≫ 

Kralj i posle sto bitaka

Čak i ta jedna sedmica, koju je Danil Medvedev mogao da provede na čelu ATP liste, otišla je u zaborav. Potopljena kod obale, ni 13 milja dočekala nije

  • 4
Novak Đoković

Foto: AP/tanjug

Bitka kod Trafalgara pokazala je u 19. veku ko je ubedljivo najjača pomorska sila. Velika Britanija je potopila Francuze i Špance sa svim njihovim saveznicima i dokazala da ima šefa. Novak Đoković nije otišao lično da potopi zvezde u usponu, samo je gledao kako se sami dave.

Predanje kaže da je bitka kod Trafalgara bila slika više istorije. Nešto što se posle toga nikada nije desilo. Britanci su sa 27 brodova izašli na uniju koja je sa šest brodova više morala da povije rep.

Kako se to dogodilo? Pa, bitka za prevlast na prostranstvima plavim morala je da je doživi momenat preloma. Problem je što je najbolji bio previše bolji da bi ostali pomislili da bi mogli da budu bolji od njega.

U ovom slučaju, Britanija je 1805. godine kontrolisala more, a Francuzi tada bili generalno dominantna sila. Okupio je Napoleon silu oko sebe, imao sliku ispred sebe koja mu se razlila u sto boja. Hteo je da skloni najvećeg, a osramotio sebe lično.

Tako se i u tenisu desilo. Đoković nije igrao Indijan Vels, nije to nešto što nas je šokiralo, jer čovek je pokazao dominaciju i povukao mornaricu u svoju luku. Tu je ostao, dok su ostali, mladi velikani pomislili da mogu da odu koju milju dalje.

Čak i ta jedna sedmica, koju je Danil Medvedev mogao da provede na čelu ATP liste, otišla je u zaborav. Potopljena kod obale, ni 13 milju dočekala nije.

Isto je i sa Stefanosom Cicipasom i Aleksandrom Zverevom. Tri musketara su imala put do odaja Indijan Velsa, samo zato što car nije bio tu. A, svako je omanuo.

Nije to bila vojska Novakova, nisu to bili mornari koji su čuvali Đokovićevu glavu, već svoju. Više su mislili da oni prežive, a car će sa njima vladati ukoliko oni glavu sačuvaju.

Medvedev, general iz US Open bitke, naoštrio se za jednu nedelju slave. Za nedelju o kojoj bi se pevalo širom domovine... Ali, nasukao se. Nasukao se na Indijan Velsu već u osmini finala, iako su već smišljali ode i razne pesme za igranke.

Njegovo ime je stajalo na talonu, a izgubilo se baš brzo. Ostala su dva broda, dva razarača da pođu po titulu, ali ne da ruše Đokovića. To bi bilo kao najava posle Trafalgara da kralj može pasti.

Ali, i ta dva broda su potonula. Zvala su se Aleksandar Zverev i Stefanos Cicipas. Novak je sve to gledao, verovatno se nije ni pitao gde đule može da završi, ali je pratio.

Jedno đule od Tajlera Frica pogodilo Zvereva, a drugo od Nikoloza Basilašvilija odvalilo trup sa broda Stefanosa Cicipasa.

Nakon četvrtfinala, teniski svet nije mogao da se promeni. Jeste u donjem staležu, neko uzme više, nego postane siromah. Ali, kralj se nije sklonio. Ostao je isti.

I ostaće još dugo, a i ne mora da dokaže da je najbolji jer to već svi znaju.

E, da, da vas ne bih zakinuo za ostatak priče o bitki na Trafalgaru... Britanija je potvrdila vodeću poziciju. Prepričavaju papiri da je žrtve bilo za tri sveta, ali je jasan bio pobednik. Sva priča je pala u vodu. Jedan je glavni, a ostali pokušavaju.

Video: Novak Đoković će biti budući duhovni vođa čovečanstva

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nosmoking

    18. oktobar 2021 | 22:02

    Bravo bravo! Tekst je top! 🇷🇸

  • Joker

    18. oktobar 2021 | 23:31

    Toliko su se ova trojica pomenutih u tekstu, a i jos neki, fokusirali na kralja tenisa, da su izgleda zaboravili da igraju tenis sa ostalim igracima...

  • Marko cg primorje

    19. oktobar 2021 | 08:49

    Metafore slikovitost porenjenja neukusno i nije za sport ,Nole idemooooooo

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA