≫ 

Novak će morati da sluša babu

Ili će sve otići predaleko ili će sve postati ponovo preblizu. A, onda ćemo se voditi babinim sistemom "ako bude - odlično, ako ne bude - šta da se radi, videćemo"

  • 11
Tenis Vimbldon finale Novak Đoković Foto: Tanjug/AP

Moja baba je uvek polazila od blagog ili srednjeg pesimizma. Kaže, rode, spremi se za loše, a uživaj u svemu boljem od toga. U tom slučaju, ako bude dobro, onda nije dobro nego predobro. Dobar stav za psihičko zdravlje. Tako bi trebalo da se pristupi pitanju Novaka Đokovića i eventualnoj nemogućnosti učešća na US Openu. Nema? Nema. Ali, zato ima Vimbldona, pa hajdemo na prvi korak pre mozganja o drugom.

U poslednje vreme pokušavam da pronađem sreću u trenutno nesrećnoj konstalaciji srpskog asa. Svaki put kada sam kliknuo hemijskom, prvo mi je bilo da sračunam mogućnosti u moru nesrećnog spleta okolnosti. Ako je šta sigurno, onda je to učešće na Vimbldonu.

Nije se Novak baš dao u pripremu za odbranu titule, nije to činio ni prošle sezone kada je sebi i ispostavio zadatak da je odbrani iduće. Samo, različite su okolnosti, ne dolazi kao osvajač Rolan Garosa na legendarnu travu, nije odigrao niti jedan zvanični turnir pre toga.

Nećemo brojati egzibiciju koja sledi, a možemo brojati samo treninge koji su deo svakodnevnice. Ako u šta ne bi trebalo sumnjati, onda je to u fizičku spremu Đokovića. Nema sportiste, što bivšeg, što aktivnog, koji ne ukazuje na Supermen karakteristike Novaka. Ne postoji prezdravost, ali ako bi postojala, onda bi bilo jasno ko bi bio na vrhu skale.

Trebaće mu baš taj segment na duge staze. Nadal se snašao brže u totalnom ludilu, otišao na +2 Grend slem naslova i sada vrši pritisak. Osetio je momenat da ga izvrši i na samom Vimbldonu gde je, ruku na srce, jedina prava opasnost za Srbina.

Od babe bih se razlikovao što se tiče prilika u Velikoj Britaniji. Ako je neko favorit, onda je favorit. Nema razloga za pesimizam. U suštini, trebalo bi svi da veruju u to. To je taj korak koji postaje jedini bitan u ovom momentu.

Ili će sve otići predaleko ili će sve postati ponovo preblizu. A, onda ćemo se voditi babinim sistemom "ako bude - odlično, ako ne bude - šta da se radi, videćemo".

Olakšice Đokoviću nisu potrebne, ali ih je dobio. Kako Novak većinu borbi ove sezone nije izgubio na terenu, tako su i dva velika rivala morala da mirno posmatraju kako se situacija menja negativno po njih same.

Danil Medvedev zbog rata u Ukrajini ne može na teren. Odnedavno prvi na svetu će morati da se vodi babinim sistemom isto. Aleksandar Zverev ne može da računa ni na babin momenat, nesrećno je zaradio povredu koja je sprečila možda i da spreči Nadala u pohodu na titulu u Parizu.

Tuga se sa šljake prebacila na travu, tako da su već dvojica velikih otpala iz tuče za trofej Vimbldona. Jedan politički, drugi bolnički, a treći... Treći je po igrama u Haleu i Štutgartu pokazao teške slabosti, njemu će babin sistem najbolje odgovarati.

Stefanos Cicipas je na oba turnira u Nemačkoj ispao već u drugom odigranom susretu, prvo od Endija Marija, a onda i od Nika Kirjosa. Pitanje je koliko je zadržao fokus za predstojeće zadatke, pogotovo ukoliko bude morao da igra protiv Novaka koji mu je već u pet setova pokazao šta je izdržljivost, i to na šljaci.

Kasper Rud, trenutno peti na svetu, na travi je malo jači od kisele vode. Od njega se ne očekuje da briljira, on je pravi predstavnik babinog sistema. Žreb ga može poslužiti zbog rankinga, ali mu može naškoditi prvi nešto ozbiljniji specijalista za zelenu podlogu.

Da bi kompletirali Top 10 pretnji, Karlos Alkaraz, Feliks Ože Aliasim i Hubert Hurkač su potencijalne mine. Mladi Španac će početi da uklapa sve kockice na svim podlogama, njegov prodor je nešto neminovno i na travi. Jako sagorevanje mu je već naložilo manju pauzu, videćemo koliko ima da da na Vimbldonu.

Hurkač je taj koji se pokazao u najboljem mogućem svetlu na travnatim turnirima pre onog najvećeg. U Haleu je naređao Aliasima, Kirjosa i Medvedeva i osvojio titulu.

Svako može da se pronađe u babinom sistemu, a Novak bi iz njega najviše trebalo da profitira. Drži taj strah u ostalima, brani titulu i ima mesta da popravi nešto što je silom okolnosti okrnjeno. Ako osvoji Vimbldon - predobro. Ako ga ne osvoji - šteta, idemo dalje.

Pre nekoliko godina sam se na nekom panelu slikao sa Novakom i rekao mu "ovo je za babu".

- E, kada je za babu, onda može - tada je rekao Novak.

Možda će mu baš njene reči pomoći.

Vimbldon je na vratima.

Ako bude dobro, biće predobro.

Video: Đoković se u Herceg Novom priprema za Vimbldon

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA