≫ 

Novak bez titule završnog Mastersa od 2015. godine, sada poručuje: Nadam se dobrom za kraj godine!

Nakon čak 12 godina turnir je iz Londona izmešten u Italiju, tačnije Torino

  • 0
Novak Đoković Foto: Tanjug / AP

Najbolji teniser sveta Novak Đoković u četvrtak protiv Kaspera Ruda igra prvi meč na završnom Mastersu u Torinu, a pred početak novog zadatka prokomentarisao je čitavu sezonu za njim.

Da, mislim da sam svežiji jer nisam igrao tako mnogo turnira kao ranijih godina, ali sam imao nekoliko iscrpljujućih takmičenja, posebno na Grend slemovima. Kad kažem iznuren, ne mislim isključivo fizički, već mentalno i emotivno, zbog pritiska koji sam imao, da dođem do tog istorijskog učinka – moćno je najavio Novak da će njegovi protivnici imati puno problema u Italiji.

Đoković je uzeo dužu pauzu nakon koje je osvojio novu titulu. Ovoga puta u Parizu pobedom nad Danilom Medvedevim.

Mnogo me je umorilo jurenje istorije, tako da sam osećao da mi je potreban odmor, da se regenerišem, pokušam da se spremim za jak finiš godine. Sezonu turnira u dvorani sam počeo veoma dobro, nadam se da ću sve završiti dobrim izdanjem za kraj godine.

Nole će pokušati da dođe do titule na turniru gde nema pehar od 2015. godine. Za njegove, vanzemaljske, standarde – predugo.

ATP finale dolazi na kraju sezone. U prvoj fazi karijere to je bio jedan od mojih najuspešnijih turnira, jednom sam uspeo da ga osvojim tri puta zaredom. Da, od 2015. nisam osvojio titulu, bilo je finala i polufinala. Možda je to bilo zbog energije potrošene tokom sezone, kada nije ostajalo mnogo energije u rezervoaru, ali takođe, izgubio sam neke tesne mečeve. Protiv Dominika Tima pre nekoliko godina, prošle godine u taj-brejku u polufinalu.

Novak Đoković Foto: Tanjug / AP

Sam turnir je dosta specifičan pošto se sastaje najboljih osam tenisera na jednom mestu.

Radi se o tome da igrate na najvišem nivou protiv osam najboljih na svakom meču. To zahteva četiri ili pet mečeva od vas da biste osvojili turnir. Takav je format, igra svako sa svakim, omogućava vam da izgubite meč, nekad i dva da se kvalifikujete u polufinale, što smanjuje pritisak, ali i dalje zahteva mnogo energije da se trijumfuje. Takođe, Dimitrov, Cicipas, Zverev, neki od pobednika prethodnih godina, svi imaju prve titule tamo.

Nakon čak 12 godina turnir je iz Londona izmešten u Italiju, tačnije Torino.

– London je bio veoma uspešan za ATP finala. Preko deset godina se igralo u O2 Areni, jednoj od najspektakularnijih na svetu. Nije moglo biti bolje, hala je bila puna na svakom meču, bilo je to zadivljujuće mesto za borbu osmorice najboljih na kraju godine. Oduvek sam bio onaj koji se zalagao da se turnir premešta češće po svetu, jer sam osećao da nema bolje promocije od te da najboljih osam igra svakog dana, promovišući tenis, ATP, ne može bolje od toga.

Zanimalo je domaće novinare kako Novak vidi njihovu novu generaciju tenisera predvođenu Mateom Beretinijem i Janikom Sinerom.

– Tenis je u ekspanziji u Italiji, posebno kod tenisera, poslednjih godina uz uspon Beretinija, Sinera, Fonjinija, koji su napracvili velike iskorake. Sjajno je videti uzbuđenje ljudi za ovaj turnir. Sjajna je atmosfera, svi podržavaju igrače, posebno Italijane. Nadam se da ćemo imati sjajan turnir, dvorana je prelepa, organizacija je sjajna, svi žele da se završi godina na najbolji mogući način – zaključio je Đoković.

Video: Piksi nema nijednu dilemu za Portugalce: Znam sastav koji će početi odlučujući meč u Lisabonu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA