≫ 

Vreme čitanja: oko 4 min.

Srbija verovala u njega, on odabrao Nemačku: Dobijao vajld karte, Novak mu čestitao, on otišao da igra za njih

Vreme čitanja: oko 4 min.

Ta vest je u mnogome razočarala, ali pre svega iznenadila, jer se činilo da bi kroz njega mogli da imamo novog asa.

  • 14
Marko Topo, tenis Foto: MN Press

Nije novost da naši ljudi u rasejanju često odlučuju da predstavljaju zemlju gde su rođeni. Bilo je i dosta onih koji se vrate u Srbiju, a mladi teniser Marko Topo se vratio pod našu zastavu, a onda ponovo otišao. Ostao je kao neostvareni projekat i propuštena stepenica za ovdašnji "beli" sport.

Topo je 2003. godine rođen u Minhenu i do svog izleta u Srbiju živeo je u Grafelfingu, predgrađu pomenutog nemačkog grada.

U jednom momentu vraća se u domovinu svojih roditelja i započinje rad u Akademiji Novaka Đokovića odakle i kreće njegova veća prepoznatljivost pod zastavom Srbije.

Još maloletan, dobio je veliku pažnju od naših medija, bio je proglašavan za najvećeg talenta uz Hamada Međedovića.

Pre dve godine, dobija vajld kartu za glavni žreb Serbia Opena i izlazi na veliku tenisku scenu kroz turnir iz serije 250.

Tada, uz veliku pozornost i još veću podršku srpskih navijača na Dorćolu, Topo uzima prvi set Federiku Koriji i dokazuje da se radi o velikom talentu spremnom za napredak.

Na kraju, Argentinac na iskustvo preokretom uspeva da ostvari pobedu i da ode dalje, ali Marko nije razočarao. Naprotiv.

- Ovo je moje prvo iskustvo na ATP turniru. Neverovatno je da sam ovde, da igram sa velikim igračima kao što je Korija. U prvom setu sam dobro igrao, imao kontrolu, servirao dobro, bio sam u vodećoj poziciji na terenu. U drugom setu sam osetio gubitak energije, imao sam bolove u leđima, možda sam previse razmišljao, i moja igra je popustila. On je solidno igrao do kraja i na kraju pobedio - tada je rekao Topo.

Zahvalio se na vajld karti, ali i na prilici da upozna Novaka koji mu je i čestitao nakon velikog dvoboja sa Argentincem.

- On je moj idol, on je najveći naš sportista i osećam se ponosno. Nakon meča mi je čestitao, i zahvalan sam da imam priliku da kroz vajld kard budem ovde - kazao je Topo koji je i trenirao u istom centru gde se održava turnir.

Iste godine, na kontu pripadništva srpskom narodu, dobija i vajld kartu za Banja Luku gde ostvaruje svoju prvu pobedu na Čelendžerima, i to protiv tada zemljaka Danila Petrovića.

Nešto kasnije gubi od Vitalija Saška, ali uspeva da se po prvi put domogne prvih 1000 na svetu. Naravno, ništa od ovoga se ne bi desilo da nije dobio podršku Beograda i Banja Luke.

Ipak, klima se 2022. godine menja i Marko počinje sve više da orbitira po nemačkim turnirima i mestima blizu grada gde se rodio.

Hamad Međedović, Marko Topo i ostatak reprezentacije Srbije Foto: TSS

U aprilu dobija vajld kartu za kvalifikacije u Minhenu i ostvaruje vrovatno svoje dve najvrednije pobede u dosadašnjoj karijeri.

Topo je uspeo prvo da izbaci Henrija Laksonena, a onda i Norberta Gombosa, dva momka koja su etablirana u svetku tenisa i često se kreću po Čelendžerima i ATP turnirima iz serije 250.

Samo mesec dana nakon turnira u Minhenu, Topo odlučuje da pređe pod zastavu Nemačke.

Ta vest je u mnogome razočarala, ali pre svega iznenadila, jer se činilo da bi kroz njega mogli da imamo novog asa.

Oglasio se Klaus Eberhart, direktor Teniskog saveza Nemačke, koji je potvrdio tadašnju informaciju Telegrafa da će teniser od tog momenta igrati za tu zemlju.

Nešto kasnije, novinar Janik Šnajder objavljuje da je Topo nastavio da trenira u Nemačkoj, te da mu je i novi trener Nemac, Ulf Karsten Fišer.

Na kontu svega toga, Topo dobija vajld kartu za kvalifikacije u Hamburgu, na turniru iz serije 500, ali odmah na startu gubi od pulena Marjana Vajde, Aleksa Molčana.

Sa ovim sakupljenim znanjem u godinu i po dana, te pruženim prilikama, Marko prvi put ulazi u Top 500 na svetu.

Ipak, njegov razvoj je u stagnaciji već skoro pola godine.

Od momenta kada je došao do 437. pozicije pred svoje punoletstvo, čak je i do ovog momenta pokvario svoj rang za nekih 40 mesta.

Ova godina mu je krenula kao iz najgorih košmara. Sve što je pokušao, nije dobro završilo.

Ipao je u prvom kolu Čelendžera u Koblencu, zatim u prvom kolu kvalifikacija za Čelendžere u Roberetu i Antaliji.

U poređenju njega i Međedovića, Hamad je već u ovom momentu skoro 250 mesta bolje rangiran i sakuplja ozbiljne pobede na Čelendžerima.

Hamad je stariji nešto manje od dva meseca.

U kojem smeru će karijera ovog 19-godišnjaka sada ići, to ćemo videti, ali još uvek ne pokazuje znake ozbiljnijeg prodora ka teniskom vrhu.

Možda je njegova odluka bila dobra, možda i nije, a možda i nema nikakve veze sa njegovim trenutnim uspesima i neuspesima.

Da li je Srbija izgubila velikog talenta ili ugašenu nadu, i to ćemo videti u skorije vreme.

Video: Novak Đoković pričao o rivalstvu s Nadalom, želji za GS trofejima i rekordima

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sekula

    17. mart 2023 | 11:49

    Odose nam toliki skolovani, strucnu ljudi, a mi se sekiramo zbog nekog tenisercica

  • Maja

    17. mart 2023 | 11:23

    Ocekujemo jos jednog Djokovica? Jedan na svetu je Novak Djokovic, to se jednom radja! Tesko da ce iko na svetu u biti takav teniser...

  • JON

    17. mart 2023 | 10:34

    Ima 20 godina, pocele ga bolet leđa i rukovao se sa Nileta. San mu se istvario. Sad moze da igra u za Tunguziju.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA