≫ 

Đoković preokretom srušio Medvedeva, osvojio Pariz i ušao u istoriju

Kakav meč najboljeg na svetu za 37. titulu na Masters turnirima

Kakvo srce ima Novak Đoković, srce lava! Gubio je najbolji na svetu, delovalo je ponovo sve tako sumorno kao u finalu US opena, ali je ovoga puta proradio njegov inat. Za istoriju, za veliki preokret i za titulu na Mastersu u Parizu - 2:1 (4:6, 6:3, 6:3).

U svakom smislu ovo je bilo istorijsko finale u francuskoj prestonici. Novak je jučerašnjom pobedom protiv Hurkača osigurao sedmu uzastopnu godinu na čelu ATP liste na kraju kalendarske godine, a večeras je osvojio svoj 37. Masters turnir u karijeri, čime je ušao u istoriju kao čovek koji je osvojio najviše turnira Masters 1000 serije.

Još jednom se pokazalo da je servis glavno Novakovo oružje protiv Danila Medvedeva. Kada god bi ga poslužio, srpski teniser ne bi imao većih poteškoća. Međutim, Rusu je pripao veći broj dužih razmena i konstantno je "forsirao" takav vid igre.

Već uvodna dva poena dala su nam nagoveštaj da ovo neće biti nimalo lak meč za Novaka Đokovića. Odlučio se Medvedev da forsira duže razmene, kakve njemu generalno i odgovaraju kada igra protiv srpskog tenisera i odmah na startu je napravio brejk.

Nije mnogo bilo potrebno Novaku da odreaguje. Srpski teniser je uzvratio već u četvrtom gemu, kada je sa "nulom" uspeo da otme servis ruskom teniseru i vrati ovaj meč na startnu poziciju. Međutim, novi pad koncentracije samo tri gema kasnije omogućio je Rusu da ponovo dođe do prednosti, imao je Medvedev tri brejk lopte i iskoristio je treću, baš kao u prvom gemu ovog meča.

Novak nije ni imao poštenu šansu da pokuša da uzvrati, pošto je u poslednjem, desetom gemu Danil odigrao zaista sjajno i iskoristio je prvu set loptu koja mu se ukazala za vođstvo u finalu Pariza.

U drugom setu potpuno druga priča. Već na startu se videlo da je Novak silno motivisan da izjednači, osvojivši prvi servis gem bez izgubljenog poena, da bi potom u četvrtom stigao i do brejka protiv Danila i to u situaciji kada nije baš sve izgledalo sjajno. Medvedev je imao dve gem lopte, ali je Đoković osvojio četiri vezana poena i došao do prednosti.

Srpski teniser je potom bez većih poteškoća čuvao stečeno do poslednjeg gema kada je usledila prava drama. Čak 12 minuta trajao je poslednji gem, kada je Đoković servirao za osvajanje drugog seta, Medvedev je imao tri prilike za brejk, Novak tri set lopte, a tas je ostao na strani najboljeg na svetu i gledali smo i treći set.

A tamo - prava igra nerava! Gem po gem, nije se moglo ni nagovestiti ko bi mogao da napravi prvi brejk na meču. Čuvali su i Novak i Danil svoje servise, ali sve do petog gema, kada je srpski teniser "zagrmeo". Ponovo je Đoković našao nadljudsku snagu i uspeo da iskoristi prvu brejk loptu koja mu se ukazala.

Onda je u sedmom gemu iskoristio još jedan pad u koncentraciji Medvedeva, oduzeo mu servis i tako samo potvrdio da je najbolji. Novak se malo "pokolebao", dopustio je Danilu da se vrati, ali... Rus je pao već u sledećem gemu. Pobeda, istorija, za ulazak u legendu.

ĐOKOVIĆ - MEDVEDEV 2:1 (4:6, 6:3, 6:3)

Tok meča:

3. set

6:3 - Gotovo je! Novak je osvojio titulu u Parizu! Iskoristio je prvu brejk loptu na servis Medvedeva kod 30:40!

5:3 - Teško je zatvoriti meč. Uvek tu veliku ulogu igra i glava. Danil Medvedev je iskoristio "kolebanje" Novaka, iskoristio je prvu brejk loptu koja mu se ukazala kod 15:40 i tako produžio ovaj dvoboj.

5:2 - To je dupli BREJK! Novak još jednom oduzima servis Danilu i u narednom gemu će servirati za titulu u Parizu!

4:2 - Kakva potvrda brejka! Dominantna, bez ikakvih problema, bez izgubljenog poena. Još dva gema dele Novaka od konačne pobede.

3:2 - BREJK! Prva veća drama na servis Medvedeva. Greškama je Rus omogućio Đokoviću da posle đusa dođe i do prve brejk lopte u ovom periodu igre. AUT! Posle čelindža, ni on nije pomogao Medvedevu!

Novak Đoković Foto: Tanjug / AP

2:2 - Gotovo preslikan gem na Novakov servis. Sada je Danil Medvedev uzeo dva poena, ali više od toga nije mogao. Nastavlja se prava drama u finalu Pariza koje će uskoro ući u treći sat.

1:2 - Dao je Novak sve od sebe ponovo da dođe do prilike za brejk, ali je još jednom stao na samo dva osvojena poena protiv Danila. Deluje da će treći set biti krajnje dramatičan i da će to biti prava igra nerava.

1:1 - Kakav gem Novaka, kakve poene smo videli! Treći je, bez sumnje, bio jedan od najlepših na ovom meču i pripao je Đokoviću, koji je tako došao do 40:0. Potom je iskoristio drugu gem loptu.

0:1 - Danil je taj koji će prvi servirati u ovom odlučujućem, trećem setu. I počeo ga je na dobar način, Novak jeste "stegao", ali nije mogao da uzme više od dva poena.

2. set

6:3 - IDEMO! Đoković je opet dao Medvedevu da ga uvede u duže razmene i Rus je kada je Novak servirao za set došao do brejk lopte. Međutim, ponovo je Đoković izašao na mrežu i uveo je meč u igru na razliku. Bilo je dramatično, ruski teniser je imao nekoliko šansi da oduzme servis najboljem na svetu, ali se on na najbolji način izvlačio. Treću set loptu je iskoristio i gledaćemo treći set!

5:3 - Stigao je Novak vrlo brzo do 0:30, ali je Danil Medvedev ipak još jednom pokazao "svemirsku" defanzivu. Vraćao je nemoguće lopte i nije dao Đokoviću da ugrabi dve brejk, odnosno set lopte. Naprotiv, Rus je došao do 40:30, a potom je iskoristio prvu gem loptu.

5:2 - Ponovo se ušlo u duže razmene, ono što Đokoviću zaista ne odgovara kada igra protiv Danila, te je Rus došao do 15:30. Međutim, podatak da Novak nije izgubio nijedan poen na prvi servis u ovom setu zaista ohrabruje i doneo je srpskom teniseru gem loptu, koju je iskoristio. Medvedev će u narednom gemu servirati za opstanak u drugom setu.

4:2 - Servis je u ovom gemu bio glavno oružje Danila Medvedeva i omogućio mu je da se vrati na pravi kolosek posle tri uzastopna izgubljena gema. Uzeo je Novak i sada dva poena, ali nije bio blizu još jednog brejka.

Novak Đoković Foto: Tanjug / AP

4:1 - Sve stabilnije deluje Novak i to donosi rezultate. Lako je došao do dve gem lopte, bez previše znoja, a potom je as servisom potvrdio osvojeni brejk! Sve je bliži izjednačenju u finalu Pariza.

3:1 - BREJK! Delovalo je da će Danil imati lakši posao u ovom gemu, stigao je do dve lopte za osvajanje svog servisa, ali je Đoković uspeo da uzvrati i dođe do "đusa", pa i brejk lopte. Medvedev je ušao u potpuni kontraritam i na kraju je posle duge, duge razmene dozvolio Novaku da napravi brejk!

2:1 - Pomalo nekulture na Novakov servis od strane pariske publike. Navijači su konstantno ulazili i izlazili sa tribina, ostavljali otvorena vrata i time remetili koncentraciju Đokoviću. Glavni sudija ovog meča je na kraju počeo i da viče zbog zaista nezapamćenih scena, a najbolji na svetu je došao do dve gem lopte. Iskoristio je drugu.

1:1 - Šta je sve uspeo da vrati Medvedev u otvarajućem poenu ovog gema koji je Đoković na kraju ipak uspeo da osvoji. Potom i drugi na isti način, 0:30 je "ugrabio" srpski teniser i podigao parisku publiku na noge. Međutim, potom je požurio i propustio priliku da možda dođe i do tri brejk lopte. Onda i loš ritern Novaka, posle čega se Danil razigrao i uspeo je da bez većih problema osvoji gem, iskoristivši prvu gem loptu.

1:0 - Za razliku od prvog seta kada je Novak ispustio servis već na startu, ovoga puta nije bilo apsolutno nikakvih problema. Đoković zapravo nije dopustio nijedan poen Medvedevu.

Novak Đoković Foto: Tanjug / AP

1. set

4:6 - Set za ruskog tenisera! Danil Medvedev veoma lako osvaja prva dva poena na svoj servis, ali je potom napravio i jednu neiznuđenu grešku, čime je dao nadu Novaku da može da se vrati. Ali srpski teniser je "uzvratio" poklon i tako dao Rusu dve set lopte. On koristi već prvu.

4:5 - Dobro je krenulo, ali je Novak potom zakomplikovao stvar. Danil Medvedev stigao je do 30:30, počeo je Rus da igra zaista sve agresivnije, ali se "iščupao" iz njegovih kandži srpski teniser, pa će u narednom gemu igrati za opstanak u prvom setu i moraće da napravi brejk.

3:5 - Kakva dva poena za Novaka Đokovića. Prvi je došao nakon korekcije sudije, a drugi tako što je lopta "skliznula" niz liniju i Medvedev je potom uspeo da je izbaci u aut, ali je potom Đoković jako loše odigrao bekhend dijagonalu u situaciji kada je mogao da dođe do dve brejk lopte. Ušlo se u igru na razliku i Medvedev je uspeo da odbrani stečeni brejk, pa će Novak u narednom morati da servira za opstanak u prvom setu.

3:4 - Ne valja... Brejk za Medvedeva! Mala pauza koja je nastala kada je Medvedev tražio čelindž kod servisa Đokovića, očigledno je izbacila najboljeg na svetu iz ritma. Danil je "pogodio" da je lopta bila u autu, a potom je usledila dupla greška Novaka. Rus je došao i do tri brejk lopte, prvu je lako spasio, pa i drugu. Međutim, isto kao u prvom gemu meča, Danil koristi treću i pravi novi brejk.

Novak Đoković Foto: Tanjug / AP

3:3 - Sjajno je igrao Novak na ovaj servis Medvedeva. Uspeo je da ga satera u ćošak i da dođe do brejk lopte kod rezultata 30:40, ali je na njegovu "nesreću" Rus baš tada pogodio sjajan servis, a potom i još jedan - prvi as. Upravo ga je to izvuklo iz neprijatne situacije.

3:2 - Nije bilo lako, ali je Đoković potvrdio vraćeni brejk. Medvedev je lepo ušao u gem na servis Novaka, ali se srpski teniser ponovo dobrim servisima, ali i snalažljivom igrom na mreži vratio i potom iskoristio prvu gem loptu koja mu se ukazala, te po prvi put vodi u finalu Pariza.

2:2 - BREJK! Konačno! Novak je uspeo da nametne svoj ritam protiv Danila i da uzme tri prva poena na njegov servis i da dođe do tri brejk lopte. Potom Rus pod pritiskom pravi i duplu grešku i srpski teniser je ponovo "na nuli".

1:2 - Konačno jedan lak gem za Đokovića. Uglavnom dobrim servisima, a potom i smečom uspeo je da osvoji prvi gem na ovom meču i to bez izgubljenog poena. Sada ipak treba vratiti izgubljeni servis.

0:2 - Novak je otvorio gem na servis Danila sjajno, ali je potom napravio tri neiznuđene greške i isto toliko puta smestio loptu u mrežu, tako da je Rus stigao do dve gem lopte i iskoristio prvu, kojom je i potvrdio brejk osvojen na startu meča.

0:1 - Dva dugačka poena na početku meča, baš ono što Novaku generalno ne odgovara kada igra protiv Danila i oba poena dobija Rus, koji potom stiže i do tri brejk lopte nakon što je Novak izašao na mrežu. Đoković je uspeo da spasi prve dve, ali treću nije pošto je drop-šot završio u mreži. Brejk za Medvedeva.

- Prvi na servisu u prvom setu biće srpski teniser.

Najava meča:

Biće ovo repriza finala US Opena u kom je Medvedev dobio Novaka i zasustavio ga u pohodu ka kalendarskom slemu. Trenutni skor je 5:4 za Srbina koji je ulaskom u finale obezbedio istorijsko prvo mesto na kraju godine.

Kada već govorimo o istoriji, Đoković bi eventualnim trijumfom protiv Rusa došao do svog 37. Mastersa i tako bi na večnoj listi prestigao Rafaela Nadala koji je i dalje na 36.

- Videli ste kako Medvedev igra, zato je Grend slem šampion. Moram da igram na visokom nivou da bih osvojio trofej i daću sve od sebe da to i uradim - rekao je Đoković u najavi meča, dok je Medvedev imao zanimljivu izjavu:

- Volim da igram protiv Đokovića, ali ne znam da li on voli da igra protiv mene. Uvek smo imali zanimljive mečeve, fizički naporne sa teškim poenima i srećan sam što ćemo opet igrati jedan protiv drugog.

Video: Novak oduševljen: Obožavateljka naslikala njegov portret, ćerka Tara dobila svoje mesto

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Marko cg primorje

    7. novembar 2021 | 17:40

    Misevi u rupe kraj je kad Novak kaze pstttt,idemoooooo

  • 🌞

    7. novembar 2021 | 17:41

    Jel sad jasno eglezima koje naj bolji na svetu. To je srbin iz Srbije Nole 1 💪💪💪💪🇷🇸🇷🇸🇷🇸🇷🇸🇷🇸❤️❤️❤️❤️❤️❤️🍀🍀🍀🍀🍀🍀👍👍👍👍👍👍

  • Draga

    7. novembar 2021 | 16:48

    Idemo Nole ubaci u 5 brzinu i pokaži ko je KRALJ

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA