≫ 

Nije kraj dok Đoković ne kaže: Novak spasao meč loptu, osvojio titulu u Adelejdu i poslao jasnu poruku pred AO

Više od tri sata vatrene borbe i neverovatan trijumf!

  • 39

Da je bilo ko, umesto Novaka Đokovića, bio na drugoj strani finalnog duela u Adelejdu, verovatno bi američki teniser Sebastijan Korda proslavio titulu. Ali, na njegovu žalost, bio je upravo Novak Đoković! Srbin je sa neverovatnim preokretom, sa spasenom meč loptom, uspeo posle više od tri sata igre da trijumfuje sa 6:7, 7:6, 6:4 i osvoji prvi turnir u sezoni.

Ovo je bila veoma snažna poruka svima na Australijan Openu, jer je potrebno da date ono najbolje i još preko toga malo kako bi uspeli da savladate i slomite jednog od (ako ne i najboljeg) svih vremena.

Korda se odlično pokazao, odigrao je sigurnih nekoliko mečeva, a nakon dva sata igre je već ugledao pobedu koja mu je izmakla i otišla u drugom smeru - u smeru Novaka.

Koliku su mentalnu snagu pokazala obojica, svako u svojim momentima, ali Đoković u onom najbitnijem. Pokazao je odliku koja mu svih ovih godina drži fenjer nad uspesima.

Iako je od starta ličilo da Đoković ima prednost, Korda je pomalo gurao u svoju stranu, servisima rešavao rebuse i pokušavao da se što više održi u prvom setu.

Od samog spasavanja i nemoći na protivnikov servis, a onda...iz mirnih voda je Novak ušao u pravi vrtlog. Dve greške su ga dovele na 15:30, a onda je protivnik počeo ozbiljno da udara i obezbedio dve brejk prilike. U ključnom poenu je Đoković izašao iz skoro bezizlazne situacije, ali je Sebastijan nastavio da udara i bekhend vinerom došao u situaciju da servira za set.

Novak Đoković Foto : Tanjug/AP

Verovali ili ne, Korda je imao tri vezane prilike da zaključi ovaj set, ali nije uspeo da to i učini. Stegla mu se ruka i glava nije bila na mestu do 40:30, ali je pri tom rezultatu imao nemogući zicer na mreži gde je trebalo samo da gurne lopte bekhendom po paraleli. Otišlo je u mrežu. Nakon toga, Đoković je "namirisao krv" i uspeo da preokrene. Ostali su u toj deonici.

Ušlo se u taj-brejk. Spasavao je Novak sve redom, iako mu definitivno nije išlo sa bekhendom. Ostajao je živ, preživljavao nove set lopte, ali je i sam imao jednu u ovom taj-brejku. Ipak, popustio je pri sedmoj prilici Korde koji je uspeo na sve sile ovog sveta da ipak povede u duelu.

Pre samog drugog taj-brejka, srpski as je uspeo da spase i meč loptu, a od tog momenta kreće sunovrati protivnika.

Sebastijan Korda Foto : Tanjug/AP

Nikada nije gotovo protiv Đokovića dok stvarno nije gotovo. Samo nekoliko minuta nakon preživljene meč lopte, Srbin je očas posla stigao do velikih 5:1 u taj-brejku i podigao publiku na noge. Srpske zastave se vijore na sve strane, jer je prvi favorit ponovo na pravom putu ka tituli. Idemo u treći set!

Poslednja strepnja se desila u devetom gemu trećeg seta kada je Novak spasao jednu loptu koja je evidentno išla u aut, a to je došlo u momentu kada je Korda bio u poslednjem naletu snage.

Ipak, nije se Đoković pokolebao, došao je do vođstva od 5:4, aonda i zaključio posao na spektakularan način.

Nema boljeg uvoda za ono što sledi za samo nedelju dana kada će Srbin pokušati po 10. put da se okiti titulom na Australijan Openu.

III SET

6:4 - KRAAAAAAAAJ! NOVAK UZIMA TITULU U ADELEJDU!

5:4 - Posle više od tri sata igre, Korda će morati da servira za ostanak u meču! Kakva energija Novaka sada, svestan je da je mogao da ima mnogo velikih problema, ali je u jednom momentu poklonio protivniku poen hvatajući čist aut. Ipak, popravka je usledila na 40:40 i sada je prilika da se zaključi meč.

4:4 - Ovo je bio, skoro pa, idealan momenat za brejk, a i mirisao je posle dve neiznuđene greške i 0:30. Ipak, usledila su četiri izvrsna servisa u kojima je Novak mogao samo u jednom možda bolje da reaguje. Sve u svemu, idemo dalje, borba ne prestaje.

4:3 - Novak u dva navrata prilazi mreži i sa lakoćom uzima ovaj gem sa nulom. Sve veći pritisak je, pre svega, na Amerikanca.

3:3 - Živi sada Korda od servisa. Teško se kreće Sebastijan, ovo brzo rešavanje ga i drži ovako dugo u igri trećeg seta. Novak, svakako, pokazuje više želje i snage u ovoj završnici.

3:2 - Mrak je sada totalno pao na Adelejd, a Đoković uzima još jedan sigurni gem. Taj kik servis mu je velika prednost, stvara razliku i odvaja Kordu od eventualnog protivnapada.

2:2 - Dve prilike za brejk i verovatno konačni slom Korde su propuštene. Novak se teško iznervirao u djusu koji je usledio, jer je ponovo loše reagovao kod drugog servisa Amerikanca. To je, u ovom meču, totalna enigma za Đokovića. Borba se nastavlja.

2:1 - U ovakvim momentima, Đoković izgleda kao mašina koja samo melje i ide napred. Dva asa su tu i 100 procenata efikasnosti na servis gemu.

1:1 - Jasno je da je publika euforična kada Novak osvaja poene, pogotovo sada kada se pomalja preokret. Ipak, Korda spušta svu tu euforiju servisima koji nisu nestali, samo su ga izdali u ključnim momentima taj-brejka.

1:0 - Iza nas je već dva i po sata igre, a Đoković nastavlja sada tamo gde je stao krajem prošle deonice. Gem bez izgubljenog poena i sigurna igra. Ovo ohrabruje.

Novak Đoković Foto : Tanjug/AP

II SET

7:6 - SEEEEEEEEEEEET ZA NOVAKA! AUH, KAKVA DRAMA! Nikada nije gotovo protiv Đokovića dok stvarno nije gotovo. Samo nekoliko minuta nakon preživljene meč lopte, Srbin je očas posla stigao do velikih 5:1 u taj-brejku i podigao publiku na noge. Srpske zastave se vijore na sve strane, jer je prvi favorit ponovo na pravom putu ka tituli. Idemo u treći set!

6:6 - ĐOKOVIĆ SPASAVA MEČ LOPTU! Koliko je ovde bilo potrebno živaca... A, ovaj šampion ih ima na pretek. Smeč je odradio posao kod te krucijalne lopte za tok meča, a nakon toga se rasplesao Srbin i obezbedio ipak produžetak i taj-brejk gde bi mogao skroz da okrene situaciju.

5:6 - Hok aj sistem je dozvolio Amerikancu da na 40:30 ispita odluku linijskog sudije, a onda i proslavi novi gem kada se prikazalo na ekranu da je njegova bekhend dijagonala ipak kačila liniju. Đoković će morati ponovo da servira za ostanak.

5:5 - Od 40:0, Novak je iz jednog voleja dao nadu Kordi koji je produžio i do 40:30, ali dalje od toga nije mogao. Nastavlja se drama u Adelejdu.

4:5 - Đoković će servirati za ostanak u ovom finalu. Definitivno, Korda na sjajan način koristi servis, iako je dobio jedan ritern koji ga je malo usporio kod 15:15, ali je nakon toga produžio i do petog gema u ovom setu.

4:4 - Volej za još jedan siguran gem bez izgubljenog poena. Koncentracija mora biti na maksimumu dok se ne preokrene skroz momentum na Novakovu stranu.

3:4 - Sada Srbin slabije čita servis protivnika ili ne uspeva da ga ukroti. Rastu procenti kod prvog, a Novakov zadatak je da to pokušava da ukroti kako bi se rezultatski vratio u ovo finale.

Sebastijan Korda Foto : Tanjug/AP

3:3 - Ponovo Novak sa nulom u ovom setu. Korda je prilično rizikovao sa riternima i pravio neiznuđene greške, što je znatno olakšalo posao Đokoviću da dođe do egala.

2:3 - Vrda američki predstavnik, nije toliko presiguran u svoje udarce, ali jeste u onaj uvodni koji mu je dosada doneo tri direktan poena u ovom setu. Ponovo ima prednost.

2:2 - Novakov govor tela je nešto drugačiji, sa nešto manje emocija. Osvojio je ovaj gem, iako je možda i slutilo na dodatne komplikacije. Potrebno je sada skršiti samopouzdanje Korde koje je stečeno trenutnim rezultatom.

1:2 - Propustio je Đoković priliku da sa brejkom nastavi ovaj set. Na obe brejk lopte je Novak bio nešto manje siguran nego što smo to navikli od njega. Korda, po standardu, dobro servira, ali i naš as promašuje bekhend paralale za nekoliko centimetara i tako mu omogaćava da ponovo povede.

1:1 - Uzvraća Novak istom merom i sa nulom. Video je i sam Korda koliko mu je bilo potrebno da uzme deonicu, da je morao čak sedam set lopti da napravi kako bi srpskog asa savladao.

0:1 - Nastavlja Amerikanac da pravi probleme, a sada je pojačao servis i sa četiri vezana poena uzeo prvi gem u ovom setu.

I SET

6:7 - IPAK SET ZA KORDU... Šta smo sve videli u ovoj deonici. Spasavao je Novak sve redom, iako mu definitivno nije išlo sa bekhendom. Ostajao je živ, preživljavao nove set lopte, ali je i sam imao jednu u ovom taj-brejku. Ipak, popustio je pri sedmoj prilici Korde koji je uspeo na sve sile ovog sveta da ipak povede u ovom duelu. Kada je Đoković seo na klupu, počeo je da gestikulira ka svom boksu i da na italijanskom izgovara "izađi". Ponovio je to nekoliko puta, a onda je ustao njegov brat Marko i napustio tribine.

6:6 - Sada je Novak propustio set loptu i igraće se taj brejk. Kako je brzo moglo sve da se preokrene u australijskom gradu. Đoković je bio na ivici ponora, samo ga je jedan lak potez rukom mogao oterati u minusu od jednog seta, ali je Korda to promašio u 10. gemu. Nakon toga, sudbina Amerikancu okreće leđa, ali i bekhend koji ga je izdao i dao brejk priliku Srbinu. Ipak, sada on nije dopustio lako rešenje. Idemo u finalnu borbu deonice.

6:5 - Sada je Novak u prednosti i sada je Amerikanac pod velikim pritiskom iz nekoliko razloga: Serviraće za ostanak u setu, propustio je nikada veću šansu da napravi korak ka tituli u Adelejdu i naspram sebe ima jednog Đokovića koji ne greši dva puta.

5:5 - BREEEEJK SADA ZA ĐOKOVIĆA I KAKAV SPAS! Verovali ili ne, Korda je imao tri vezane prilike da zaključi ovaj set, ali nije uspeo da to i učini. Stegla mu se ruka i glava nije bila na mestu do 40:30, ali je pri tom rezultatu imao nemogući zicer na mreži gde je trebalo samo da gurne lopte bekhendom po paraleli. Otišlo je u mrežu. Nakon toga, Đoković je "namirisao krv" i uspeo da preokrene. I dalje smo u ovoj deonici.

4:5 - BREJK ZA KORDU... Neverovatno, ali iz mirnih voda je Novak ušao u pravi vrtlog. Dve greške su ga dovele na 15:30, a onda je protivnik počeo ozbiljno da udara i obezbedio dve brejk prilike. U ključnom poenu je Đoković izašao iz skoro bezizlazne situacije, ali je Sebastijan nastavio da udara i bekhend vinerom došao u situaciju da servira za set.

Novak Đoković Foto: Brenton EDWARDS / AFP / Profimedia

4:4 - Sada se Korda rasteretio sa četiri brza poena i dva servis vinera. Ipak nije podlegao pritisku i nastavlja da se održava na površini. Đoković je na redu...

4:3 - Novak bukvalno ne može da izgubi poen kada ga započinje. Sada je na 15:0 u poenima kada servira, a samo je izgubio onaj prvi koji je odigran na startu meča. Ovo je ono što čini protivnike nervoznim i videćemo koliko američki predstavnik ima još prostora za manevar u ovom setu.

3:3 - Ponovo smo videli djus na Kordin servis, ali se od opasnosti sklonio sa dva veoma precizna bekhenda. Definitivno, i sada Sebastijan pokazuje koji mu je omiljeni i najubojitiji udarac.

3:2 - Nakon 20 minuta igre, Đoković je izgubio samo jedan poen na svom servis gemu. Ovo je bilo još brže rešavanje nego u prethodnim zadacima i čini se da će Korda imati sve veće muke kako bude meč odmicao. Trenutno je 33 stepena u Adelejdu, sunce nije prijatelj teniserima u ovim momentima.

2:2 - Prve muke za Kordu. Morao je da se suoči sa dva djusa, Novak je počeo polako da mu čita servise. Ipak, na oba djusa je ubacio dva dobra servisa na spoljnoj liniji, "oterao" srpskog igrača u stranu i tako ipak izbegao veće komplikacije, iako mu je i ovo opomena.

2:1 - Sve što je Đoković ubacio od prvog servisa, završeno je njegovim poenom (5/5). Jedno malo "štucanje", ali još jedan lak gem.

1:1 - Videli smo sada kakvo oružje ima Amerikanac. Jedan lep i lagan bekhend viner, a onda tu je i prvi as. Novak je izgubio nešto dužu razmenu kod 30:15, tako da je protivnik produžio ka prvom izjednačenju.

1:0 - Dobro otvaranje Novaka i prvo vođstvo. Vidi se od starta agresivnost Korde koji je jednim riternom došao do 15:15, ali je nakon toga u dva navrata rizikovao i promašio. Od srpskog asa vidimo u prvih pet poena različite vrste servisa sa različitim brzinama.

PRE MEČA

Šta reći. Nismo odmakli ni osam dana od Nove godine, a Novak već ima priliku da se okiti prvom titulom u sezoni. Nije ga odavno (zbog dobro znanih razloga) bilo u Australiji, a sada bi mogao da se na pravi način vrati na tlo tog kontinenta.

Ostalo je još nešto više od nedelju dana do Australijan Opena, pa bi bilo idelano da se Srbin za trofejom u ruci zaputi na prvi Grend slem u godini.

Do finala je došao bez izgubljenog poena, protiv raznolikih tenisera i svih delova Top 100 ATP karavana.

Padali su redom Francuzi Lestijen i Halis, zatim Šapovalov, da bi u polufinalu Novak bio u derbiju jači od Danila Medvedeva sa 2:0.

Velika iznenađenja su se izdešavala u drugom delu žreba, pa je poslednji nosilac u tom delu kostura ispao u četvrtfinalu. Za to se upravo potrudio Korda, Amerikanac koji se trenutno nalazi na 33. poziciji svetske rang liste.

Prilično impresivan put je imao Sebastijan, imajući u vidu da se radi od turniru iz serije 250, jer je redom obarao igrače kao što su Endi Mari, zatim Roberto Bautista Agut, a onda i Janik Siner. I to sve bez izgubljenog seta.

U polufinalu je naišao na borbenog Nišioku koji je pretio da teško iskomplikuje situaciju, ali je Korda slavio u taj-brejku prvog seta, da bi Japanac predao već nakon odigranog prvog gema drugog seta.

Zanimljivo je da se Novak i Sebastijan do sada nisu sastajali.

Obojici će, prevashodno, ovo biti dobra priprema za Australijan Open, a u toj meri više razmišlja Đoković nego Korda kojem bi ovo, u slučaju pobede, bila druga titula u karijeri posle Parme koju je osvojio 2021. godine.

Uz to, odigrao je i tri finala, u Delrej Biču, Antervpenu i Hihonu, ali nije uspeo da slavi. Napredak pred AO ga sigurno očekuje makar dve pozicije napred, dok na Novaka ovi novi pobedi neće previše uticati, shodno tome da se "gađa" trofej u Melburnu, a on bi skoro sigurno omogućio povratak na vrh ATP liste.

Video: Nole zabrinuo sve zbog povrede noge: Prošlo mi je kroz glavu da ću morati da odustanem od Melburna

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Voja

    8. januar 2023 | 12:32

    Sad nej crknu amerikančici srbin im pobedio idola

  • Kele

    8. januar 2023 | 10:22

    Napred Noleee. Idemooo u pobedeee💝

  • 6il

    8. januar 2023 | 10:19

    Kakva su mu braca dobro da i prica sa njima! Sve u zivotu na osnovu njegovog uspeha...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA