≫ 

Šokantan kraj za Novaka na startu Monte Karla! Neprepoznatljivog Đokovića eliminisao 46. igrač sveta

Potpuno lud i neverovatan meč odigrali su Novak i Fokina u Monte Karlu

Najbolji teniser sveta Novak Đoković poražen je na startu turnira Mastersa u Monte Karlu od Alehandra Davidoviča Fokine sa 2:1 i tako odmah završio učešće na svom prvom turniru koji igra posle Dohe i mesec i po dana pauze. 

Ludilo, proekret, spektakl. Ovako bi se najbolje moglo opisati sve viđeno u meču dvojice tenisera. Novak od starta meča nije igrao onako kako ume, nije funkcionisao bekhend, kretanje nije bilo na nivou Đokovića, pa je delovalo da je poraz neminovan. Ipak, usledio je drugi, maratonski set u kojem je bilo svega, i to bukvalno. Obojica tenisera imali su uspone i padove, kako u igri, tako i po terenu, posebno kada je reč u Davidoviču Fokini koji se nekoliko puta bacao na šljaku. Novak je igrao svoju igru, delovao je hladno, bez obzira da li greši ili osvaja poene, dok se Španac sa velikim žarom borio i posle taj brejka izgubio drugi set. Treći set bio je neizvestan samo na startu jer je Fokina brzo napravio dva brejka i upisao bitnu pobedu.

Novak na startu meča nije uspevao da pronađe pravi ritam i igrao je uz dosta oscilacija. Još od prvog gema kada je došao do 40:15, a onda dozvolio rivalu da se razigra i dođe do dve brejk lopte. U ovom slučaju srpski teniser se odbranio zahvaljujući snažnim servisima od oko 180 kilometara na sat.

Ipak, pri prvom sledećem servisu Novaka, Davidovič-Fokina dolazi do nove dve prilike za brejk koje koristi za vođstvo od 2:1. U ovom periodu, Đokovića posebno nije služio bekhend koji mu je zadavao dosta muka. Sa druge strane, Davidovič-Fokina potvrđuje brejk. Španac je igrao agresivno, rano "hvatao" Novakove udarce i dolazio do poena.

Usledile su nove muke za Đokovića. Španac je ponovo dobro "pročitao" Novakove udarce i na 40:30, odmah potrčao ka mreži, posle drop-šota, i izjednačio na 40:40. Potom, i na treći servis Novaka u meču, dolazi do prilike za brejk koju koristi za 4:1.

U nastavku seta usledilo je buđenje Novaka. Po prvi put na meču srpski teniser dolazi do dve prilike za brejk i 40:15. Njegov bekhend funkcioniše na pravi način i pravi brejk koji potom potvrđuje za 3:4. Ipak, Španac ponovo "dodaje gas" i sa dva vezana gema osvaja prvi set. Koliko Novak nije uspevao da pronađe ritam pokazuje i podatak da je tokom prvog seta napravio 16 grešaka, naspram 7 protivnika.

I na startu drugog seta ponovila se igra Novaka. Loše kretnje, greške na bekhendu, i povremeni drop-šotovi dali su prostor španskom tenieru da se razigra. Fokina je koristio svaku priliku, pa je tako, čim dobije loptu od strane Novaka, agresivno odgovarao i stvaraoi probleme Đokoviću. Tako je posle 1:0 za Fokinu i 40:15 za Novaka, ponovo usledilo izjednačenje i 40:40, pa Fokina, kao i u većem delu meča, koristi priliku za novi brejk i 2:0.

A onda... Usledio je najzanimljiviji gem na meču. Novak je imao nekoliko prilika za brejk. Vratio je nekoliko snažnih udaraca Špancu, a onda je lagani forhend izbacio u aut. Leteo je Fokina po terenu, a u jednom momentu je pao i sav se uvaljao šljaku što ga je dodatno naljutilo. Usledila je velika borba u kojoj su se teniseri smenjivali u prednosti. Posle 5 brejk prilika Fokina se ponovo izvlači i osvaja gem na kraju.

Delovalo je da je Novak potpuno nadigran, ali je dobra igra u ovom gemu donela najavu preokreta. Đoković uspeva da osvoji gem na svoj servis, a onda relativno lako dolazi do brejka i smanjuje na 2:3. Potom, novo mučenje i neshvatljive greške koje donse Fokini novi brejk i 4:2.

Neverovatan meč se nastavio. Novak je uspeo da Španca izbaci iz ritma, a novim brejkom se vratio u set. Tokom jednog od poena, Fokina se bacio po lopticu i povredio šaku, a posle ukazivanja pomoći, bilo je evidentno da nema istu snagu sa kojom je do tog momenta udarao lopticu.

Tu nije bio kraj uzbuđenjima. Delovalo je da je na pomolu novi veliki preokret Novaka, koji je napravio brejk i potpuno preokrenuo set na 5:4. Imao je srpski teniser i servis za pobedu, ali je Španac uzvratio brejkom za 5:5.

Do kraja, meč je posle 6:6 ušao u taj brejk u kojem je Fokina imao vođstvo od 5:4, ali je Novak u pravom momentu uzvratio, izjednačio i osvojio set!

Treći set je otvorio Fokina, i to brejkom koji potvrđuje. Posle 2:0 Španac dolazi do 3 brejk lopte koje ne koristi i Novak osvaja prvi gem u trećem setu. Ipak, Španac novim brejkom dolazi do 4:1, a onda i do 5:1 što Novak nije uspeo da stigne pa je poraz bio neizbežan.

(Telegraf.rs)

Video: Troicki: Ne znam da li će bilo koja generacija dostići ono što su Novak, Rafa i Rodžer

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Рус

    12. april 2022 | 16:21

    Ispao je Nole iz forme vidi se, a kako i ne bi šta mu se sve izdešavalo. Još i Vajda ode. Ipak srećno Nole naš, pa šta uradiš..

  • Lun

    12. april 2022 | 16:52

    Belosvjetski klosari su namjerno Novaku uradili pakao i da izgubi formu, ovoliko dugo neigrat se itekako osjeti. Da je on iz neke druge zemlje, nebi mu stvarali probleme. Nole uz tebe smo i kad gubis i kad dobijas. Doce forma i ritam u iducim igrama, svako bi osjetio pad forme kad dugo nenastupa na turnirima.

  • Sibin

    12. april 2022 | 17:54

    Penzija Djole, sam si kriv za sve sto ti se desava!!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA