Vreme čitanja: oko 1 min.

Đoković je besmrtan: Kada pogledate ovu listu, shvatićete zbog čega je Novak najbolji igrač u istoriji tenisa

Vreme čitanja: oko 1 min.

Dugovečnost je jedno, vidimo po igračima kao što Rišar Gaske, Fernando Verdasko i ostali iz te generacije, ali trajnost i ostanak na vrhu je totalno drugo

  • 11
Novak Đoković - Stefanos Cicipas Australijan open finale 2023 Foto: Tanjug/AP

Novak Đoković se posle američke Masters turneje, uprkos tome što nije ni mogao da igra na njoj, vratio na prvu poziciju ATP liste. Toliko puta je srpski as ponovo zaposeo ili već bio na čelnoj poziciji da je ta činjenica postala prilično uobičajena. A, ne bi trebalo. To traje već godinama.

Pre tačno 11 godina, Novak je došao do vrha svetskog tenisa i danas vidimo apsolutno istu sliku.

To je samo po sebi interesantno, ali još interesantnije je to što je došlo do promene čitave jedne generacije, a Đoković je i dalje prvi na ATP listi.

Niti jedan teniser iz 2012. godine, koji je bio u Top 10, više nije u toj družini, a velika većina njih je i u penziji.

Uz Novaka, jedini aktivni iz tadašnjih prvih 10 ostali su Rafael Nadal koji je trenutno na 14. poziciji, te Endi Mari koji je na dalekom 52. mestu.

Svi ostali su se oprostili od aktivnog igranja tenisa.

Dugovečnost je jedno, vidimo po igračima kao što Rišar Gaske, Fernando Verdasko i ostali iz te generacije, ali trajnost i ostanak na vrhu je totalno drugo.

Te 2012. godine, iza srpskog tenisera su bili Nadal, pa Rodžer Federer i Endi Mari, a onda se karavan nastavljao sa Davidom Fererom i Žo Vilfredom Congom, a zaključnih prvih 10 su Janko Tipsarević, Mardi Fiš i Huan Martin Del Potro.

Sva ova imena su sada ili u penziji ili velikom padu.

Sada se iza Đokovića nalaze sledeći teniseri: Karlos Alkaraz, Stefanos Cicipas, Danil Medvedev, Kasper Rud, Andrej Rubljov, Feliks Ože Aliasim, Holger Rune, Janik Siner i Tejlor Fric.

Čitava jedna epoha je prošla, a Novak Đoković je i dalje prvi i verovatno njegov rekord po sedmicama na čelu ATP tura nikada neće biti srušen.

Novak se sprema za Masters u Monte Karlu, a do tog momenta će ostati na prvoj poziciji.

(Telegraf.rs)

Video: Rekli smo Đokoviću da je jedini ujedinio Delije i Grobare na košarci: "Pa, ne znam baš"

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA