≫ 

Federer porazom sa Nadalom završio karijeru: Veliki Švajcarac u meču punom emocija rekao zbogom tenisu

Meč dublova u Lejver kupu bio je poslednji gde smo gledali "Fedeksa" kada je profesionalni tenis u pitanju

  • 10
Rodžer Federer i Rafael Nadal Foto: Glyn KIRK / AFP / Profimedia

Švajcarski teniser Rodžer Federer stavio je tačku na profesionalnu karijeru u egzibicionom meču na Lejver kupu u Londonu u kojem je u paru sa Rafaelom Nadalom poražen od američkog para - Džeka Soka i Frensisa Tijafoa - 1:2 (6:4, 6:7, 9:11).

Dugačka karijera Švajcarca bila je prožeta mnogim uspesima i trofejima, a posebno se ističe veliko rivalstvo koje je gajio sa našim Novakom Đokovićem i upravo sa današnjim dubl partnerom - Rafaelom Nadalom, kao i sa Endijem Marijem dok je ovaj bio na vrhuncu svoje igre.

Vodila se večita trka po broju osvojenih Grend slem trofeja, gde je sve do pojavljivanja Nadala i Đokovića na velikoj sceni, Federer konstantno diktirao tempo i bio ispred ostalih, ali je ispostaviće se na kraju ostao iza obojice sa 20 osvojenih titula na najvećim turnirima.

Pored svega, Federer je čak 31 put bio u finalu Grend slemova, deset puta igrao je u finalu Završnog turnira uz šest osvojenih titula, ima srebro sa Olimpijskih igara održanih u Londonu 2012. godine u singlu i zlato u dublu iz 2008. godine sa Stenom Vavrinkom, a ukupno 28 puta je osvajao turnire ATP 1000 serije.

Pamte se njegovi neverovatni dueli sa Đokovićem i Nadalom, možda je najnapetiji bio onaj iz najdužeg finala Vimbldona u istoriji 2019. godine, kada je srpski as uspeo da dođe do pobede nakon što je morao da spašava meč lopte.

Sveukupno, srpski i švajcarski teniser su se sastajali tačno 50 puta, a na kraju karijere Rodžera možemo definitivno da kažemo da je Novak odneo prevagu sa 27 pobeda, naspram 23 koliko je odneo Federer. Uz to, Nole je bio bolji u finalima sa skorom 13-6.

Rodžer Federer, oproštajni meč Foto: Tanjug - AP

Što se tiče današnjeg meča, svi su ga pratili sa mnogo emocija. Sa mišlju u glavi da Federera posle ovoga nikada više zvanično nećemo videti na nekom teniskom terenu, sva pažnja je bila usmerena isključivo prema njemu.

I švajcarski as se sa tim nosio na zaista dobar način. Uz podršku supruge i dece sa tribina, Švajcarac je igrao dubl sa Nadalom kao da to čini milioniti put u karijeri. Kretao se kao da ima 20 godina, čitao udarce Tijafoa i Soka, te su dvojica asova nakon drame i prve brejk lopte koja im se ukazala osvojili prvi set.

Drugi set doneo nam je dodatnu dramu, ali su se i Amerikanci potrudili da ponude publici dodatne minute zabave u dvorani u Londonu. Počeli su da pariraju Rodžeru i Rafi, uzeli su prvi brejk na meču, uspeli nakratko da ga sačuvaju, ali je ovaj deo igre potom ušao u potpuni egal.

Preživeli su i taj 11. gem kada su Amerikanci imali čak šest brejk lopti, a nekako je i bilo najpoštenije da se drugi set reši u tajbrejku. Tamo su Tijafo i Sok pokazali odličan nivo igre, dopustili "evropskom" timu da dođe do samo dva poena i poslali nas u treći, odlučujući set koji se igrao u formi supertajbrejka.

U tom poslednjem gemu Rodžera Federera u karijeri videli smo sve u čemu se oslikavao njegov "teniski život" u zadnje dve decenije - pobede, porazi, preokreti, drama... Poveli su Rafa i on, sustigao ih je američki par, a onda se poen po poen išlo do kraja.

Imao je Federer meč loptu, servis, sve da pobedom završi posao. Ali je na kraju to ipak bio poraz...

Za kraj veličanstvene karijere. Za čoveka o kojem će se uvek pričati u superlativima.

Video: Šou Đokovića, Nadala i Federera na gala večeri Lejver Kupa: Velika trojka ponovo na okupu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA