Tekst australijskog novinara podigao prašinu: "Pravično bi bilo da se ukine Đokovićeva trogodišnja zabrana"

Autor tvrdi da je Morisonova vlada pravila velike, skandalozne greške i propuste i da do svega nije ni smelo da dođe

  • 2
Novak Đoković suđenje Srbija Australija Foto: Tanjug/AP, Pixabay

Najbolji srpski teniser, Novak Đoković danas je na Sajmu knjiga istakao kako se nada da bi u januaru mogao da zaigra na Australijan openu i da će nova Vlada ove zemlje ukinuti zabranu koju su mu izrekli odlazeći Skot Morison i ostali političari.

Istovremeno, na sajtu Indepenenta u Australiji pojavio se autorski tekst novinara Abula Rizvija, koji je još tokom januarskog skandala sa tretiranjem Đokovića u ovoj zemlji podržao najboljeg srpskog tenisera.

Ovoga puta, istakao je da bi bilo pravično da se zabrana ukloni, istakavši da odlazeći ministri nisu radili svoj posao ljudski, kako to dolikuje.

- Nekadašnja Ministarka unutrašnjih poslova Karen Endrjuz, koja je bila zadužena za to da Đokovićeva viza bude poništena rekla je da nema razloga da se zabrana ukine i da bi to bio udarac u lice Australijancima.

Ali, ovo je samo ona koja pokušava da sa sebe spere prljavštinu zbog užasnog načina kojim je rukovodila slučajem - počeo je tekst Rizvi.

On je objasnio kako je sve počelo.

- Đokovićeva saga počela je u novemebru prošle godine kada je Ministarstvo unutrašnjih poslova odobrilo njemu i nekoliko drugih tenisera i trenera vizu pod identičnim uslovima, kako bi mogli da uđu u Australiju.

Ministarstvo je još tada moglo da spreči debakl tako što bi odbilo Novakovu vizu zato što nije vakcinisan i jednostavno nije imao potrebnu medicinsku dokumentaciju za izuzeće. Bilo je dovoljno razloga da ona tada bude poništena na osnovu Migracionog akta.

Ali, kada je Novaku viza odobrena, Ministarstvo je reklo da je Đoković ispoštovao odredbe tog Akta. Odgovori koje je Ministarstvo dalo Senatu je bilo potpuno nejasno objašnjeno i bilo je napravljeno da se prikrije greška koja se pojavila prilikom izdavanje vize srpskom teniseru.

Kada je Đoković objavio na društvenim mrežama da je dobio vizu da uđe u Australiju, javni bes u zemlji je proključao. Skot Morison je isprva okrivio Viktorijansku vladu da je Novak dobio izuzeće i da je to njihovo pitanje.

To je bilo pravo stanje stvari, jer je još nekoliko igrača i sudija dobilo izuzeće da uđu i dođu na australijske aerodrome na osnovu medicinskih izuzeća. Ali 24 časa pre nego što je Novak sleteo, Morisonovo mišljenje se promenilo, pošto je granična policija počela da ne priznaje izuzeća koje su izdala pojedinačna tela - dodao je australijski novinar.

Kaže da je Morisonova vlada naglo promenila ponašanje, pokušavši da sačuva svoje interese i ugled, ali je zapravo samo napravila još goru situaciju.

- A Novak je bio prva osoba na koju je ovo rigidno pravilo primenjeno. Kada je stigao u Melburn, Đoković je dosta dugo bio ispitivan i njegova viza je odbijena zbog toga što je predstavljao pretnju po javno zdravlje. Odveden je u imigracioni pritvor u hotelu u Melburnu, gde je boravio sa izbeglicama koje su stigle u zemlju brodom.

Morison je tada počeo da tvrdi da su "pravila pravila", ali nije rekao da je australijska Vlada promenila pravila samo zbog Novaka. On se potom žalio na proceduralne greške pred sudom, pustili su ga da se priprema za turnir, ali nekoliko dana kasnije mu je viza ponovo ukinuta.

Ovoga puta je to uradio Aleks Hok, Ministar za imigracije i istakao da Novak nije pretnja po javno zdravlje, već da bi njegovo prisustvo u Australiji izazvalo porast "anti-vakcinaškog razmišljanja"?! - ponavlja Rizvi.

Novak Đoković, trening, Australijan open 2022, Melburn Foto: AP/Tanjug

Kaže da prisustvo Novaka u Australiji zimus ništa ne bi promenilo po pitanju vakcina.

- Novak je na kraju napustio Australiju sa trogodišnjom zabranom ulaska u zemlju. Ali je razlog zbog kojeg mu je drugi put odbijena viza veoma diskutabilan. Đokovićevo prisustvo ništa ne bi promenilo u to vreme u zemlji.

Australija više ne zahteva od posetilaca da budu vakcinisani, tako da je Novakov status vakcinacije sada irelevantan. A ako postoji stav da bi Novak zaista mogao da podigne pomenuti stav, onda Vlada može da mu traži da potpiše dokument gde ga obavezuje da ne daje komentare o navedenoj temi - rekao je Abul.

Poziva da se zabrana pod hitno ukine od strane Albanezove nove Vlade.

- Podizanje trogodišnje zabrane bi bio pravičan odgovor na Morisonovo skandalozno rukovođenje slučajem Đokovića - zaključak je novinara.

Video: Novak Đoković izazvao ludnicu na Sajmu obrazovana: Klinci jurili za njim

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bata

    25. oktobar 2022 | 16:23

    Australijanci kao da su do sada gledali iz tuđe glave? Minorna nacija, koju samo tabloidi prave velikom i bitnom.

  • Mihailović

    26. oktobar 2022 | 05:45

    Australija nikad nije bila samostalna, kao Britanska kolonija radila po instrukcijama Londona... Nedavno se videlo po odbacivanju posla sa Francuzima za izgradnju podmornica vrednog više milijardi dolara, a na intervenciju Londona... Tako je bilo i sa Novakom kad je otputovao u Melburn...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA