≫ 

Sve Novakove jubilarne pobede: Do 100. došao još 2007. godine, danas protiv Ruda ima šansu za 1000. trijumf

Preko puta će biti Kasper Rud, koji je za Đokovića do sada bio redovna mušterija

  • 8
Novak Đoković Foto: MN Press

Plasmanom u polufinale turnira u Rimu, Novak Đoković stekao je pravo da ostane na prvom mestu ATP liste i naredne sedmice, a isto tako došao je u mogućnost da uradi ono što nisu mnogi - da upiše 1000. pobedu na ATP turu. Protivnik će mu biti Kasper Rud, koji je poznat kao dobar "šljakaš", ali sa kojim naš teniser ima dobar skor.

Prosto je neverovatno kako vreme brzo prolazi i kako je Novak došao do pomenute šanse da se bori za novi ulazak u istoriju tenisa. Prošlo je punih 18 godina od kako je Đoković zabeležio svoju prvu pobedu na turu, što će reći da će 1.000 pobeda doći kao svojevrsno punoletstvo na najvećoj sceni.

Taj prvi trijumf došao je u Dejvis Kupu kada je Đoković savladao Janisa Skroderisa iz Letonije u dva seta (6:2, 6:2) time nagovestivši do kojih visina će se vinuti dalje u karijeri. Stota pobeda došla je u komšiluku na čuvenom turniru u Umagu protiv dobro poznatog Pabla Anduhara u prvom kolu u dva seta. Zanimljivo je da je Noleta sa tog turnira potom eliminisao Viktor Troicki.

Ukupno 200. pobeda Novaka Đokovića stigla je u martu 2009. godine kada je imao punu 21 godinu i deset meseci na Indijan Velsu. Tada je savladao malo poznatog Argentinca, Martina Vasalja Arguelja u okviru drugog kola turnira u dva seta, gde je potom poražen u četvrtfinalu od čuvenog Endija Rodika.

Novak Đoković igra za polufinale Rima Foto: Tanjug/AP

Zanimljivo je da je 300. trijumf došao protiv sunarodnika iz Srbije, Viktora Troickog u Sinsinatiju u avgustu 2010. godine. Tada je već krenuo Novakov uzlet ka zvezdama. Taj meč desio se u drugoj rundi turnira gde je Đoković ponovo naleteo na Endija Rodika u četvrtfinalu i tada ispao.

Do 400. trijumfa čekali smo nekih godinu i po dana, a on se dogodio u velikom polufinalu Australijan Opena protiv Endija Mareja u januaru 2022. godine u pet setova, da bi i sledeća jubilarna pobeda - ona 500. došla na Rolan Garosu nad Grigorom Dimitrovom u trećem kolu i to u tri seta. Desilo se tu juna 2013. godine, što će reći da je Novaku bilo potrebno oko 9 godina i mesec dana za prvih 500 trijumfa na turu.

Jubileji su se potom brzo ređali. Već u novembru 2014. godine stigla je 600. pobeda i to na Mastersu u Parizu protiv Miloša Raonića u finalu, koje je dobio sa dominantnih 6:2, 6:3, a 700. trijumf smo videli u Dubaiju u februaru 2016. godine nad Malekom Džazirijem iz Tunisa u drugom kolu.

Novak Đoković Jiri Vesely Jirži Veseli Tenis Dubai Duty Free Foto: Tanjug/AP

Do 800. pobede Novak je stigao u junu 2018. godine na Kvinsu u četvrtfinalu protiv Adrijana Manarina iz Francuske, a poslednji jubilej pre ovog koji će, nadamo se, večeras proslaviti viđen je u januaru 2020. godine protiv Jana-Lenarda Štrufa iz Nemačke na Australijan openu i to u prvoj rundi.

Pored svega toga, Đoković ima i više od 300 pobeda na Grend slem turnirima, preko 600 pobeda na čvrstoj podlozi, a interesantno je i da ima preko 100 trijumfa na travi, koja inače najkraće traje tokom sezone.

Video: Najbolji momenti meča Đokovića i Alijasima: Nole posle drame u polufinalu Rima

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Tatjana Deutschland

    14. maj 2022 | 11:50

    Novak je neosporno uradio toliko toga za tenis da njegovi rekordi koje je postavio ne mogu oboriti za još dva života. Veliki je šampion a još bitnije i veliki čovek. Mnogo puta osporavan upravo od onih kojima su Novakovi rekordi nedostižni.Odavno je Novak najbolji teniser svih vremena i to vrlo dobro znaju i oni koji ga ne vole. Srećno Novale na Rolan Garosu.💞

  • Sneki

    14. maj 2022 | 10:58

    Samo napred Nole!💪

  • Paja

    14. maj 2022 | 11:38

    Nole Srpski kralju e da su nam takvih milion niko nam nista ne bi mogao ovako nas jase i kurta i murta.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA