojem su ostala još četiri koraka, četiri pobede do istorijske titule US Opena.

Ukoliko bi je osvojio, imao bi najviše Grend slem titula, a ujedno bi kompletirao četiri trofeja sa četiri najveća turnira u godini.

Naredni protivnik će mu biti pobednik duela Aslana Karaceva i mladog Amerikanca Džensona Bruksbija.

Na Karaceva ima i lepa i ružna sećanja. Prošao ga je u polufinalu Australijan opena, ali ga je u istoj fazi takmičenja, samo u Beogradu, Rus savladao posle velike borbe.

Bruksbi bi bio još jedna nepoznanica za najboljeg na svetu, ali će svakako Novak biti favorit i protiv jednog, ali i protiv drugog.

TOK MEČA

ČETVRTI SET

6:2 - KRAJ! ĐOKOVIĆ JE U OSMINI FINALA US OPENA!

5:2 - EVO NOVOG BREJKA! IDE NOVAK PO POBEDU! 

4:2 - Tri asa i indisponirani Japanac. Tako da je izgledala ova sekvenca.

3:2 - ODLUČUJUĆI BREJK ZA ĐOKOVIĆA! Teško će Nišikori da se povadi odavde. Sam je kriv što je Novaku prelako dozvolio tri brejk lopte. Uspeo je dve da spase dobrim servisom, ali razmenu nije dobio, tako da je sada na putu da bude eliminisan sa turnira.

2:2 - Još jedan gem za Đokovića i kako smo bliži kraju seta, sveć će biti teže za Japanca.

1:2 - Oduševio je Novak jednim eksplozivnim riternom, ali je Japanac još jednom sačuvao svoj servis.

1:1 - Samo jedan izgubljen poen i dva sjajna servisa da pojuri što brži trijumf.

0:1 - Bilo je idealno da se napravi pritisak na startu seta, ali je Nišikori uspeo da spase brejk loptu i povede.

TREĆI SET

Novak Đoković Foto: Tanjug/AP

6:3 - EVOOOO PREOKRETA U SETOVIMA! Ovo nije nimalo lako izgledalo, a verujemo da se i sam Novak tako osećao. Sada je na pravom putu.

5:3 - JOŠ JEDAN BREJK ZA NOVAKA! Ima još snage Nišikori, ali mora da se nosi u ovoj igri nerava gde se bori sa najboljim. Sa 0:30 je stigao do gem lopte, ali nije završio posao. Sada ponovo tone pred najboljim na svetu.

4:3 - RIBREJK KEIJA... Ređaju se asovi, sada ih je 11, ali je Nišikori sa 40:40 stigao do izjednačenja, a onda i do brejk lopte, ali nije iskoristio priliku. Novak je dva puta želeo da glasnije čuje publika, na šta je ona i reagovala. Ipak, kada se pomislilo da je sve gotovo, Japanac se izdigao kao feniks i sa dva poena uspeo da vrati brejk. Ovo niko nije očekivao.

4:2 - Uvek dođe do ovog momenta kada je Novak po sredi. Nezainteresovan previše da napravi još jedan brejk, ako već nije uzeo prva dva poena.

4:1 - Ekspresna potvrda uz jedan aplauz Đokovića. Napravio je Nišikori dobar potez, ali tek pri 40:0, tako da sada Novak hita ka preokretu u setovima.

3:1 - ĐOKOVIĆ PRAVI BREJK! Kao što smo već rekli, jasno je da Kei ne može da drži tempo i to se videlo u ovom gemu. Pokušao je na 15:40 da popravlja stvari, ali njima popravke nije bilo.

2:1 - Izgubio se momenat gde Đoković mora da se plaši za svoj servis, jer je Japanac evidentno ne može da zadrži ritam koji je imao u prvom i do polovine drugog seta.

1:1 - Sve više muka ima Nišikori na svom servisu, ali je sada spasao brejk loptu. Čini se da Novak polako preuzima skroz kontrolu nad susretom.

1:0 - Igra Japanac hrabro i to bi verovatno bilo dovoljno protiv mnogih, ali ne i protiv Novaka.

DRUGI SET

Novak Đoković Foto: Tanjug/AP

6:3- BREJK I SET ZA NOVAKA! Pa, kako je Đoković uspeo da pobedi u ovoj igri fizičke spreme i mentalnog nadigravanja. Protivnik je držao tempo sve do poslednjih nekoliko poena kada je počeo da se povlači i da greši. To je Nišikorija i koštalo novog izgubljenog servisa i sada više nema nikakvu prednost.

5:3 - Perfektan gem Novaka koji je naređao četiri poena i sada je na samo gem od poravnanja u setovima.

4:3 - Preživeo je Nišikori ovu desetominutnu dramu. Drugi set još uvek nije završen, a već se igra sat i 50 minuta.

4:2 - Još jednom muka i dve brejk lopte, ali još jednom Novak rešava nelagodu! Dosta se trči i svi poeni imaju veliki broj udaraca pre zaključka.

3:2 - Ima elana Nišikori da se bori i dalje. Ponovo je uzeo jedan lak gem sa samo jednim izgubljenim poenom.

3:1 - Ovo je možda bio i prelomni gem u ovom setu. Srbin je uspeo da se izbori sa pet brejk lopti i da potvrdi stečeno.

2:1 - EVO BREJKA ZA ĐOKOVIĆA! Posle iskorišćene brejk lopte, Novak je uz glasan krik proslavio realizovanu priliku, a i publika je stala na njegovu stranu. Prvi put od starta turnira.

1:1 - Četiri vezana poena i sada se vidi da je Novak prilično determinisan da voz vrati u šine.

0:1 - Mirisalo je na nevolju za Nišikorija, ali je uspeo sa 30:30 da dođe ipak do mirnog gema.

Novak Đoković Foto: Tanjug/AP

PRVI SET

6:7 - NOVAK IZGUBIO PRVI SET... Da vam je neko rekao da će Đoković imati 19 neiznuđenih grešaka za tako kratko vreme, sigurno mu ne biste verovali. Jedan mini brejk je bio potreban Nišikoriju da dođe do velike prednosti i sada ima dobru podlogu da razmišlja o nečemu više u ovom duelu.

6:6 - Dobar je Nišikori i dolazi lako do poena sa mreže. Odlučujuća borba za prvi set kreće sada.

6:5 - Evo i petog asa na Novaka i ponovo ima rednost uz obezbeđen taj-brejk.

5:5 - Vidi se da je stegnut Japanac nakon što je izgubio osetnu prednost, ali je na 30:30 uspeo da odigra kako treba i ulazimo u nezivesnu završnicu seta.

5:4 - Servisi sada ponovo pršte i brz gem za preokret. Sada je Nišikori pod pritiskom.

4:4 - EVO RIBREJKA! Konačno je Đoković realizovao brejk priliku. Dve lopte pod noge, a upravo je ova druga bila presudna da vidimo egal na semaforu.

3:4 - Servis malo radi, pa malo ne radi, ali je uradio dovoljno dobar posao da se zadrži korak za Japancem.

2:4 - Posle deset minuta igre, ovaj gem je završen. Ne onako kako su srpski navijači očekivali. Đoković je ponovo propustio brejk loptu, a onda je asom i izgrađenim poenom Nišikori ponovo preživeo.

2:3 - Perfektan gem sa nulom. Ovo je bilo potrebno najboljem. Daleko od toga da je sve završeno u ovom setu.

1:3 - U ovim momentima ne gledamo baš dobru igru od strane Đokovića koji gubi relije. Nišikori potvrđuje brejk i sada ima solidnu prednost.

1:2 - NIŠIKORI ODUZIMA SERVIS NOVAKU... Prvi udarac jeste dobro radio na startu, ali je sada totalno zakazao. Nakon propuštenih prilika, Nole se suočio sa tri brejk lopte, pa drugu nije uspeo da odbrani jer je izbacio lopticu u aut.

1:1 - Umalo brejk za Đokovića... Japanac je jedan od onih koji želi da igra duge razmene, ali nije Novak neko sa kim lako može da se izađe na kraj. Već na startu je Nišikori morao da se suoči sa dve brejk lopte. Kod prve je Srbin napravio neiznuđenu grešku, a kod druge je reagovao dobro a mreži i spasao situaciju.

1:0 - Prelep start meča za Novaka. Tri fenomenalna servisa koja Nišikori nije mogao da iskontroliše i samo jedan izgubljeni poen za prvo vođstvo.

PRE MEČA

Čini se da Novak do sada nije imao pravog protivnika. Mladići poput Holgera Runea i Talon Grikspora su bili neka vrsta osrednjeg treninga, iako je Danac uspeo prvom reketu planete da uzme jedan set. Nakon te deonice, Rune se naprosto ugasio zbog grčeva, tako da nije ni bilo pretnje u neko epsko iznenađenje. Protiv Grikspora je bilo još lakše.

Hod ka istoriji se nastavlja, Đoković ima priliku da kompletira sva četiri Grend slema, a osvajanjem US Opena ujedno da ih sakupi najviše od svih tenisera ikada.

Sledeći izazivač je Nišikori, iskusni japanski igrač koji je sa Noletom igrao čak 19 puta, ali je od svega toga uspeo samo dva puta da trijumfuje.

Može se reći da je jedva stigao do treće runde takmičenja, jer mu je Salvatore Karuso prvo uzeo set, a onda je protiv Mekenzija Mekdonalda morao pobednika da rešava u petom setu.

Pobednik ovog duela ide na boljeg iz okršaja polufinaliste Australijan Opena Aslana Karaceva i 99. igrača seta Džensona Bruksbija.

Video: Trening šampiona u Velikoj jabuci: Endi Mari sprema Đokovića za istorijsku Gren slem titulu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • xxx

    4. septembar 2021 | 22:46

    Ajde care nabolji ikada !!!

  • 🙃

    4. septembar 2021 | 22:22

    Uhh steta sto ce pojedini veceras biti uskraceni za pljuc po No1etu. 🇷🇸🏆🥇👈

  • Miško

    4. septembar 2021 | 22:03

    Bravo za Telegraf, mnogo ste bolji od b92... Kratko i jasno, dok oni palamude od Kulina bana svaku informaciju. Treba da čitam pola sata da mi na kraju daju rezultat ...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA