≫ 

Najpoznatiji teniski trener pričao o GOAT trci i rekao nešto što će obradovati sve Novakove navijače

Jedan od najcenjenijih teniskih stručnjaka izneo je sve činjenice koje su bitne za GOAT trku, ali je zaključak ostavio na navijačima

  • 4
Patrik Muratoglu Foto: Dylan Buell / Getty images / Profimedia

Nakon svakog Grend slema koji osvoji neko iz "velike trojke", a to je gotovo svaki Slem, ponovo se aktivira priča o GOAT-u, odnosno najboljem teniseru svih vremena. Tako je i ovog puta nakon Vimbldona jedan od najpoznatijih i najcenjenijih teniskih stručnjaka Patrik Muratoglu analizirao trenutnu situaciju u GOAT trci.

Muratoglu je pre svega želeo da priča o Slemovima, gde Rafael Nadalima jedan trofej više od Novaka Đokovića, a Rodžer Federer jednu manje od srpskog tenisera.

- GOAT trka je u toku i uzbudljivija je nego ikada. Kao prvo, pričajmo o Grend slemovima. Novak je osvojio Vimbldon i stigao do 21. Grend slem trofeja, jednog više od Federera i jednog manje od Nadala. Ali, ako bismo posmatrali svaki Slem posebno, Novak ima najviše trofeja u Australiji (9), Rafa je sa 14 titula dominantan na Rolan Garosu, dok Federer sa 8 trofeja vodi kada je Vimbldon u pitanju, a Švajcarac sa 5 trofeja na US Openu ima najviše trijumfa u Njujorku od "velike trojke".

Nakon čistih brojki, govorio je nekadašnji trener Serene Vilijams o tome kakva je budućnost za trojicu najvećih, a njegova analiza će se sigurno svideti Đokovićevim navijačima, pošto je Muratoglu pohvalio fizičku pripremu Đokovića, ali se i dotakao toga da Novaku možda ne bude dozvoljeno učešće na naredna dva Slema.

- Ali, gledajući u budućnost, šta možemo očekivati? Novak je najmlađiu od njih trojice i nalazi se u fantastičnoj fizičkoj kondiciji, tako da ima šanse da igra na najvećem nivou još nekoliko godina. Ipak, vrlo je moguće da Đoković neće biti u mogućnosti da igra naredna dva Grend slema (US Open zbog vakcine i Australijan Open zbog ovogodišnje deportacije i zabrane ulaska na tri godine), pa bi tako trebalo da naredni Novakov Slem bude u Rafinoj "kući" na Rolan Garosu - rekao je Muratoglu, pa nastavio o Federeru i Nadalu:

Pehar Novak Đoković, Nik Kirjos, Vimbldon finale Foto: Tanjug/AP

- Rodžer uskoro puni 41, ali planira da se vrati na teren krajem godine za Lejver Kup i turnir u Bazelu. Bilo bi neverovatno videti Federera da se vrati na teren, ali videti njega da osvoji još neki Grend slem je vrlo malo verovatno. Sa druge strane Nadal igra možda i najbolji tenis u karijeri, pobedio je Novaka u četvrtfinalu Rolan Garosa, ali i dalje ima velike probleme sa povredama. Kako vreme prolazi, za njih trojicu biće sve teže da osvajaju Slemove jer su se pojavili i novi momci poput Karlosa Alkaraza i Janika Sinera, tu je i Danil Medvedev koji je osvojio jedan US open, ali i Nik Kirjos, Mateo Beretini i Stefanos Cicipasa.

Na kraju, Muratoglu se zapitao i da li su Slemovi ti koji su najbitniji, pa nabrojao ostale velike titule, gde je situacija poprilično ujednačena.

- Ali, da li je sve u Slemovima? Novak je osvojio najviše Mastersa, ima 38 titula, naspram Rafinih 36 i Rodžerovih 28. Rafa je jedini iz "velike trojke" koji je osvojio zlato na Olimpijskim igrama, Rodžer ima najviše ATP finala (6), dok Novak ima jednu titulu manje, a Nadal nema niti jednu titulu sa završnog Mastersa. I na kraju, Rodžer ima najviše osvojenih titula - 103, Nadal ima 11 manje, dok Đoković ima 88 osvojenih trofeja u karijeri. 

 

 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 A post shared by THE COACH (@patrickmouratoglou)

Ono što je sigurno jeste da nas očekuje uzbudljiva GOAT trka do kraja karijera "velike trojke", ali u ovom trenutku deluje da je sve između Novaka Đokovića i Rafaela Nadala.

Video: Novak o potencijalnom neigranju na US openu: U ovom trenutku za mene nema ni Amerike, ni Australije

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA