≫ 

Đoković je mašina: Izgubio prvi set 6:1, pa oduvao Amerikanca za četvrtfinale US Opena

Srbin nastavlja da grabi ka istorijskom dostignuću, Bruksbi ga mučio set i po, a onda je usledio Novakov teniski resital

  • 29
novak đoković Foto: Tanjug/Ap

Najbolji srpski teniser Novak Đoković plasirao se u četvrtfinale US Opena, tamo ga čeka Mateo Beretini, a do njega je naš as došao posle muke, pa onda furiozne igre protiv 20-godišnjeg Amerikanca Džensona Bruksbija, jednog od iznenađenja turnira, u četiri seta - 1:6, 6:3, 6:2, 6:2.

Meč je trajao okruglo tri sata.

novak đoković Foto: Tanjug/Ap

Moguće je da je teniski svet prisustvovao jednom od najlošijih setova Novaka ove godine, bio je to taj uvodni, Bruksbi je u tom periodu delovao kao broj jedan svetskog tenisa, a ne Nole, potpuno je razoružao Srbina, pogađao neke neverovatne poene, igrao perfektnu, čak neverovatnu defanzivu...

Publika je u egzaltaciji pratila svaki poen gotovo golobradog mladića koji je igrao kao u transu, sve mu je polazilo od ruke. Tukao je svetskog broja jedan i najboljeg u istoriji uskoro 6:1 - za 29 minuta. Krajnje neverovatan ishod tog dela meča ako se ima u vidu rejting, iskustvo, karijera i pozicija na rang listi obojice.

Prvi set za Novaka, i to je neki utisak, kao da je bio samo test faza i skeniranje rivala, kao da je samo procesuirao sve vrline i mane Amerikanca, analizirao ih, a onda, u nastavku, izašao na teren i pokazao svetu zašto je broj jedan - počistio je Bruksbija sa terena.

Istina, koprcao se Amerikanac negde do sredine drugog seta, uzeo je i jedan retko viđen, maratonski gem koji je trajao čitavih 20 minuta, no to mu je bio i poslednji veliki poduhvat večeras. Ostatak meča bio je striktno jednosmerna ulica.

Novak je plesao.

novak đoković Foto: Tanjug/Ap

Sa protokom vremena, situacija na terenu je samo išla u korist našeg asa. Lako je došao do egala u setovima (posle 3:0 u povoju tog dela meča), a još lakše je izašao na kraj sa 14 godina mlađim protivnikom u trećem i četvrtom setu.

Najjednostavije rečeno, Bruksbi se "ugasio", nije bio ni bleda senka igrača koji je "zbrisao" Novaka u prvom setu, izgubio je oštricu, dah, energiju, postao je lak plen za Srbina, na čijem se licu ocrtavala smirenost, u očima ubilački instinkt, a u pokretima eksplozija. Mlađanom Amerikancu nije bilo spasa. Bilo je samo pitanje vremena kojim rezultatom će se meč završiti.

Na kraju, uz ovacije publike i jednom i drugom, jer su ih zaslužili, Novak je rešio još jedan meč i sada je na tri koraka od najvećeg podviga u karijeri, u istoriji tenisa - osvajanja kalendarskog Slema, ujedno 21. titule na turniru "velike četvtorke", za večni ostanak na pijadestalu svetskog tenisa.

Zvuči jednostavno, ali biće sve teže po Novaka. Naredni rival je baš onaj koji mu je bio poslednja prepreka na prethodnom Vimbldonu i željan je osvete.

Ovako je US Open podsetio teniski svet na pobede Đokovića ove godine na Grend Slem turnirima.

 

TOK MEČA

NOVAK ĐOKOVIĆ - DŽENSON BRUKSBI 3:1 (1:6, 6:3, 6:2, 6:2)

IV SET

5: 2 - BREJK! To je to, skoro... Još gem deli Novaka od četvrtfinala US Opena i duela sa Beretinijem. Bruksbi kao da želi da se meč što pre završi, izgubio je entuzijazam da se vrati u meč.

4:2 - Čuva brejk prednosti Novak, sa mnogo samopouzdanja igra sada, sigurno, lako dolazi do poena, sa druge strane Bruksbi pokušava da se čupa iz situacije koja sada deluej bezizlazno po njega.

2:0 - Potvrdio je brejk Novak, osvojio i drugi gem u četrvtom setu, Bruksbi tek na momente podseti na igrača iz prvog seta.

1:0 - BREJK! Bruksbi kao da je posustao toliko da više ne može ni da zapreti Novaku, otud i brejk Srbina odmah na startu četvrtog seta, uz dve servis greške Amerikanca.

III

6:2 - GEM, SET, za preokret u meču! Đoković ide ka četvrtfinalu sada već punim gasom, Bruksbi je potpuno potonuo...

novak đoković Foto: Tanjug/Ap

5:2 - Uspeo je Bruksbi da pronađe ritam u gemu koji mu je značio opstanak u setu, sa nekoliko pravih rešenja napao je Novaka, uzdrmao ga, naterao na grešku, ali Srbin se i dalje sve pita. Serviraće za set.

4:0 - Sad sve ide na Novakovu vodenicu, i njegova igra, i igra rivala, koji pokazuje ozbiljne znake nemoći. Nije ni bleda senka igrača koji je svetskog broja jedan deklasirao u prvom setu sa 6:1.

3:0 - BREJK! Sada ovo već "miriše" na to da bi meč mogao da ode u jednom pravcu, tamo gde ga Novak pošalje. Amerikanac gubi dah, greši, a Srbin deluje sve sigurnije kako odmiče vreme...

novak đoović Foto: Tanjug/Ap

2:0 - Opet jedan težak gem za Novaka, suočen je sa izvanrednom defanzivom Amerikanca koji skupo prodaje kožu za svaki poen. Maksimalan tru ulaže Srbin da "slomi" Bruksbija, otud i početna prednost u trećem setu.

1:0 - BREJK! Savršen početak za Novaka, odmah je uzeo gem na servis Amerikanca koji više ne deluje tako energično i razigrano kao u prvom setu. Dobra situacija po našeg tensiera sada.

II SET

6:2 - SET za Novaka, za egal u partiji protiv Buksbija koja nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Sakupio je dovoljno snage i koncentracje naš as za osmi gem, dobio ga je bez izgubljenog poena. Vidno su iscrpljeni obojica a tek ih čeka najveća borba.

dženson bruksbi Foto: Tanjug/Ap

5:2 - Napokon jedan rutinski odrađen set za Novaka, lako ga je rešio u svoju korist i sada je nadomak osvajanje seta, za egal u meču. Titanska borba dvojice tenisera.

4:2 - BREJK! Vraća se Novak, uzvratio je Bruksbiju, ali koliko je sam morao da se pomuči protiv zaista sjajnog Amerikanca. Nekoliko izvanrednih poteza i jednog i drugog dizali su publiku na noge, spektakularan tenis igraju, a deluje kao da je Bruksbi u odsudnim momentima gubio dah protiv našeg asa.

navijači Foto: Tanjug/Ap

3:2 - BREJK! Bruksbi je uspeo da osvoji najduži gem na meču, trajao je čitavih 20 minuta, tokom kojih je Amerikanac iskoristio šestu brejk loptu! Zaista neverovatan tenis igraju Srbin i njegov mlađi rival, publika je oduševljena.

3:0 - Nekoliko sjajnih poteza videli smo od Novaka i Bruksbija, publika je zadovoljna, zadovoljan je i Srbin koji sada vodi glavnu reč na terenu.

2:0 - BREJK! Kakav poen Novaka, za brejk, za vođstvo koje mnogo toga obećava. Deluje da je Srbin pronašao način da umiri Bruksbija. Imao je sreće Nole kod tog poena za 2:0, pogodio je vrh mreže na ziceru, ipak pročitao je potom nameru rivala, i kaznio ga. Usledio je urlik koji se čekao! To je Novak kakvog znamo.

I SET

1:6 - SET za Bruksbija! Neverovatno lako je Amerikanac dobio prvi set protiv najboljeg igrača na svetu, za samo 29 minuta!

1:5 - BREJK! Još jedan osvojen gem Bruksbija na servis Novaka kome apsolutno ništa ne polazi od ruke večeras. Previše neiznuđenih grešaka Srbina, velika energija njegovog rivala, precizna, zaista dobra igra 20-godišnjaka, otud i ubedljivo vođstvo. Čak 10 neiznuđenih grešaka ima Novak naspram samo jedne njegovog rivala.

1:3 - Konačno, savršen gem za našeg asa, bez izgubljenog poena dolazi do prvog gema na meču.

0:3 - Bruksbi dominira, sjajajn početak za Amerikanca i ne baš najbolje izdanje Srbina. Sa 40:0 je poveo 99. igrač sveta u trećem gemu, lako došao do tog vođstva, potom potvrdio osvajajnje trećeg gema odličnim prvim servisom.

0:2 - BREJK! Evo iznenađenja već na startu, Novak je izgubio gem na svoj servis, Bruksbi zasad deluje energičnije, preciznije, pravi manje grešaka.

0:1 - Poveo je Bruksbi, obio je gem koji je trajao pet minuta, i to nakon 40:30 u korist našeg asa. Na servis će sada Nole.

NAJAVA MEČA

Dženson Bruksbi je naredni rival Novaka Đokovića na poslednjem Grend Slemu sezone (kreću u 01.00), potencijalno istorijskom za našeg asa jer ako ga osvoji, zna se - postaće najtrofejniji igrač u istoriji tenisa.

Sa rivalima kao što je Bruksbi Novak je dosad igrao uglavnom na startu raznih turnira, otud i olakšanje što mu poluanonimni Amerikanac (dobio pozivnicu za US Open) nailazi kao protivnik u osmini finala Grend Slema.

Novak je naravno apsolutni favorit, ali mora biti obazriv, jer je Bruksbi pokazao određen kvalitet u dosadašnjem delu turnira, ima i ogromnu želju za novom senzacijom, ali i publiku uz sebe.

- Biće ovo veliki izazov za mene, jedan od najvećih mogućih. Ali, zaista verujem u sebe i igru koju sam pokazivao do sad. Imam sjajan tim oko mene, koji će mi pomoći da se spremim. Ne razmišljam previše o tome ko će biti sa druge strane, imaću najbolju moguću strategiju protiv njega i igraću kao da je bilo koji drugi protivnik u pitanju - istakao je Bruksbi.

Meč srbina i Amerikanca možete pratiti uz Telegraf u nastavku, uz tekstualni prenos meča iz Njujorka.

Video: Trening šampiona u Velikoj jabuci: Ovako se Nole spremao za istorijsku Gren slem titulu na US Openu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Boki

    7. septembar 2021 | 05:05

    Ima neki fetis da izgubi prvi set

  • sedi1

    7. septembar 2021 | 07:53

    ... vidi,.. pusti telence da se izigra, onda ga veže ali neće da ga 'prebije', treba mu da se opet igraju,.... NOLE KRALJU, NOLE ŠAMPIONE!

  • Ja

    7. septembar 2021 | 05:58

    Vredelo je ne spavati, bravo Nole!!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA