≫ 

Vreme čitanja: oko 3 min.

Kao dečak igrao sa Đokovićem u dublu na AO, predviđala mu se Novakova šampionska priča, ali je samo nestao

Vreme čitanja: oko 3 min.

Dženkins je stigao u Njujork pod budnim okom, pre svega, američke javnosti i priuštio je pravi spektakl u prvom kolu US Opena protiv Žorža Bastla

  • 0
Scoville Jenkins Clive Brunskill / Getty images / Profimedia

Pre skoro 20 godina, Novak Đoković je izašao na teren Australijan Opena kao golobradi mladić. Konkurencija dečaka i još maloletni srpski as se predstavio turniru na kojem će dve decenije kasnije osvojiti i svoju 10. titulu. Dug je bio taj put, ređali su se protivnici i saveznici, a jedan američki momak sa pravom može da kaže da je sa Novakom bio na terenu kada je čitava priča tek dobijala iskru.

Koliko putevi mogu da se odvoje dvojici dubl partnera mogli smo da vidimo upravo na primeru Novaka Đokovića i njegovog dubl partnera iz 2004. godine, Skovila Dženkinsa.

Dženkins, teniser rođen u Atlanti, upravo je te godine započeo svoj seniorski put kroz svet belog sporta i mnogi eksperti su ga navodili kao jednog od potencijalnih velikaša u budućnosti.

Početak sezone i pokušaj da u paru sa Novakom Đokovićem dođe do juniorske titule Australijan Opena.

Novak i Skovil su imali muke samo u prvom kolu gde su odigrali tri seta, a nakon toga su u dva rešavali sve protivnike do polufinala.

Ako bismo poredili ovaj i tadašnji momenat, svi protivnici nisu uspeli da izgrade ime u seniorskom tenisu. Njihovo pominjanje vam ništa ne bi značilo, ali ni pobednika polufinala.

Đoković i Dženkins su izašli na megdan Brendanu Evansu i Skotu Oudsemi koji su slavili sa 6:3, 7:5, a kasnije su i osvojili trofej među dečacima.

I u singlu je bio Amerikanac prilično prepoznat kao potencijal, te je došao do četvrtfinala takmičenja. Od rivala u "svetu odraslih" bio je etabliran samo Slovenac Grega Žemlja, tako da je svima, pa čak i laicima, jasno koliko isticanje u juniorima ne mora da odredi seniorski put.

Elem, u četvrtfinalu je naleteo na supertalenta, buduću francusku zvezdu - Gaela Monfisa.

Monfis mu je dozvolio samo pet gemova i kasnije postao juniorski šampion.

I Đoković je tada pokušao da se progura kroz pojedinačnu konkurenciju, a otišao je stepenicu dalje od svog dubl partnera.

U tom polufinalu mu je u dva seta presudio polu-anonimus za seniorski tenis, Žoslan Ouana sa 6:4, 6:4.

Ouana je najviše išao do 88. pozicije na ATP listi i ostaće mu upamćeno samo treće kolo Rolan Garosa još 2009. godine.

Svi vršnjaci Novakovi, ali ni jedan procenat Novakovog uspeha.

Vratićemo se na priču o Skovilu...

Već naredne godine je pokušao sa Grend slemom.

Dženkins je stigao u Njujork pod budnim okom, pre svega, američke javnosti i priuštio je pravi spektakl u prvom kolu US Opena protiv Žorža Bastla, ali je onda naišao na pravu zvezdu u usponu, Rafaela Nadala, koji ga je savladao u tri seta.

Godine su potom prolazile za bilo kakav ozbiljni uspeh, a može se pohvaliti još samo prolaskom u glavni žreb Rolan Garosa gde nije mogao protiv Luisa Horne,  klasičnog šljakaša.

I... Dolazi 2010. godina koja mu je ujedno bila i poslednja za profesionalno bavljenje tenisom.

Postao je asistent trenera na Keneso univerzitetu, a sa izučavanjem mlađih je nastavio sve do ovog momenta pošto je na istoj poziciji kao i tada zaposlen na Univerzitetu u Oklahomi.

U karijeri je zaradio nešto preko 350 hiljada dolara, najviše je dogurao do 187. pozicije na svetu.

Za čitavu karijeru, odigrao je samo 21 meč u profesionalnom tenisu, a u jednom momentu je bukvalno stajao rame uz rame sa Novakom Đokovićem.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA