≫ 

Ko je budućnost svetskog tenisa? Alkaraz i Rune žive punim plućima, ali jednu zemlju očekuje prava renesansa!

Ko će biti naslednici Đokovića I Nadala?

  • 0
Teniseri, Carlos Alcaraz, Jannik Sinner, Holger Rune i Brandon Nakashima Foto: Tanjug/AP

Oseća se ta klima promena u tenisu, oseća se da je talas nekih novih klinaca navalio. Rafael Nadal i Novak Đoković još uvek pokušavaju da zaustave ono neminovno, ono što će sigurno doći, samo je pitanje kada će priroda pustiti vreme da odradi svoje. Već 15 mladića ispod 21 godine nalazi se među Top 200 igrača na ATP listi - neki igraju već zapaženu ulogu na turu, a neki se očekuju da će ubrzo bljesnuti na najvećim turnirima.

KARLOS ALKARAZ - 19 godina (7. igrač sveta)

Karlos Alkaraz Foto: Tanjug / AP

Šta reći o Karlitosu, a da se već nije ispričalo u minulim mesecima kada je napravio takav proboj da su ga u momentu svrstali rame uz rame sa Novakom i Rafom u borbi za titulu na Rolan Garosu.

U veoma kratkom periodu uspeo je da ostvari pun potencijal, a na scenu je stupio 2018. godine. Smatraju ga naslednikom Nadala, rad sa Huanom Karlosom Fererom mu je jemac uspešnog period iza njega, a garant još boljeg ispred njega. Pet ATP titula je do sada osvojio od čega su dva Mastersa u Majamiju i Madridu. U ovoj godini se krunisao i u Riju i Barseloni.

Sve je to (pogotovo onaj podvig u Madridu gde je eliminisao i Đokovića i Nadala) uticalo da privuče enormnu pažnju u Parizu gde se svaki njegov meč pratio sa velikom pažnjom.

Huan Ignasio Londero mu je bio lak zalogaj, da bi šampionski mentalitet pokazao protiv zemljaka Alberta Ramosa koji je imao i meč loptu, ali je doživeo slom od mladog sunarodnika koji je spektakularno preokrenuo u prelepoj botaničkoj bašti gde se nalazi treći teren po veličini, Simon Matje. Ni Karen Hačanov mu nije mogao ništa, a onda je na pravom, onom iz elitne klase ispitu pao nakon višečasovne borbe sa Aleksandrom Zverevom u četvrtfinalu.

Dokazao se na betonu, dokazao se na šljaci, a sada mu slede ispiti na travi na kojoj neće imati pripreme pre Vimbldona. Videćemo, ne da li će biti novog impulsa, već koliki će da bude odjek u Velikoj Britaniji.

JANIK SINER - 20 godina i osam meseci (13. igrač sveta)

Janik Siner  Rolan Garos 2020 Foto: AP/Tanjug

Za Janika se može opravdano reći da je najviše igrao turnira, da je već ugradio svoje ime na duže staze, ali je definitivno i na granici da se nazove perjanicom najmlađeg talasa.

Možda više na turu, ali isto trofeja kao i Alkaraz. Problem je što niti jedan nije Masters kao u rukama Španca. Ipak, već 2020. godine je momak sa severa Italije trijumfovao u Sofiji, da bi u narednoj godini pokupio titule u Antverpenu, Vašingtonu i Melburnu, te odbranio onu iz glavnog grada Bugarske.

Iza sebe ima dva četvrtfinala na Grend slemovima - na Australijan Openu i Rolan Garosu, a sigurno je da će tražiti novu priliku kao što je imao u Majamiju kada je u finalu Mastersa poražen od Huberta Hurkača u jednoj borbi koju niko nije ni očekivao u tom stepenu takmičenja, makar ne u tom trenutku.

Generalno, italijanski talas mladih tenisera je nezaustavljiv, sve je veći i veći, a Siner je trenutno predvodnik tog bataljona koji broji već šest igrača ispod 21 godine u Top 250 igrača sveta.

HOLGER RUNE - 19 godina i jedan mesec (28. igrač sveta)

Holger Rune Foto: Tanjug / AP

Srpska javnost se bolje upoznala sa Runeom prošle godine kada je, kao jedva punoletan, uzeo set Novaku Đokoviću na US Openu. Više od toga, zaista, nije mogao, ali je taman toliko učinio da se najavi kao novo otkrovenje svetskog tenisa.

Dosta mu je pomogao i rad sa samim Novakom sa kojim često trenira u Monte Karlu gde obojica imaju prebivalište. Sve to je dosta uticalo da se već sada smatra za opasnu minu za svakog Top 10 igrača, pa i za Noleta i Rafu.

Na ovogodišnjem Rolan Garosu ga je pojela želja, posvađan sam sa sobom, ali i sa Kasperom Rudom, napustio je takmičenje u četvrtfinalu uz mlak pozdrav i ne baš lepe emocije.

Videlo se da je očekivao mnogo više, iako mu je do tog momenta najbolji uspeh bilo prvo kolo Grend slema.

Trebalo bi da bude zadovoljan dosadašnjim delom sezone, osvojio je i prvu titulu u karijeri podigavši trofej u Minhenu.

Publika u Beogradu ga je žestoko gurala kroz Serbia Open, pokušavala da ga pogura i protiv pomahnitalog Taroa Daniela, ali Danac nije uspeo da preokrene. Ipak, pokupio je sve simpatije i ostavio nade srpske publike da će svoju hiperaktivnost jednom u budućnosti uspeti da konvertuje u trijumf na Dorćolu.

BRENDON NAKAŠIMA - 20 godina i osam meseci (52. igrač sveta)

Amerikanac je jedan od onih koji uzima nešto sporije, opreznije korake na ATP turu. Nije klasična SAD škola tenisa, iako ima dovoljnu visinu (1.88) da servisom pravi razliku. Nije baš kao Izner, Kveri i Opleka, ali svakako može da pretvori prvi udarac u veliko oružje. Sve to nešto ide sporije nego kod gorepomenutih.

Nije uzeo još uvek titulu, iako je prošle godine imao priliku na dva turnira iz 250 serije. Prvog ga je preslišao Kameron Nori u Los Kabosu, da bi mu nešto kasnije Džon Izner "oteo" titulu u Atlanti. Definitivno, ako se gde očekuje da zasija, onda bi Brendon to trebalo da učini upravo na betonu.

Dobro je to izgledalo i na šljaci, jer je uspeo da se progura do trećeg kola, napravi uspeh karijere, ali tad već naleće na Zvereva koji je bio koban i po samog Alkaraza.

Od svih već pomenutih, Nakašima se najbolje snalazi u dublu gde se očekuje da u narednom periodu počne da i u toj konkurenciji pravi ozbiljne rezultate.

OSTALE MLADE PERJANICE:

Lorenco Museti Foto: Tanjug/AP

Pre svega, neki bi rekli da pre Nakašime na listi mora da stoji ime Lorenca Musetija. Italijan na svakom turniru na kojem se pojavi napravi nešto dobro, stigao je do 72. pozicije na planeti, a tek mu je nešto više od 20 godina.

Titulu još uvek nema, ali ima četvrto kolo Rolan Garosa od prošle godine. Juniorski šampion Australijan Opena je takođ jedan od predvodnika italijanskog talasa koji uključuje još Flavija Kobolija (20 godina, 149. na svetu), Đulija Cepijerija (20 godina i pet meseci, 173. na svetu), Luku Nardija (18 godina i osam meseci, 185. na svetu) i Lusijana Darderija (20 godina i tri meseca, 243. na svetu).

Od ostalih nacija, svakako se imaju čemu nadati Česi koji su decenijama u vrhu, a sada bi neki novi naslednici Berdiha, Štepaneka i ekipe mogli da budu Jirži Lehečka, koji se predstavio i publici na Serbia Openu, kao i Dalibor Svrčina.

Lehečka je već dogurao do 76. pozicije na planeti, lako preskače prvu stepenicu na svim turnirima na kojima se pojavi, tako da bi njegov pun kapacitet mogao da se javi u narednoj sezoni kada će i napuniti 21 godinu.

Vredni značajnog pomena su još Džek Drejper iz Britanije, Huan Manuel Serundolo i Dominik Striker, kao i momak sa ovih prostora, ali pod austrijskom zastavom, Filip Mišolić.

Od srpskih tenisera, bljesak se očekuje od Hamada Međedovića koji je mlađi od skoro svih pomenutih tenisera, ušao je u Top 400, ali se tek naziru njegovi prvi pokušaji na ozbiljnijih ATP turnirima.

Video: Đoković: Gubim 4.000 bodova bez prilike da ih branim zbog kancelarije i politike

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA