Đoković je nesalomljiv: Novaku uskratili da igra za 10.000 bodova ove sezone, a on je i dalje u Top 10!

  • 5
Novak Đoković, Nik Kirjos, Vimbldon finale Foto: Tanjug/AP

Prava umetnost je opstati među 10 najboljih tenisera na ATP listi, a da su ti pritom oduzeli pravo da braniš ili osvajaš bodove tokom čitave sezone. Novaku Đokoviću to trenutno polazi za rukom i ne bi bilo čudo da i pored izostanka sa Australijan Opena i US opena, gde je izostankom bodovno teško oštećen, još uvek stoji postojano.

Šta bi bilo kada bi bilo - možemo samo da pretpostavimo kakvo bi stanje bilo sada na ATP turu, a kakav bi trofejni saldo imao Novak da ga administrativno nisu spoticali ove sezone. Dokle ovo čitate, srpski as je na 4.770 bodova, na šestoj je poziciji i realne su šanse da će ispasti iz prvih 10 do kraja godine. Stanje je bilo teško uslovljeno administrativnim odlukama.

Sve je krenulo Australijan Openom u tom famoznom deportacijom kojom je izgubio pravo da brani 2.000 bodova. Hteo - ne hteo, Đoković nije mogao ni da se pripremi za taj Grend slem, iako nije neko ko praktikuje igranje zvaničnih turnira pred veliku smotru u Melburnu.

Na svoj prvi turnir je čekao sve do druge polovine februara kada je nastupio u Dubaiju (serija 500), ali je pauza uzela maha i već ga je Jirži Veseli izbacio u četvrtfinalu.

Novak Đoković Jiri Vesely Jirži Veseli Tenis Dubai Duty Free Foto: Tanjug/AP

Došao je mart i nova pauza, novi stop za Srbina koji nije mogao u Sjedinjene Američke Države. Indijan Vels i Majami su prošli bez njega, još 2.000 bodova u igri koji nisu bili za njega u igri.

U tom momentu, već do kraja trećeg meseca, Novak nije mogao da igra za 4.000 bodova (2.000 da brani).

Ponovo napravljena pauza je još jednom izbacila srpskog tenisera iz takta, jer je u Monte Karlu odmah bio eliminisan od Alehandra Davidoviča Fokine. U jednom ludom meču druge runde je poražen (slobodan na startu), ali to ga nije koštalo mnogo bodova jer ni u 2021. nije otišao dalje od trećem kola.

Sezona šljake je prošla prilično nesmetano što se tiče aktuelnih problema vezano za zakone i propise raznih zemalja. Odigrao je Masterse u Rimu i Madridu, a potom i Rolan Garos.

Novak Đoković Rafael Nadal Rolan Garos Foto: Tanjug/AP

Prvi (i izgleda jedini) Grend slem ove sezone koji je osvojio mu ujedno nije doneo bodove. Odbranio je Novak titulu na Vimbldonu, došao do željenog trofeja, ali poeni nisu stigli.

ATP je kaznio nezvanično prvenstvo sveta zbog toga što nije dopušteno Rusima i Belorusima da se takmiče, a ta odluka je uticala direktno na Đokovića koji je izgubio još 2.000 bodova. To znači da, do tog momenta, Đoković nije mogao da igra (ili da brani) 6.000 bodova.

Iako su postojale peticije i zalaganja mnogih čelnika u američkoj administraciji, sputavanje jednog od najboljih na svetu se nastavilo još jednom na severnoameričkom kontinentu. Kažu, nevakcinisani stranci ne mogu u državu.

Ne njegovom voljom, propustio je da igra na još dva Mastersa, Montreal i Sinsinati, što znači još 2.000 bodova.

Na sve to, došli smo pred svršen čin US Opena i ostala je još samo puka nada koja bi ga lansirala u Njujork. Ukoliko se to ne desi, Đoković neće moći da brani svojih 1.200 od prošle godine, a ni da napadne veoma željenu titulu. Dolazimo do zaključka da mu je uskraćeno da igra za čitavih 10.000 bodova ove sezone!

Novak Đoković Foto: Tanjug/AP

Dosta od njih je i branio, pa su mu samo oduzimani, a uspeo je da se održi na šestoj poziciji ATP liste. Neverovatno.

Ono što bi moglo da interesuje Novaka do kraja sezone i gde su najveće šanse da ga vidimo jeste Masters u Parizu. Postoji još nekoliko opcija kao što je turnir u Tokiju koji je ove godine dobio status iz serije 500, te završni Masters u Torinu za koji mu polako nestaju šanse baš zbog gorenavedenih razloga.

Sve u svemu, jedan udarac posle kojeg niko ne bi ostao u Top 10, ali je Đoković tu. Šta će biti posle US Opena, videćemo po računici i performansu ostalih, ali skoro sigurno lista ne bi izgledala ovako da se sve rešavalo na terenu.

Video: Novak vežba punom parom u svom trening centru: Uz ovo mu je jači bekhend

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA