≫ 

Novakova najveća pobeda iz Melburna: Migrant koji je 9 godina zatočen u hotelu užasa konačno je slobodan čovek

Mehdi Ali se u više navrata zahvaljivao Đokoviću na podršci i tome što je digao glas u korist zatočenih ljudi

  • 3
Novak Đoković, Melburn, hotel Park Foto: William WEST / AFP / Profimedia

Situacija u kojoj je Novak Đoković bio u Melburnu kada je zatočen u hotelu za migrante obišla je čitav svet. To je pomoglo i da se baci svetlo na tužne sudbine mnogih migranata, koji su u Melburnu u "hotelu užasa", koji su čak devet godina proveli tu, bez mogućnosti da izađu napolje, pa čak i da osete svež vazduh, pošto prozori nisu mogli da se otvore.

Jedan od njih je i Mehdi Ali, migrant koji je pobegao iz Irana kada je imao 15 godina. Čak devet godina je izgubio u hotelu gde je bio zatočen i odakle se borio da se čuje njegov glas i apel za slobodu.

Danima su mnoge grupe za ljudska prava protestovale ispred tog hotela, ali je najveću pažnju svetskih medija grupa zatočenih migranata dobila kada su dobili i svetski poznatog komšiju - Novaka Đokovića, koji je nedelju dana bio zatočen u istom ovom hotelu, za koji je i sam rekao da je ispod svakog uslova za život.

I sam Novak je pričao o migrantima u intervjuu koji je dao posle pakla koji je proživeo, pa mu se i Mehdi Ali zahvaljivao javno na Tviteru.

Danas, ovaj momak koji je napunio 24 godina, konačno je slobodan čovek. Ove lepe vesti saopštio je svojim pratiocima na Tviteru, ali neće biti slobodan u Australiji, gde je tražio azil, već ga je dobio u SAD.

- Večeras sam slobodan da napustim Australiju i počnem svoj život u Sjedinjenim američkim državama. Ali, neću biti srećan dok svi moji prijatelji ne budu oslobođeni iz pritvora. Nije sloboda dok svi ne budemo slobodni. Hvala vam za podršku - napisao je Mehdi Ali.

Možda Novak ovde i nema direktne zasluge za oslobađanje mladog čoveka iz Australije, ali nema sumnje da je Novakovo zatvaranje u hotelu u Melburnu, kao i njegova borba za pravdu i slobodu i dolazak velikog broja srpskih navjača ispred hotela, pomoglo oslobađanju čoveka koji je skoro celu mladost proveo zatvoren u četiri zida.

Možda Novak nije uspeo da pobedi sistem i političare u Australiji, koji su mu presudili i pre nego što je počeo borbu na sudu, ali je ovo definitvno njegova najveća pobeda, jer je pomogao da se jedan mladi čovek oslobodi lanaca u kojima je bio godinama.

Video: Od gusli i patriotskih pesama do zastava bratskih nacija: Đoković ujedinio planetu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA