≫ 

"Antidoping kontrola u tenisu daje prostora za varanje": Englezi razotkrili "mekan stav" ITF-a prema igračima

Engleski Dejli Mejl došao do saznanja da se testovi na doping u okviru Međunarodne teniske federacije obavljaju tako što se igrači blagovremeno obaveste o datumu testiranja, što se kosi sa pravilima Svetske anti-doping agencije

  • 6
Roland Garros tenis loptica Foto: Tanjug/AP

Međunarodna teniska organizacija (ITF) ima previše "mekan stav" prema doping kontroli igrača, pokazalo je istraživanje engleskog Dejli Mejla, koji je došao do saznanja da vrhovna teniska federacija dozvoljava igračima da sami određuju kako će se i u kom periodu testirati.

Kao primer svojih tvrdnji, ovaj engleski medij navodi prethodni turnir u Majamiju kada su igrači pozvani da sami odrede vreme testiranja krvnog uzorka. Takav način testiranja, tvrde eksperti za anti doping kontrolu, ostavlja veliki prostor prevarantima da ne budu otkriveni i da izbegnu sankcije. Igrači su na isti način obavešteni o testiranju uzoraka krvi i pre Rolan Garosa 2019. godine kao i prošlogodišnjeg US Opena.

Bivši predsednik Svetske antidoping agencije (WADA) je rekao da ovakav način nikako nije dobar i nije efikasan u borbi protiv onih koji se dopinguju, uporedivši taj pristup sa onim često kritikovanim u biciklizmu koji je, pored ostalog, propustio da godinama razotkrije dopingovanje najvećeg prevaranta u istoriji sporta, Amerikanca Lensa Armstronga. Dejli Mejl je takođe otkrio da ITF "naduvava" podatke o broju testiranih igrača navodeći da ta organizacija pruža lažne podatke na uvid.

- Nisam siguran da bi ITF trebalo da najavljuje kada će testirati sportiste na doping. Ista stvar se dešavala u prošlosti u biciklizmu, kada su najavili da će testirati sve sportiste uoči Tur de Fransa. Nije dobro - smatra Luis Horta, bivši šef portugalske antidoping agencije.

Dejli Mejl je u ovoj priči kao ključnu osobu za organizaciju programa i zakazivanja testiranja tenisera naveo Nikol Sepsted, bivšu šeficu Britanske antidoping agencije, koja je sada direktor anti-doping programa pri ITF-u. Engleski medij je došao u posed poruke koju je Sepsted poslala svim tensierima pred učešće u Majamiju, u kojem se od njih traži da u određenom vremenskom okviru zakažu testiranje.

- Zakazivanja za davanje uzorka krvi biće između 09:00 i 18:00 svakog dana (između 19-22 marta 2022) i biće dodeljeni na osnovu toga ko prvi dođe - piše u pomenutom mejlu poslatom na adrese igrača koji su učestvovali na pomenutom turniru.

Dakle, igrači su, konstatuje autor teksta, imali čak četiri dana da se pripreme za testiranje.

Doping Printskrin: Youtube/Olympic

Prema propisima Svetske anti-doping agencije (WADA) igrači koji se testiraju se ne obaveštavaju o tome kada će biti testirani na doping, a pravila koja ima ITF su u suprotnosti sa kodeksima krovne međunarodne anti-doping organizacije. Inače, anti-doping program pri ITF-u od januara ove godine vodi nezavisna agencija za integritet u tenisu (ITIA).

Predstavnici te agencije kažu da obaveštavaju igrače o doping testovima blagovremeno kako bi ovi imali vremena da urade veći broj provera ako je to potrebno.

- Cilj je da prikupimo podatke od što većeg broja igrača kako bismo imali najširi spektar podataka za analizu. Logistički je logično da se obavesti unapred jednom ili dva puta godišnje, kako bismo mogli da testiramo što više igrača. Zato što ovo testiranje radimo konstantno, i uz najavu i bez obaveštenja, nema nikakve razlike ako igrači znaju za to unapred. Ako imaju nešto u krvi to će se svakako pokazati, bilo sa ovim testom ili kroz testiranje tokom takmičenju ili van takmičenja - navodi se u saopštenju ITIA.

Međutim, Rob Parisoto, australijski naučnik čije su polje delovanja i istraživanja matične ćelije i bivši član stručnog anti-doping panela za biciklizam, kaže da teniski autoriteti  potencijalno dozvoljavaju varalicama da izbegnu otkrivanje obaveštenjima da o vremenu testiranja.

- Izjava ITIA-e nije na mestu, jer se pravi velika razlika ako se unapred zna testiranje na doping u krvi. Period od tri do četiri dana pre turnira je dovoljan period za "dopunu" zapremine krvi kako biste maksimizirali kapacitet za nošenje kiseonika i stoga poboljšali izdržljivost i sposobnost oporavka - tvrdi ovaj stručnjak.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vlada

    19. jun 2022 | 11:13

    Uhvatili su legendu Lens Amstronga koji je bio nedodirljiv, uhvati će i Nadala ali kad završi karijeru. Živi bili pa videli

  • Miško

    19. jun 2022 | 11:02

    Nadal oči sa im istera, a oni se prave ludi! Nisam fan Novaka, ali od kad pratim Nadala, sumnjivi su mi njegovi munjeviti oporavci posle povreda, ili dužih pauza... Teško se mogi prihvatiti njegova objašnjenja...

  • Car

    19. jun 2022 | 10:41

    Guten Morgen!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA