Novak i Nadal u misiji zaustavljanja vremena: Korona promenila tok istorije, mladići kolo preuzeli

Svi protiv dva titana

  • 0
Novak Đoković i Rafa Nadal Foto: Tanjug/AP

Prirodno je da se generacije smenjuju, pa i u tenisu. Samo, problem je samo što Novak Đoković i Rafael Nadal ljubomorno čuvaju primat u "belom" sportu i pored sve većeg nadiranja mladog talasa. Trofeji polako prelaze u ruke momaka koji do sada nisu uspevali da se nametnu od srpsko-španskog dvojca, a na to je uticalo dosta toga, ne samo ono što se dešavalo na terenu.

Ključ ubzranja procesa svakako leži u tome što je Novak imao administrativnih problema da nastavi svoju dominaciju, da učestvuje na svim već zapisanim turnirima gde je bio izraziti favorit. Doduše, tamo je Rafa uspeo da iskoristi pukotinu, ali negde nije bilo ni Nadala da zatvori rupu za svoj generacijski tim.

Početak sezone je možda najavio ponovno smenjivanje Đokovića i Nadala na govornom podijumu posle turnira, ali kako odmiču sedmice i takmičenja, to i nije toliko više sigurno.

Nole polako ulazi u štos, posle ogromne pauze i malog fonda mečeva, došli smo do momenta kada je jedna titula neophodna da se potvrdi prisustvo u vrhu. Da li će to biti u Madridu, Rimu ili (najbolje) Rolan Garosu, to ćemo već videti. U toj konkurenciji je španski predstavnika, ali i mnogi drugi koji su iskoristili momenat svetske i teniske pometnje.

Ko je sve osvojio ATP trofej ove sezone? Pre svega, dobili smo dosta novih Masters šampiona, a talenti polako postaju opasni igrači u 2022. godini. To se i vidi iz priloženog u prvih pet meseci sezone.

Prosek godina je sve manji, ali, ponovo, ništa što priroda sama ne potpisuje. Samo, virus je tu prirodu malo izmenio, ali učinjeno je šta je učinjeno, sada samo ostajemo na konstatacijama.

Nadal je, ipak, uzeo svoj deo ove godine, a ono najvažnije po njega, osvojio 21. Grend slem u odsustvu Novaka u Australiji.

Uslovno manji turniri iz serije 250 su najavljivali tranziciju, a sve se slomilo u Indijan Velsu i Majamiju gde su titule uzeli Tejlor Fric i Karlos Alkaraz. Stefanos Cicipas je odbranio tron na Mastersu u Monte Karlu, pa se sada očekuje korak dva gorostasa u Madridu.

Ako koga od iskusnijih treba još izdvojiti, onda je to Gael Monfis koji se još uvek bori, krunisao se na startu sezone u Adelejdu i još uvek drži baklju starije garde.

Masters u Madridu je počeo, sprema se velika bitka, a odmah nakon toga i u Rimu. Sve to će biti prava priprema za ono što predstoji u Parizu - možda i prvi indikator u kojem smeru tenis ide.

KO JE SVE OSVOJIO ATP TITULU OVE SEZONE:

Adelejd - Gael Monfis

Melburn - Rafael Nadal

Sidnej - Aslan Karacev

Adelejd 2 - Tanasi Kokinakis

Australijan Open - Rafael Nadal

Kordoba -  Albert Ramos

Pune - Žoao Sousa

Monpelje - Aleksandar Bublik

Roterdam - Feliks Ože Aliasim

Dalas - Rajli Opelka

Buenos Ajres - Kasper Rud

Rio - Karlos Alkaraz

Doha - Robert Bautista Agut

Delrej Bič - Kameron Nori

Marselj - Andrej Rubljov

Dubai - Andrej Rubljov

Akapulko - Rafael Nadal

Santijago - Pablo Martinez

Indijan Vels - Tejlor Fric

Majami - Karlos Alkaraz

Hjuston - Rajli Opelka

Marakeš - David Gofan

Monte Karlo - Stefanos Cicipas

Barselona - Karlos Alkaraz

Beograd - Andrej Rubljov

Eštoril - Sebastijan Baez

Minhen - Holger Rune

Video: Novak igrao tenis sa Stefanom: Predivna slika na Dorćolu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA