≫ 

Đoković je besmrtan: Medvedev posle tri sata pao za perfektnih 3/3, Novak spreman za polufinale Torina!

Kakva je ovo borba bila... Novak je bez kiseonika stigao do nove pobede na završnom Mastersu

  • 24
Novak Đoković i Danil Medvedev Foto: Tanjug/AP

Najbolji srpski teniser Novak Đoković još ranije je izborio polufinale završnog Mastersa u Torinu, ali nije propustio priliku da kompletira grupnu fazu i sa trećom pobedom, ovoga puta posle tri sata protiv Danila Medvedeva sa 6:3, 6:7, 7:6 koji je u jednom momentu servirao za pobedu. Ali... Srbin je nesalomiv.

Nakon Stefanosa Cicipasa i Andreja Rubljov, pao je i Medvedev u fenomenalnom nizu koji Novaka stavlja u poziciju prvog favorita pred polufinale u kojem će, od ranije poznato, igrati protiv Tejlora Frica.

Čak dva seta su trajala preko sat vremena, a činilo se u jednom momentu da Đoković nema dovoljno snage i kiseonika da spreči preokret ruskog tenisera koji je bio na ivici pobede.

Servirao je Danil za trijumf u trećem setu pri 4:5, ali je dopustio Đokoviću da se vrati na 5:5, a onda ga i izgura sa koloseka za nastavak fantastičnog niza u Torinu.

Ako se pogleda samo prvi set, jasna je bila razlika između dva tenisera i srpski as nije imao nikakvih poteškoća da gura protivnika, da ga iskušava do njegovih limita.

Novak Đoković i Danil Medvedev Foto: Tanjug/AP

Propuštena brejk lopta Novaka, pa Medvedeva, a onda realizovana prilika u osmom gemu za 5:3. To je i prelomilo deonicu, jer je Medvedev već polako počeo da ulazi u njegov negativni momentum.

Ipak, probudio se Danil, pokazao da nije za džaba tu gde jeste. Samo, prilike je propuštao redom, a tri set lopte su otišle niz vetar u 10. gemu, tako da se moralo u taj-brejk - prvi od dva odigrana.

Po dva mini brejka na obe strane i rezultat 5:5 - tada je Medvedev imao više daha, tada se videlo da je Đoković u manjku kiseonika i tada je Rus uspeo da poravna na 1:1 u setovima.

Polako se vraćao Đoković na kolosek, sve lakše i lakše je osvajao gemove, a onda je propustio priliku u osmom gemu koja je lako mogla da ga košta i meča (4:4).

Novak Đoković i Danil Medvedev Foto: Tanjug/AP

Čak 15 minuta se igrao deveti gem, videli smo čak osam izjednačenja i dve brejk lopte, a Medvedev je izvršio taman toliki pritisak da dođe u situaciju da servira za meč pred četvrti sat igre.

Umesto da zaključi teško stečenu prednost i kompletira preokret, Medvedev dozvoljava srpskom asu da ode na 15:30, a onda i duplom servis greškom do dve prilike za egal, što on i koristi.

Novi taj-brejk, ali sada totalno drugačiji od prethodnog.

U tren oka, Đoković je bio na 5:1 i već je bilo jasno da nema spasa za Rusa koji je na kraju grupne faze zabeležio i treći poraz, a Novak stigao do treće pobede.

TOK MEČA

III SET

7:6 - KRAAAAJ! POBEDA ĐOKOVIĆA!

6:6 - TAJ-BREJK ĆE SE IGRATI...

6:5 - Plesao je Novak na žici života i smrti, na 30:30 došao do jedne gem lopte nakon koj je promenio patike, a onda i obezbedio taj-brejk.

5:5 - RIBREEEJK ĐOKOVIĆA! Taman kada su svi pomislili da smo stigli pred svršen čin, Novak je izdržao dve vrlo bitne razmene i stigao na 0:30. Onda je usledio poen Medvedeva, ali i dupla servis greška koja ga je oterala u probleme iz kojih nije bilo nazad. Nastavlja se sa igrom!

5:4 - BREJK MEDVEDEVA.... Osam izjednačenja i jedna brejk lopta, ali Novak nije izdržao! Na pragu smo četvrtog sata igre u Torinu, što ovaj meč koji se igra u dva dobijena seta svrstava u najdugometražnije ove sezone. Serviraće Rus za pobedu.

4:4 - Imao je srpski as brejk loptu koju je dohvatio najviše zahvaljujući kratkim lopticama od 30:15 do 30:40, ali su onda pristigla dva asa i jedna neiznuđena greška. Medvedev je preživeo ovaj kratak udar.

4:3 - Ovoga puta se nije stalo na 30:30, već je bilo i djusa. Medvedev forsira bekhend Novaka konstantno, ali tu za sada ne nalazi rupu. Đoković je ponovo u prednosti i približavamo se polako završnici meča.

3:3 - Bez izgubljenog poena Medvedev posle male pauze završava ovaj gem. Osetio je da naspram sebe ima umornog Novak, a 81 odsto ubačenog prvog servisa mu u svemu tome pomaže.

3:2 - Srpski teniser je došao do kiseonika, sa 30:30 otišao u pravom smeru, a sada i kratka pauza čini da se na teren vrati nešto "obnovljeniji".

2:2 - Trčao je Novak ka mreži, trošio energiju koja mu vidno manjka i ispratio grešku Medvedeva za 30:30, ali naredna dva poena su bila zaista kratka i britka, pa Rus nastavlja poteru.

2:1 - Ovakav gem je bio neophodan. Sa nulom je Đoković ponovo došao do prednosti, uz dobar procenat osvojenih poena pri prvom servisu (4/5).

1:1 - Možda je moglo da bude i opasnije po Rusa na 30:30, ali je servis odradio svoje, iako je sada Medvedev taj koji ima fizičku prednost.

1:0 - Evidentno je da je Novak umoran i da sada već počinje igra živaca. Jedno izjednačenje (40:40), ali ne i dalje komplikacije.

II SET

6:7 - SET ZA MEDVEDEVA... Mini brejk za Novaka, pa ribrejk za Danila, pa vođstvo Rusa od 4:2... Činilo se da je Đoković ostao bez snage, da ne igra artikulisano neke udarce, ali je i pored toga uspeo da se vrati na 5:5, a onda je usledila jedna greška koja je ovaj meč usmerila ka trećem setu.

6:6 - Gledaćemo taj-brejk. Novakov slabiji period je brzo prošao, a do dve gem lopte je stigao posle velikog relija i skraćene loptice koja mu je konačno uspela. Nakon toga je usledila laka egzekucija, a onda i dobar servis.

5:6 - Na 15:30 je Đoković možda i mogao da razmišlja o eventualnom prelomu, ali je Medvedev uhvatio ritam jakih servisa kojima je obezbedio sebi taj-brejk.

5:5 - Novak spasao tri set lopte! Sve je bilo sabijeno u jednom gemu, svi najlepši potezi i strpljivost oba aktera. Najveća borba se desila na trećoj prilici da Medvedev zaključi deonicu gde je viđeno preko 30 razmenjenih udaraca, a Novak je jednom forhend dijagonalom spasao i gem i glavu i živce. Idemo dalje...

4:5 - Propuštena brejk lopta koja je mogla da reši pobednika. Novak je nakon završetka gema zatražio tajm-aut i trenutno je pauza u Torinu.

4:4 - Ponovo lako i ponovo bezopasan protivnik. Sve navodi da će Novak vrlo lako izgurati ovu priču do kraja.

3:4 - Uspeva Medvedev da se progura do novog gema, iako je shvatio da mu duži reliji nikako ne odgovaraju. Izbegao je sada djus i komplikacije.

3:3 - Gem sa nulom. Samo dva poena su izgubljena u drugom setu od strane Novaka kada on ubacuje lopticu u igru (11/13 na prvom i 5/7 na drugom).

2:3 - Ponovo muka za Medvedeva i ponovo je pitanje koliko će ga još držati ovakva igra na površini. Viđen je još jedan djus, ali ne i brejk lopta.

2:2 - Lak servis gem za Novaka, još jedan u nizu i nastavak jurnjave uz jedan izgubljeni poen za konačnim krahom protivnika.

1:2 - Želja Đokovića da skraćenom lopticom završi ovaj gem ga je u suštini i odvojila od brejka. Prvo je reli od 28 udaraca poslao u mrežu, a onda je na gem loptici isto reagovao, tako da je Medvedev više zahvalan protivniku za ovaj gem nego sebi.

1:1 - Prvi servis sada radi kao sat. Problem je nastao samo kod drugog, ali je samo jednom bio to slučaj (40:15). Drži Novak sasvim dobar ritam.

0:1 - Evo prvog vođstva za Medvedeva u setu. Kao i na startu prošle deonice, stigao je lako do 40:0, onda izgubio jedan poen, te je pretilo da ponovo postane gusto po njega, ali je Novak bio taj koji je slabo "gurnuo" jedan forhend i poslao lopticu u mrežu.

Novak Đoković Foto: Tanjug/AP

I SET

6:3 - SET ZA NOVAKA! Iako je ovo moglo da prođe na mnogo lakši način, Đoković je zaključio priču u ovom setu, što je i najvažnije. Na 40:15 je izašao na mrežu i nonšalantno udario jedan volej koji je završio u mreži. To ga je opomenulo da nema šale, pa je posle servisa plasirao forhend paralalu koja je ozvaničila kraj deonice.

5:3 - BREEEEEJK ĐOKOVIĆ! Ušao je Medvedev u jednu seriju grešaka koja ga je koštala tri poena, ali kakva tri poena... Od 40:30 je Novak bio siguran u razmenama i samo čekao da loptica preleti i njega i osnovnu liniju ili da se zaustavi u mreži. Serviraće srpski as za set.

4:3 - Niotkuda, Medvedev je imao priliku da saseče inicijativu Đokovića. Kada ne ubaci servis iz prvog navrata, rastu Danilu šanse da se progura do brejk lopte kao što je to sada uradio (30:40). Ipak, kako Novaku, tako i Rusu - propuštena prilika i nastavak nadmudrivanja.

3:3 - Prvu brejk loptu videli smo posle tačno pola sata igre. Novak se izborio i činilo se da će sav trud konačno biti monetizovan, ali su stigla dva jaka servisa, te srpski predstavnik nije uspeo da artikuliše ritern. Nastavlja se borba prsa u prsa.

3:2 - Još jedan gem sa nulom za Đokovića. Čini se da je Medvedev prerano ušao u fazu gde polako klizi u ponor pod pritiskom. Novak servisom-forhend kombinacijom rešava sve svoje probleme.

2:2 - Ponovo je pretilo da će da bude gusto, stiglo se do 30:30, ali je Medvedev uspeo preko grešaka Đokovića da poravna. Nesiguran bekhend ga gura u ove probleme. Taj udarac mu je trenutno veoma ranjiv i spor, preko njega Đoković i stvara inicijativu u poenu, ali još jednom je preživeo.

2:1 - Rastu procenti kod Novakovog prvog servisa. Ovo je nešto što će mu omogućiti da što lakše osvaja gemove. U ovom nije izgubio ni poen, te ponovo ima prednost.

1:1 - Kako je krenuo Danil sa servisima, svi su pomislili da će ovo biti lako poravnanje (40:0), ali je Đoković sa tri fenomenalna riterna napravio gužvu i novi momenat u gemu, a kasnije i pet djuseva. Ne zavisi Medvedevu mnogo od toga da li će ubaciti prvi servis, već od pokretljivosti i udarca u poenu, što govore i sami procenti (6/9 na prvom, 3/7 na drugom). Sve smo videli, ali brejk loptu još uvek nismo, iako je bilo uslova za to.

1:0 - Prvi gem, pa odmah borba. Svaki poen je trajao najmanje šest udaraca, a Đoković je uspeo ovu prvu malu bitku i da dobije. Na 30:30 je uspeo fizički da izdrži razmenu i da natera protivnika da pošalje lopticu u mrežu, a onda je u narednom poenu tri puta hvatao neverovatne voleje, ali ga je Medvedev prošao za 40:40. Ipak, nakon toga je razmrsio čvor i došao do prvog vođstva.

PRE MEČA

Đoković je posle uvodna dva trijumfa i pozitivnim razvojom događaja u grupi već obezbedio prvu poziciju i polufinale turnira, a saznao je i da će igrati protiv Tejlora Frica za ulazak u finale Torina.

Što se tiče Novaka, meč protiv Medvedeva nema rezultatski značaj, a ni Rus iz tog aspekta nema šta da dobije shodno tome da nema šansi da se plasira dalje.

Danil je, za razliku od Đokovića, izgubio mečeve sa Stefanosom Cicipasom i Andrejom Rubljovom.

Srpski i ruski predstavnik sastali su se sredinom oktobra u Astani gde je Medvedev predao meč na 1:1 u setovima i to im je jedini duel ove godine.

Za sada, Novak je u međusobnim okršajima bolji i vodi sa 7-4.

Video: Novak lovio svaku grešku Rubljova i ulovio prolaz dalje: Đoković u polufinalu završnog Mastersa

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Striko

    18. novembar 2022 | 17:29

    Ovaj Srbin je odavno ispisao istoriju, sad piše novi svetski poredak.

  • David

    18. novembar 2022 | 13:28

    Hvala rts-u na prenosu

  • F6

    18. novembar 2022 | 17:32

    Sjutra igra nema odmora bice zajebano da ne bude pirova pobijeda ovo,bila je bez znacaja,samo da se regenerise idemoooo

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA