Lavirint

Sve to pomno prati Nadal, sve to prati i vreba. Isto kao što je dočekao Australijan Open gde se u ovaj vrtoglavi lavirint i ušlo

  • 8
Novak Đoković, Rolan Garos, Jošihito Nišioka Foto: Tanjug/AP

Sve je, nekako, onako kako nismo navikli. Ako zažmurimo na oko koje gleda u Masters titulu u Rimu, prva polovina 2022. godine za Novaka Đokovića je jedan period koji će želeti što brže da zaboravi. Malo nepravde, malo forme i malo udaraca od najvećeg rivala - gubici na sitno stigli su do štete na veliko.

Istorija je do kraja prošle godine dobila teško ubrzanje u Novakovu stranu, beton je pucao pod Srbinom. Ni izgubljeno finale US Opena nije doživljeno kao "smrtna", već kao umor i pad koncentracije usled neverovatnog niza uspeha do tog momenta. Ni propuštena olimpijska medalja nije zamerena u obe konkurencije, jednostavno je držao neki nivo koji nije bio poznat normalnom čoveku.

Kada su svi pomislili da je Melburn mesto ustoličenja novog svetskog i nedvosmisleno jedinog teniskog gazde, udarena je gadna kočnica. Ta papučica je pritisnuta od strane australijskih zvaničnih vlasti koje su mu oduzeli momenat da se kruniše, da tu krunu stavi pred opštenarodnim mnjenjem.

Izvrgnut pravom linču i maltretiranju, nije mu dopušteno da krene po to što je bilo izvesno. U svemu tome je Rafa video šansu i okrenuo točak sreće i istorije.

Od tih momenata nije prošlo ni pola godine. Već sam pisao o tome i već sam opominjao da se neko u Australiji našao da menja sudbinu. Niko nije shvatao to kao tektonski poremećaj, niko to nije prihvatao kao presek koji će dati šansu za drugi izlaz od onog izvesnog.

Eto, pre manje od pola godine svi su smatrali da će biti 21-20-20 u korist Novaka, možda u najgorem slučaju 21-21-20 nakon Rolan Garosa i eventualnog buđenja Nadala, ali smo dobili 20-22-20. Veći udarac i otežavajuća okolnost u ovoj trci nije mogla da se dogodi.

Domino efekat se prelio i na ostale turnire, iako je Rim bio više nego ohrabrenje da će Đoković uspeti da ostvari nešto za šta su mu se davale dobre šanse.

Prvi put je to bila Vlada Australije, a drugi put je to bio Rafael Nadal koji je uspeo još jednom da se utvrdi u šljaci. Nakon tog četvrtfinala i neverovatno toksične atmosfere na Filip Šatrijeu, Špancu je bilo jasno da neće dobiti ovakav zicer u godinama što predstoje.

Bilo je šta je bilo, šteta je postojeća i ne bi trebalo da se glava okreće od veoma nepovoljne situacije. Uz ono što mu je bitno, Novaku se i one manje bitne stvari kreću nizbrdo.

Čak 4000 bodova je izgubio za zelenim stolom, nije uspeo da odbrani titulu na Rolan Garosu i za nekoliko dana će biti četvrti na svetu.

Vimbldon, i pored toga što ne može da mu omogući priliv bodova zbog kazne ATP-a, biće mu svetlo usred tunela, biće mu iskra kojom bi ponovo mogao da napravi veliku žurku.

Titula je bitna, poeni će sami doći. Ukoliko priđe Nadalu ponovo na jedan Grend slem razlike, za šta postoje velike šanse, ponovo bi slika bila drugačija.

Rafa je znao da bljesne na legendarnoj travi, ali još do 2011. godine nije uspeo da dogura do finala, a od 2010. godine nije tamo osvojio titulu.

Biće Novak postavljen za prvog nosioca, iako neće u tom momentu biti prvi na svetu. Branilac je titule, višestruki osvajač, a sve se to mora ceniti.

Ipak, problemi bi i u slučaju osvajanja Vimbldona mogli da se nastave. Ništa se nije promenilo u politici US Opena i Australijan Opena po pitanju korona virusa.

SAD ne dopuštaju strancima da uđu na njihovu teritoriju ukoliko nisu vakcinisani, dok za Melburn važi pravilo da može sa preležanim kovidom i uz dobre razloge da se omogući dolazak i učešće na Grend slemu.

Ponovo komplikacije i ponovo "Jovo nanovo". Sve dok događaji van terena lome kičmu Đokoviću, ta kičma će biti nešto labilnija i na terenu. 

Trenutno je takva situaciju. Možda se i nešto promeni, ali do sada to nije bio slučaj.

Ne da se ni zamisliti da Novaku ne bude dozvoljeno da brani finale na US Openu, jer bi to bio težak sunovrat u više pravaca, ne samo na ATP listi.

Sve to pomno prati Nadal, sve to prati i vreba. Isto kao što je dočekao Australijan Open gde se u ovaj lavirint i ušlo.

Tada je bio u lošijoj situaciji, sada je u dosta boljoj, iz ovog momenta nije mogao više da profitira. Zna to Španac dobro, zato sada iz rovova dejstvuje. Stekao je prednost i sada čeka. Zato, Srbin će morati u juriš, u šancu se nema šta više čekati.

Sve se mora korak po korak, a sledeći je na travi Vimbldona.

Posle njega bi slika mogla znantno da bude zelenija.

Rafini vapaji, da neće igrati ukoliko bude osećao bolove, nisu više za poverovati. Po njegovim rečima, pobedio je svakoga povređen na Rolan Garosu. N 

Španac će uraditi sve da odmakne još jedan korak dalje, a ukoliko se to desi...

Neka se ne desi.

Ako se to ne desi, onda ćemo videti dalje šta će da se desi.

Mnogo puta se desilo da se Novak iz mrtvih vraća. 

Onda se svašta dešava.

Neka zasija to svetlo na Vimbldonu.

Neka se to desi.

Video: Đoković: Gubim 4.000 bodova bez prilike da ih branim zbog kancelarije i politike

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • xxx

    9. jun 2022 | 18:24

    Za sve su krivi australijanci,krajnje licemerno i idiotsko ponasanje Nole N 1 !!!!!!

  • Nadodji

    9. jun 2022 | 18:29

    Djokovic da nemoze da proceni ovog licemera i ovog sto se vec 10 godina dopinguje i place vecito da je bolestan lazovcina razbolece se stvarno i onda ni Sam nece moci da poveruje koliko je los covek. A ti bre Nome gledaj sebe i izbaci vise tvoje zrtvovanje za ostale kad vidis da vise nema pravih ljudi. Manise sve te tvoje izmisljotine i bude normalan vec jednom.

  • nibrS

    9. jun 2022 | 19:07

    No1e treba da igra tenis i da se mane politike i ostalog... Prvo neka ispiše istoriju tenisa, ako mu je stalo do toga, a onda ima vremena da mijenja svijet...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA