≫ 

WTA otkazao sve turnire u Kini zbog nestanka Šuai Peng, kineske vlasti i dalje ćute

Bivša teniserka je pre tri nedelje preko društvenih mreža objavila da ju je seksualno napastvovao nekadašnji potpredednik vlade Žang Gaoli i od tada joj se gubi svaki trag

  • 0
Šuai Peng, Shuai Peng

Foto: CHINE NOUVELLE / Sipa Press / Profimedia

Ženska teniska asocijacija (WTA) saopštila je da je do daljeg otkazala sve turnire u Kini koji su zakazani u kalendaru, jer vlada zabrinutost za bivšom teniserkom Šuai Peng koja je nestala iz javnog života i sa društvenih mreža, otkad je objavila da je bila žrtva seksualnog napada nekadašnjeg potpredsednika vlade Kine Ženga Gaolija.

Šef WTA Stiv Sajmon izjavio je da ima ozbiljne sumnje u to da je Peng "slobodna, bezbedna i da nije predmet zastrašivanja".

- Vođen savešću, ne vidim kako mogu da tražim od naših sportista da se takmiče tamo - kaže Sajmon.

Od kada se Peng oglasila i objavila da je bila žrtva seksualnog napasnika, visoko rangiranog člana vlade, WTA je u više navrata tražila da se ovaj slučaj istraži, ali to se dodad nije desilo. Peng se nedugo posle objave o napadu još jednom oglasila, u video razgovoru sa predsednikom Međunarodnog olimpijskog veća Tomasom Bakom je rekla da je "bezbedna i da je dobro".

Međutim, WTA i dalje ima ogromnu dozu sumnje da je sve u redu sa Peng jer, kako su rekli iz ove organizacije, jedan video razgovor nije dokaz da je tensierka bezbedna.

 

U dugačkoj izjavi, Sajmon je rekao da je "veoma zabrinut" zbog rizika sa kojima bi se igrači i osoblje mogli suočiti ako se turniri budu održali u Kini 2022. godine

- Državno rukovodstvo u Kini se nije pozabavilo ovim veoma ozbiljnim pitanjem na bilo koji kredibilan način - rekao je on.

- Ako moćni ljudi mogu da potisnu glasove žena i gurnu optužbe o seksualnom napadu pod tepih, onda bi osnova na kojoj je WTA osnovana, a to je jednakost žena, doživela ogroman neuspeh. Neću i ne mogu dozvoliti da se to desi WTA i njenim igračicama.

U Kini se inače nisu održavali turniri u prethodne dve godine usled pandemije korona virusa. Pre toga, 2019. godine održano ih je osam, uključujući i završni WTA turnir. Najmnogoljudnija zemlja sveta je dugi niz godina u ATP i WTA kalendaru.

Peng, bivša najbolja dubl igračica sveta, je na najpopularnijoj kineskoj društvenoj mreži Weibo, napisala da je bila primorana na seksualni odnos sa Žangom. Njena objava je ubrzo uklonjena, a ona nestala iz javnog života i sa društvenih mreža.

Mnogi teniseri i teniserke su se od tada oglasili i porukama za svet "gde je Šuai Peng?" krenuli da skreću pažnju na sudbinu svoje koleginice.

- Veoma žalim što je došlo do ove tačke, ali kineski lideri su napustili WTA bez izbora. Osim ako Kina ne preduzme korake koje smo tražili, ne možemo izložiti riziku naše igrače održavanjem događaja u Kini. I dalje se nadam da će naše molbe biti uslišene i da će kineske vlasti preduzeti korake da se legitimno pozabave ovim pitanjem - kaže šef WTA.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA