≫ 

Federer je vrištao i uplakan trčao ulicama zbog svog "teniskog oca": Rodžerova tragedija o kojoj se malo priča

Švajcarac mnogo toga duguje Piteru Karteru

  • 5
Rodžer Federer Foto: LYDIE / Sipa Press / Profimedia

Rodžer Federer će ovog vikenda staviti tačku na svoju veličanstvenu karijeru u kojoj je tokom 24 godine ostavio neizbrisiv trag za tenis.

On će se oprostiti na Lejver kupu, koji se održava od petka do nedelje, a u kojem pored Federera učestvuju i Novak Đoković i Rafael Nadal, njegovi najveći rivali, koji će mu sada biti saigrači.

Federer je tokom karijere izgradio takav imidž da ga mnogi smatraju najvećim džentlenom i gospodinom na terenu, ali i čovekom koji nikada nije preterano pokazivao emocije i koji je uvek bio hladan i rezervisan.

Ali, nije Federer uvek bio takav, a u mladosti je i te kako znao da pokaže emocije. Posebno je to bio slučaj kada je čuo jednu od najpotresnijih vesti u svom životu, da je preminuo njegov teniski otac - Piter Karter.

Tragedija se dogodila 2002. godine, nedelju dana pre Rodžerovog 21. rođendana. Piter je sa svojom suprugom Silvijom krenuo na safari u Južnoj Africi, a destinaciju mu je predložio upravo Federer. Karterova žena Silvija, inače Švajcarkinja, dugo se borila sa kancerom. I uspela je da pobedi opaku bolest, pa je sa svojim mužem želela da proslavi romantičnim putovanjem. Federer im je preporučio državu odakle je njegova majka - Južna Afrika.

Tokom vožnje na safariju je vozač morao da skrene kako bi izbegao sudar, pa su skrenuli sa puta. Piter i vozač poginuli su na licu mesta, pošto je njihov "lend rover" proleteo kroz ogradu mosta i pao u reku.

U tom momentu je Federer igrao turnir u Kanadi, a vest ga je logično strašno pogodila. Prema nekim medijskim navodima, Federer je trčao po ulicama Toronta "vrišteći i plačući", i bio je potpuno neutešan duži vremenski period posle tragedije. Na prvom meču Dejvis kupa nakon toga, nosio je majicu sa uvezanim Karterovim imenom na leđima.

Ko je bio Piter Karter?

Piter Karter Printskrin: Youtube/VirtualTennisCoach

Nekadašnji australijski teniser bio je za Federera prva veza sa tenisom. Upoznao ga je kad je imao devet godina, i vodio ga kroz svet ovog sporta tokom tinejdžerskih godina.

Karter je i sam bio teniser, rođen na jugu Australije, a trenirao ga je Piter Smit, koji je bio trener Lejtona Hjuita. Iako je konstantno bio prisutan na ATP listi, Karter nije ostvario neke velike rezultate, a karijeru je završio zbog posledica povreda, a onda se posvetio trenerskom poslu i postao selektor Dejvis kup reprezentacije Švajcarske, nakon što je nekoliko godina radio sa Federerom tokom najranijih dana njegove karijere.

Sam Rodžer je na konferencijama govorio da mu je australijski karakter utisnut u DNK, a Federer je Kartera opisao kao čoveka koji je formirao njegovu radnu etiku uticao na formiranje njegovog karaktera, ali i na čuvenu tehniku Švajcarca.

- Pristup radu je mnogo važna Australijancima. Mislim da sam dosta profitirao kao mlad teniser, i Piter Karter je bio jako važan u formiranju mog karaktera. Piter Karter imao je najveći uticaj na moju tehniku, o kojoj ljudi toliko pričaju. Godinama sam to usavršavao, ali on je postavio temelje i zato sam toliko srećan što su njegovi roditelji gledali kako ovde osvajam titulu. To mi jako znači - rekao je Federer nakon što je osvojio Australijan open pre nekoliko godina.

Rodžer je upoznao Kartera kada je trener prihvatio da radi u teniskom klubu u Bazelu.

Kao klinac, Federer je imao kratak fitilj i bio je vrlo nesiguran u svoje sposobnosti. Tada je nastupio Karter, koji ga je oblikovao pod budnim okom roditelja Roberta i Linet.

Od tragičnog događaja, roditelji Australijanca dobijaju pozivnice da prisustvuju Australijan openu. Iz lože su ove godine gledali kako Federer osvaja tu tada rekordnu Grend slem titulu, a njihov sin, toliko važan za karijeru nesalomivog Švajcarca, nije dočekao njegov prvi Grend slem trofej...

I dan danas, kada god dobije tokom intervjua pitanje o Piteru Karteru, Federeru krenu suze na oči...

- Izvinite... Oh, čoveče, i dalje mi taj čovek mnogo nedostaje. Nadam se da bi bio ponosan. On svakako ne bi želeo da budem poroćerdan talenat. Mislim da je njegova smrt na neki način bio moj poziv za buđenje, jer sam tek tada počeo stvarno da treniram - rekao je Federer u suzama.

Video: Ćao nema više: Federerov oproštajni govor sa kraja karijere

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mihailović

    21. septembar 2022 | 17:19

    A šta je to prema Novakovom djetinjstvu u siromaštvu pod NATO bombama, tih istih koji i danas na druge načine ne dozvoljavaju Novaku da osvaja GS, da se bavi svojom profesijom. To je njihova demokratija opet gde oni određuju ko ima pravo na rad i na svoju privatnu imovinu...

  • Mihailović

    21. septembar 2022 | 16:48

    Ovo postaje previše dosadno, Federer ovo, Federer ono, a Đoković kad god se malo uozbilji spusti Federera na zemlju, pogledajte semafor...

  • marzipan

    21. septembar 2022 | 17:38

    Legends bravo care

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA