≫ 

Novak prvi, Federer drugi: Matematičari napravili GOAT rang listu u tenisu, evo kako se broje bodovi

Interesantna lista gde su teniski uspesi projektovani kroz matematičku računicu

  • 5
Novak Đoković, Rafael Nadal, Rodžer Federer Foto: Matthew Stockman/Getty images/Profimedia

GOAT debata u tenisu življa je nego ikada poslednjih godina nakon što su Đoković, Nadal i Federer zajedno premašili 20 Grend slem trofeja.

Ona je postala učestalija nakon Vimbldona, gde je Đoković osvojio novu titulu, ukupno 7. u Londonu, a 21. Grend slem titulu u karijeri, čime je prišao Nadalu koji ih ima 22, a pobegao Federeru koji je ostao na 20.

Grend slemovi su svakako najvažnija statistička kategorija, ali ima i drugih koje su takođe izuzetno bitne, a u kojima gotovo svuda vodi Novak Đoković.

Zato mnogi Novaka već sada smatraju najvećim teniserom ikada, iako Nadal ima jedan Grend slem više (pitanje da li bi bilo tako da je Novaku dozvoljeno da igra u Australiji). Đoković vodi kada je u pitanju rekord po broju nedelja na 1. mestu, broj osvojenih Masters turnira, kao i broj godina gde je završio kao prvi teniser sveta.

Statističari i zaljubljenici u tenis napraili su i specifičnu GOAT listu, gde su napravili i sistem bodovanja po kojem najveći broj bodova donose Grend slemovi, godine završene na 1. mestu, nedelje provedene na prvom mestu, vreme provedeno u Top 5 na ATP listi, ali i po međusobnom skoru između najvećih rivala.

Prema trenutnoj listi, Novak Đoković je prvi sa 987 bodova, a drugi je Rodžer Federer sa 930, dok je Rafael Nadal tek treći sa 885 bodova.

Iza velike trojke Džimi Konors, Ivan Lend, Pit Sampras, Džon Mekinro, Bjorn Borg, Andre Agasi, Rod Lejver, Boris Beker, Štefan Edberg, a od aktivnih tenisera je u Top 30 samo još Endi Mari na 13. mestu.

Interesantno je da je drugi Srbin na listi Janko Tipsarević, koji je na 200. mestu.

Pogledajte u galeriji i kako izgleda lista:

Video: Đoković se žalio da nema trenera u Visokom, pa uzeo 6 dečaka u stručni štab

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA