≫ 

ATP zvanično eksperimentiše sa tri nova teniska pravila: Već se primenjuju, a Novaku se neće svideti

Finale NextGen u Milanu primenjuje nova pravila, koja značajno ubrzavaju igru

  • 2
Novak Đoković Foto: Tanjug/AP

ATP je zvanično na završnom turniru NextGen u Milanu uveo tri nova pravila, koja prolaze kroz eksperiment u Milanu gde se za titulu najveće mlade nade bori osam najtalentovanijih mladih igrača sveta.

Nedavno je uvedeno pravilo koje je značajno ubrzalo igru, a to je da za servis postoji vremenski uslov i da posle 25 sekundi igrač mora da servira, inače dobija opomenu.

Sada pokušavaju da tenis dodatno ubrzaju, pa je tako sat koji otkucava pre servisa umesto 25 sekundi spušten na 15.

Takođe, ukinuta je i tradicionalna razmena strana posle prvog gema u setu.

Osim toga, igrači će na ovom turniru imaju manje prilike da sedaju i odmaraju, pošto će takve pauze ubuduće biti samo jednom u setu, posle tri gema, kao i na kraju svakog seta, a ne kao što je to bio slučaj posle svakog drugog završenog neparnog gema.

Nema sumnje da bi, ukoliko bi se usvojila ovakva pravila za sve turnire trajno, ona više pogodovala fizički spremnijim i mlađim igračima. Tenis bi postao više fizička, nego mentalna bitka, što je često bio slučaj u prošlosti, posebno na nekim velikim finalima.

Sasvim sigurno da mnogi teniseri ne bi blagonaklono gledali na ova pravila, posebno ova vezana za pauze i skraćeno vreme za servis, a najverovatnije ni Novak Đoković, koji je inače i osnovao PTPA kako bi štitio prava igrača.

Video: Nole prekinuo zagrevanje u parku da bi poneo kofer bakici: Divan gest našeg najboljeg tenisera

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • 534

    9. novembar 2022 | 15:30

    Prvo pravilo. Za osvajanje GS se dobija 2000 poena osim ako nisi Novak Đoković. Pravilo drugo. Sudije i skupljače loptica smeš da pogodiš lopticom, osim ako nisi Novak Đoković. Pravilo treće. U Australiju i Ameriku može da uđe ko god hoće i sa vizom i bez vize. Osim ako nisi Novak Đoković.

  • Mihailović

    9. novembar 2022 | 14:09

    Set ne traje 6 gemova, to samo kad je pobeda 6:0, šta je ređe. A traje i trinaest gemova, i ne može biti sredina seta nakon 3 gema...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA