Šef kuhinje iz Sarajeva za Telegraf otkriva šta je spremio Novaku: Brza hrana kakvu u životu niste probali

Đoković je po peti put obišao piramide u Visokom, a tokom posete je obišao i svog prijatelja koji mu uvek pripremi posebne specijalitete

  • 24
Novak Đoković, Safet Salihović Foto: Instagram.com/chefsajo

Novak Đoković je ponovo obišao piramide u Visokom, gde je došao po peti put, što najbolje govori koliko Nole voli ovo mesto. Bosanske piramide i druženje sa Semirom Osmanagićem Novaka ispuni energijom, pa je često posle dolaska ovde osvajao Grend slemove. Ovde Novak ima i poseban gastronomski užitak, pošto mu hranu priprema profesionalni šef kuhinje Safet Sajo Salihović, koji ga je i ovoga puta oduševio.

Sajo je u razgovoru za Telegraf otkrio kako je došlo do novog susreta sa Novakom i u kojim njegovim specijalitetima je ovoga puta uživao najbolji srpski teniser.

- Novak dolazi već dugo u Visoko, prijaju mu sredina ovde i energija, naišao je na ljude koji mu odgovaraju, voli i moju hranu, jer mu uvek ponudim nešto novo što ga oduševi. 

- On je vrhunski čovek, vrhunski sportista i neverovatno je kakav odnos ima sa ljudima, a mi u Bosni to cenimo. Svi ljudi u ovom okruženju treba tako da se ponašaju, da se u ovom našem okruženju ljudi više podržavaju i da zajedno izađemo iz problema u kojima smo se našli - počeo je Safet Salihović priču za Telegraf, a zatim je konkretno opisao i šta je pripremio Đokoviću.

- Nije bila klasična večera organizovana, već više nešto opuštenije za društvo. Pošto se sada bavim "street food" hranom, ponudio sam mu vrhunski "street food" u okviru onoga što on jede.

- Za predjelo je bila supica na vegetarijanskom bujonu, sa batatom, cveklom, batak tikvicom i orasima. Na makrobilju, brokoliju i rotkvici napravljen je tofu sa gljivama, bilo je tu i vege pecivo. Zatim bezglutenske tortilje, "čili kon karne" na vege bazi. Veganski burger sa pecivom od artičoka, lana i rižinim brašnom, sa veganskom pavlakom i veganskim majonezom. Za dezert je bio kolač bez šećera, od maka, ribizle i čokolade, serviran na javorovom sirupu, a za piće je bio kambuči - fermentirani zeleni čaj.

Novak Đoković, Safet Salihović Foto: Instagram.com/chefsajo

Nakon što je za Telegraf opisao šta je sve pripremio Novaku, pitali smo Salihovića i kakvi su bili Đokovićevi utisci pošto je probao hranu.

- Ja njega uvek oduševim. On ima problem kada se sretne sa profi kuvarom, jer mu oni uglavnom nude ratatuli ili nešto tako, nisu inovativni i kreativni. Ja sam mu prošli put brao gljive na livadi i vodio sam ga na livadu gde sam ih brao, on voli tu energiju zemlje i ponudio sam mu nešto što imamo kod nas, što je domaća i zdrava hrana.

Bilo je i priče o dešavanjima u Melburnu i svemu što je Novak prošao pred Australijan open, gde mu nije omogućeno da učestvuje, pa je deportovan.

- Pričali smo o tome, totalno je neokrnjen, nije potresen uopšte, neverovatno je da fura svoj fazon uprkos svemu što mu se desilo. Njemu je najvažnije od svega da brine o svojoj deci, šta mu deca jedu i u kakve će ljude da izrastu. Puno se interesuje o dešavanjima u Sarajevu, uvek me iznova i iznova oduševi, čovek koji ima toliko para, a toliko ga interesuju obične stvari i obični ljudi, svi su ovde impresionirani njim, svi jako cene sve ovo što radi za Bosnu i Hercegovinu. I njegova žena je takođe toliko neposredna, imam samo reči hvale za njih.

- To u Australiji je bilo mučno gledati, da se na njemu lome koplja koji ničim to nije zaslužio, ni sa aspekta sportiste, ni sa ljudske strane. Bilo je kao David protiv Golijata. Ali on se sada ponaša kao da se ništa nije dogodilo, ne pljuje ih i pored toga što su mu sve to uradili. Mi smo ovde u Bosni svi bili u neverici i svi smo pratili šta se dešava i bili smo na njegovoj strani. Ne samo ja lično, nego svi ljudi oko mene.

Salihović nema dilemu posle razgovora sa Đokovićem da će on na kraju karijere završiti kao najtrofejniji po broju Grend slemova.

- To je sigurno, ne treba sumnjati u to. Vidi se to po njemu. Uopšte nema razloga da ne bude tako. On i sada deluje kao da je tek na polovini svoje karijere. A sada je pokazao da je veći od svih njih zajedno, jer može sebi da dopusti čak i da propusti neki Grend slem zbog svojih principa.

Interesantno je da je šef kuhinje restorana Kantina "Feed Your Soul" tog dana kada je kuvao Novaku imao snimanja za televiziju tokom čitavog dana, ali kada je čuo da treba da sprama hranu za Đokovića, sve je otkazao.

- Ja sam tog dana imao snimanja zakazana za televiziju za ceo dan, imao sam posla preko glave, ali kada su me pozvali i rekli da je zbog Novaka, sve sam otkazao. I ljudi na televiziji su mi izašli u susret naravno, svi su pristali da se pomeri snimanje za drugi dan.

Salihović je za kraj poručio da pored Novaka, pravi primer ponašanja sportista sa naših prostora predstavljaju i Nikola Jokić i Luka Dončić i nada se da će ponašanje sportista slediti i obični ljudi sa naših prostora.

Novak Đoković, Nikola Jokić Foto: ATA Images

- Jokić i Dončić, meni je predivno kako se ponašaju na terenu, kada sam video kako se šale tokom Ol stara. Mislim da svi sportisti treba tako da se ponašaju i da prave prijateljsku atmosferu među svima u regionu i da pokažu pravi primer ljudima sa ovih prostora. Novak, Jokić, Dončić i ostali sportisti su najbolji primer kako se treba ponašati i kako sportisti i ljudi sa naših prostora treba da se druže i podržavaju - zaključio je Safet Salihović za Telegraf.

Video: Novak Đoković peva navijačke pesme na meču Zvezde i Makabija

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA